Άλλο μοντέλο διακυβέρνησης στήνει ο Κυριάκος

Άλλο μοντέλο διακυβέρνησης στήνει ο Κυριάκος

-Επιλέγει προσωπικό χωρίς δεσμεύσεις και παζάρια

Ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης θα θέσει σε εφαρμογή ο Κυρ. Μητσοτάκης αν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αναλάβει την εξουσία. Αντίθετα με όλους τους προκατόχους του, που είχαν δώσει ουσιαστική αυτονομία στους υπουργούς, πρόθεσή του είναι να υπάρχει συνεχής συντονισμός του έργου τους και αυστηρός έλεγχος των αποφάσεων που λαμβάνουν σε κάθε ζήτημα.

Λογοδοσία, διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα συγκροτούν το τετράπτυχο πάνω στο οποίο θα κινού­νται όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της κυβέρνησης. Για τον σκοπό αυτό θα ενισχυθεί με αρμοδιότητες αλλά και στελέχη η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία θα αποτελεί το μάτι και το αυτί του πρωθυπουργού.

Αλλαγές δεν θα υπάρξουν μόνο όσον αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και τη διάρθρωσή της, με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση των θέσεων αναπληρωτών υπουργών κ.ά. Ως προς τον αριθμό των μελών της κυβέρνησης δεν πρέπει να αναμένεται ένα ολιγομελές σχήμα, εξαγγελία πολλών πρωθυπουργών στο παρελθόν, αλλά ούτε και ένα πολυάριθμό σχήμα 50 ατόμων.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους του, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευχέρεια να κάνει τις επιλογές των προσώπων χωρίς δεσμεύσεις και παζάρια. Από τις πληροφορίες που έχουν διακινηθεί πρέπει να αναμένουμε ένα Υπουργικό Συμβούλιο με αρκετούς τεχνοκράτες, καθηγητές, αλλά και πρόσωπα που δεν προέρχονται αναγκαστικά από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Σε υπουργεία που θα απαιτηθούν γενναίες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις θα προτιμήσει στελέχη προερχόμενα από την αγορά, με ε­μπειρία και εξειδίκευση, που επιπλέον δεν θα έχουν το άγχος του πολιτικού κόστους. Όσον αφορά δε τις απόψεις τους, να συμβαδίζουν με τις δικές του ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Να σημειωθεί ότι διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου θα είναι ο Άκης Σκέρτσος, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι τώρα.


Σχολιάστε εδώ