Γ. Βασιλειάδης: Τις επόμενες ημέρες από την UEFA το νέο πλαίσιο ποινών για στημένα

Γ. Βασιλειάδης: Τις επόμενες ημέρες από την UEFA το νέο πλαίσιο ποινών για στημένα

Αναφερόμενος στο επίδικο των εκλογών του Ιουλίου όσον αφορά τον αθλητισμό, υφυπ. Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης στον 105,5 Στο Κόκκινο, είπε ότι τα διλήμματα είναι ίδια με της κεντρικής πολιτικής σκηνής: «προς πλήρη φιλελευθεροποίηση, με ένα κράτος που δίνει “ευχές”, ή με κρατική παρέμβαση και καθοδήγηση, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για να στηρίξουμε τα παιδιά και τους αθλητές μας;», σημειώνοντας ότι η πλήρης φιλελευθεροποίηση στη λογική του «χορηγοί και καλή τύχη», η πλήρης εμπορευματοποίηση χωρίς να ενδιαφέρει αυτός καθαυτός ο αθλητισμός, οδηγεί στην λογική του «μεγάλο ταλέντο; Θα βρούμε τρόπο να το στηρίξουμε. Μικρότερο ταλέντο; Στον Καιάδα…».

Τα δύο πλέον εμβληματικά έργα της κυβέρνησης στον αθλητισμό, κατά τον ίδιο, είναι για τον επαγγελματικό αθλητισμό η συνεργασία με τις διεθνείς ομοσπονδίες για τις παρεμβάσεις στην διαιτησία, το VAR, την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, την επιστροφή του αθλητισμού μέσω της ΕΡΤ σε όλα τα σπίτια της Επικράτειας και της Ομογένειας, ενώ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι ο νέος αθλητικός νόμος, που θωρακίζει και εξασφαλίζει τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των Ομοσπονδιών, με ποσόστωση φύλου στα όργανα, με απλή αναλογική, με κατάργηση της ψήφου δι’ αντιπροσώπου, με περιορισμό των θητειών στα ΔΣ. Και δεν τον ψήφισε η ΝΔ όπως υπενθύμισε.

Αναφερόμενος στο έργο της θητείας του στο υφυπουργείο Αθλητισμού, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι «το 2015, όταν παραλάβαμε, υπήρχε ένας προϋπολογισμένος κουτσουρεμένος κατά 30% σε σχέση με το 2014, με ανύπαρκτες υποδομές, απειροελάχιστο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χρέη της Πολιτείας προς τους αθλητές, τους πρωταθλητές, προς στάδια, προς ιδιώτες … καταφέραμε να ξεχρεώσουμε, να μεγαλώσουμε το πρόγραμμα επενδύσεων, να φτιάξουμε κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για παρεμβάσεις στις γειτονιές, να κάνουμε έργα σε όλη την Επικράτεια … “τρέχουμε” 215 έργα αθλητικών υποδομών και όχι φαραωνικά, αλλά παρεμβάσεις και εκσυγχρονισμό σε υφιστάμενες υποδομές, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις στις γειτονιές, παρεμβάσεις ασφαλείας, μελέτες πυροπροστασίας … για να έχουμε κανονικές ασφαλείς εγκαταστάσεις ανά την Επικράτεια … ενώ 200 έργα ακόμη προωθούνται μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, υψους 50 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Βασιλειάδης, κινήθηκαν και μεγάλα πρότζεκτ, ξεμπλόκαρε το γήπεδο της ΑΕΚ, η χρήση ολυμπιακών εγκαταστάσεων όπως η δημιουργία της μεγάλης ναυταθλητικής μαρίνας στην Καλλιθέα και η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ιστιοπλοΐας, το άνοιγμα μετά από 17 χρόνια της κωπηλατικής πίστας στη Λίμνη Ιωαννίνων και η φιλοξενία φέτος τον Σεπτέμβριο μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης, και άλλα πολλά, παρότι «ο πολύς κόσμος έβλεπε το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ», ενώ αυτά τα χρόνια «τολμήσαμε και αναδείξαμε τα προβλήματα, πράγματα που δεν άγγιζε κανένας, βάλαμε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων … και οι διεθνείς ομοσπονδίες για πρώτη φορά δεν ήταν σε αντίθεση με την ελληνική Πολιτεία … πατήσαμε άβατα ετών, συγκρουστήκαμε με κατεστημένα ετών».

Για το θέμα των στημένων αγώνων «στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη έκρινε», αρκέστηκε να σχολιάσει ο κ. Βασιλειάδης. «Πρόκειται για ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, χωρίς σαφή λύση … εμείς συμμετείχαμε σε όλα τα διεθνή φόρα και αναπτύξαμε κάθε είδους διεθνή συνεργασία για να είμαστε κομμάτι της λύσης … σε συνεργασία με την UEFA αναπτύξαμε ένα νέο πλαίσιο που περιμένουμε να έρθει για να νομοθετηθεί, πλαίσιο με αυστηρές διοικητικές ποινές, εντός Ομοσπονδίας … από ό,τι γνωρίζω, τις επόμενες ημέρες θεωρητικά θα πρέπει να έρθει ένα συνολικό πλαίσιο ποινών για αυτές τις περιπτώσεις. Θα είναι πολύ μεγάλο χτύπημα», όπως εκτίμησε. Ανέφερε μάλιστα ότι η UEFA έχει αναπτύξει μαζί με την SportRadar ειδικά εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν από πού έχει ξεκινήσει το στήσιμο και με βάση αυτό να υπάρχουν τιμωρίες.

Εξάλλου, ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε και στην εικόνα που παρουσιάζει η Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, λέγοντας χαρακτηριστικά «μην καμωνόμαστε ότι το πρόβλημα της Εθνικής Ελλάδας είναι τωρινό, έχει ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία, όταν κάποια διοίκηση, για τους δικούς της λόγους, πιεζόμενη από τους δικούς της παράγοντες, έδιωξε τον Φερνάντο Σάντος … είναι μία κολόνια που κρατάει χρόνια … προφανώς, συνεχίζουν να γίνονται λάθη και αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν … είναι απόλυτη ευθύνη της Ομοσπονδίας … Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται μέσα στην Ομοσπονδία, κάτι έγινε και για μία δεκαετία είχε σοβαρές εθνικές ομάδες. Ας κοιτάξουν το παρελθόν και ας βρουν τις λύσεις, στον τρόπο λειτουργίας και δομής».


Σχολιάστε εδώ