ΤΑ ΧΑΖΑ ΜΠΟΥΤΙΑ

ΤΑ ΧΑΖΑ ΜΠΟΥΤΙΑ


Συγγραφέας
Βασίλης Βασιλικός


Στητοί ή καθισμένοι, με σορτς ή και μαγιό, οι μηροί των κοριτσιών κάτι είχαν να διηγηθούνε.
-Βασίλης Βασιλικός-

Στα Χαζά μπούτια συγκεντρώνονται μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που διηγήθηκε ποτέ ο Βασίλης Βασιλικός. Ιστορίες με ερωτικά καλοκαίρια, με ερωτικές μνήμες, με οικογενειακές μνήμες, με πολιτικές μνήμες. Ιστορίες αγάπης και χωρισμού, ιστορίες αιφνίδιας χαράς και γλυκιάς μελαγχολίας, ιστορίες τρυφερές, αλλά και διεισδυτικές μέχρι τον πυρήνα των πραγμάτων.

Κινηματογραφικός στην εναλλαγή των εικόνων και της πλοκής, γοητευτικά δραματικός σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως όμως βαθιά ειρωνικός, αλύπητα σατιρικός και παράλληλα συμπονετικός προς την χρονίως πάσχουσα ελληνική κοινωνία, ο Βασιλικός σε αυτόν τον απολαυστικό τόμο αποδεικνύει γιατί συνεχίζει να διαβάζεται μανιωδώς επί πενήντα χρόνια.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στη Θάσο στις 18 Νοεμβρίου 1934. Σπούδασε στο Λύκειο Καρυωτάκη (Καβάλα), στη Σχολή Βαλαγιάννη, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια (Θεσσαλονίκη), στη Νομική Σχολή (ΑΠΘ), στο Yale University – Drama School και τηλεσκηνοθεσία στο SRT (School of Radio and Television, Νέα Υόρκη).
Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος, συγγραφέας, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην ΕΡΤ-1 (1981-1984), δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων (1994-1996), πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας στην Ουνέσκο (1996-2004), πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων (2001-2005).
Τιμήθηκε με το Βραβείο των «12» (1961) για την Τριλογία Το φύλλο, Το πηγάδι, Τ’ αγγέλιασμα, με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1980) για το Τελευταίο αντίο, το οποίο και δεν αποδέχθηκε, και το διεθνές βραβείο Mediterraneo (1970).
Είναι επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων και μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων (Maison des Ecrivains, Γαλλία, 1990-1993).
Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο και Καβάφη. Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στη γραφή Μπράιγ.
Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη.
Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν η Τριλογία Το φύλλο, Το πηγάδι, Τ’ αγγέλιασμα (οριστική έκδοση, σε φιλολογική επιμέλεια Αριστοτέλη Σαϊνη και με εισαγωγή του Άρη Μαραγκόπουλου – ο τελευταίος εγκαινίασε στις εκδ. Ελλ. Γράμματα τη σειρά «Βιβλιοθήκη Βασίλη Βασιλικού» με 7 πρώτους τόμους) το Foco d’ amorΤα χαζά μπούτια, η Νεανική αλληλογραφία 1954-1960 και ο Γλαύκος Θρασάκης (2017).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ 

1η έκδοση, Ιούλιος 2011
2η έκδοση, Ιούνιος 2019
Κατηγορία: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 978-960-6760-31-0


Σχολιάστε εδώ