Ώρα για προκρίσεις

Ώρα για προκρίσεις

-Αλλιώς θα γίνουμε οι φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης…

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την τσέχικη Πλζεν για τον δεύτερο προκριματικό του Champions League και ελπίζει ότι θα πάρει την πρόκριση, που θα του εξασφαλίσει τουλάχιστον τους ομίλους του Europa League, την ώρα που οι πιθανοί αντίπαλοι στον τρίτο προκριματικό (Κράσνονταρ, Μπριζ, Μπασάκσεχιρ και Λασκ Λιντς) δεν είναι απαγορευτικοί για… όνειρα.

Την ίδια ώρα Άρης και Ατρόμητος θα μπουν στη μάχη για τον δεύτερο προκριματικό του Europa League. Οι «κίτρινοι» θα παίξουν με την ΑΕ Λεμεσού, ενώ οι «κυανόλευκοι» με τον νικητή του ζευγαριού Κρακοβία – Ντουνάισκα. Και για τους δύο η πρόκριση είναι αυτονόητος στόχος.

Οι δύο «Δικέφαλοι» θα μπουν στην Ευρώπη τον Αύγουστο, στον τρίτο προκριματικό γύρο των διοργανώσεων.

Και αν θέλουμε να δούμε τη γενικότερη εικόνα και να ασχοληθούμε συνολικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι πέντε ελληνικές ομάδες επιβάλλεται να φέρουν προκρίσεις και βαθμούς.

Διότι αν επαναληφθούν οι συνεχόμενες αποτυχίες των τελευταίων χρόνων κινδυνεύουμε με… ευρωπαϊκή εξαφάνιση. Η Ελλάδα ξεκινά φέτος την ευρωπαϊκή σεζόν από τη 16η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA, κάτω πλέον και από την Κύπρο. Αν στο τέλος αυτής της σεζόν δεν έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της και δεν έχει ανέβει τουλάχιστον στη 15η θέση, τότε από τη μεθεπόμενη σεζόν (2021 – 2022) οι ελληνικοί σύλλογοι θα είναι οι φτωχοί συγγενείς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Ελλάδα ως 16η της βαθμολογίας θα βγάζει τέσσερις αντί για πέντε ομάδες εκτός συνόρων, ούτε μία στο Europa League και μόλις μία στα προκριματικά του Champions League, με τον δρόμο για τους ομίλους να μην φαίνεται ούτε από… κλειδαρότρυπα.

Στη νέα διοργάνωση της UEFA, το Europa League 2, θα έχουμε τρεις εκπροσώπους, οι οποίοι για να φτάσουν στους ομίλους ακόμη και αυτής της υποβαθμισμένης διοργάνωσης θα χρειάζεται να περάσουν από δύο προκριματικούς γύρους.

Ταυτόχρονα οι σύλλογοί μας απειλούνται με οικονομικό κραχ, αφού τα έσοδα από τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα θα μειωθούν δραματικά, κάτι που θα σημάνει και ταυτόχρονη μείωση στα μπάτζετ των ομάδων, αφού δεν θα υπάρχει η προσδοκία απόσβεσης μέσω, π.χ., της συμμετοχής σε έναν όμιλο είτε του Champions League είτε του Europa League.

Aν θέλουμε, λοιπόν, να έχουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο ελπίδα… επιβίωσης όταν τελειώσει η φετινή σεζόν θα πρέπει να έχουμε τερματίσει τουλάχιστον στη 15η θέση. Τότε η Ελλάδα θα βγάζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πέ­ντε ομάδες (δύο στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Europa League 2). Με λίγα λόγια, στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα υπάρχουν τρία καλά ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Επομένως οι ομάδες μας θα πρέπει να τα δίνουν όλα και παντού για τη νίκη και την πρόκριση και να μη θυσιάζουν την Ευρώπη μπρος στις εγχώριες σκοπιμότητες. Διαφορετικά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα είναι άνθρακας και όχι θησαυρός. Κοινώς, παρουσίες σαν αυτή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa με τρεις πόντους κόντρα σε αντιπάλους όπως η Μπάτε και η Βίντι και το μηδέν της ΑΕΚ στον όμιλο του Champions League δεν… γίνονται ανεκτές, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε Ευρωπαίοι.


Σχολιάστε εδώ