1η Ιουλίου στην ΕΡΤ η τηλεμαχία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην Χ.Α.-Αντιδράσεις

1η Ιουλίου στην ΕΡΤ η τηλεμαχία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην Χ.Α.-Αντιδράσεις

Η 1η Ιουλίου, την τελευταία Δευτέρα πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη, να διεξαχθεί στην ΕΡΤ το debate των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Στο debate, θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςκαι ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Λεβέντης.

Τα κόμματα διατύπωσαν τη θέλησή τους να μη συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις, δηλαδή οι θεματικές ενότητες, αν θα υπάρξει στο τέλος χρόνος για ξεχωριστή τοποθέτηση του κάθε πολιτικού αρχηγού, θα οριστικοποιηθούν μετά από συμφωνία των κομμάτων, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το ποιοι δημοσιογράφοι θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, αν  θα είναι οι κεντρικοί παρουσιαστές ή αν θα  οριστεί κάποιος άλλος δημοσιογράφος αυτό θα αποφασιστεί από τα κανάλια.  Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Σημειώνεται ότι δεν θα διεξαχθεί άλλο debate μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου το εν λόγω αίτημα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής και η ΝΔ επέμεινε στην απόρριψή του.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η στάση της ΝΔ γεννά ερωτηματικά. «Τι ακριβώς φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση από μία τέτοια αντιπαράθεση; Τα το αρνητικό υπάρχει στη διεξαγωγή μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης μεταξύ δύο υποψήφιων πρωθυπουργώνόπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας;», αναρωτιέται μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου και σημειώνει ότι «αυτά είναι ερωτήματα που απευθύνονται στη ΝΔ, οφείλουν όμως να προβληματίσουν και κάθε πολίτη, ο οποίος έχει δικαίωμα να γνωρίζει το σχέδιο και το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, των κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας»

Η ΝΔ απαντώντας στην κ. Αχτσιόγλου την παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του κ. Τσίπρα, παραθέτοντας σχετικό βίντεο το οποίο είχε αναρτήσει η «ομάδα αλήθειας», στην οποία είχε αναφέρει ότι: «Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στη ΝΔ υπενθυμίζουν το debate Τσίπρα-Μεϊμαράκη και διερωτώμενοι εάν ο κ. Μεϊμαράκης πρόσβαλε τη δημοκρατία. Παράλληλα υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη  πριν τις ευρωεκλογές που έλεγε «κηρύξτε εκλογές και θα πάμε σε όσα debate θέλετε, κύριε Τσίπρα» διερωτώμενοι εάν ο κ. Μητσοτάκης τότε πρόσβαλε τη δημοκρατία. Καταλήγουν πως η ουσία είναι μία, ότι η ΝΔ αποφεύγει τα debate και επισημαίνουν πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως σε περίπτωση συμφωνίας για debate μεταξύ των δύο, τότε τα υπόλοιπα κόμματα θα έπρεπε να λάβουν περισσότερο χρόνο προβολής στα ΜΜΕ, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατία και η πολυφωνία.

Το άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ήταν οι όροι προβολής των κομμάτων στα ΜΜΕ. Η επιτροπή έκρινε αναγκαίο να αποσταλεί επιστολή προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της αναλογικής ισότητας μεταξύ των κομμάτων κατά την προβολή τους, τόσο από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όσο και από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ διατυπώθηκε η ανάγκη σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων, ώστε να υπάρξει ρύθμιση σε ό,τι αφορά την προβολή τους μέσω του διαδικτύου.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα αποδοθούν από το υπουργείο προς τα κόμματα, τόσο η προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση, όσο και η έκτακτη ενίσχυσή τους. Είπε ακόμα ότι η διακομματική επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου, εφόσον παραστεί ανάγκη, πέραν της προβλεπόμενης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσημη ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών.

Πηγή ΕΡΤ

Φωτο: Αρχείο ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ