Περικύκλωση… Και εμείς τι κάνουμε;

Περικύκλωση… Και εμείς τι κάνουμε;

Στην Αθήνα περί άλλα τυρβάζουν, τη στιγμή που στη γειτονιά μας, που είναι και τα Βαλκάνια και όχι μόνο η Τουρκία, υπάρχουν επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις. Ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, εκβιάζοντας την ΕΕ, προκειμένου να αναγνωρίσει και να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τη χώρα του, απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα οργανώσει δημοψήφισμα για ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δηλώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Σερβία θα αντιδράσει με σοβαρό και αποφασιστικό τρόπο… Η συζήτηση για τη «Μεγάλη Αλβανία» κάθε άλλο παρά συμβολική ή θεωρητική είναι, εξάλλου η μεγαλύτερη «ένεση» στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου οι Αλβανοί, προκειμένου να προσφέρουν την ψήφο τους στην κυβέρνηση Ζάεφ αλλά και στην ίδια τη Συμφωνία, πέτυχαν ανταλλάγματα που αναδεικνύουν τον αλβανικό παράγοντα σε ισότιμο εταίρο της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι Αλβανοί αποτελούν μειονότητα του 24%.

Η ενίσχυση των Αλβανών στα Σκόπια δημιουργεί όλο και μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς ο πειρασμός για ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την Αλβανία και το Κόσοβο, με τα οποία συνορεύει η αλβανόφωνη περιοχή της χώρας, θα είναι όλο και μεγαλύτερος.


 Αν νομίζετε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με όσους κινούν την υπόθεση Τσάμηδων στην Αλβανία κάνετε λάθος. Αν και το κόμμα τους έχει υποχωρήσει, λόγω και εσωτερικών συγκρούσεων, το Τσαμικό επιστρατεύεται κατά περιόδους από την αλβανική ηγεσία για να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα.


Σε εκδήλωση που έκανε στην Αλβανία η οργάνωση «Τσαμουριά», στη μνήμη του ιταλού αξιωματικού Ενρίκο Τελίνι, που προΐστατο της επιτροπής χάραξης των ελληνοαλβανικών συνόρων (1923) και ο οποίος ζητούσε τη μετακίνηση των αλβανικών συνόρων προς τον νότο, ώστε να περάσει στην Αλβανία σχεδόν όλη η Ήπειρος, επανεμφανίσθηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, που διακήρυξε ότι τα εδάφη νότια των Ιωαννίνων είναι «αλβανική γη».

Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το κόμμα αυτό συμμετέχει στην ίδια ομάδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην οποία συμμετέχει και το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ…

Μάλιστα, όπως κάθε χρόνο, προετοιμάζονται οι γνωστές κινητοποιήσεις, που επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανό τον μύθο της «γενοκτονίας των Τσάμηδων». Η οργάνωση «Τσαμουριά» και το Κόμμα των Τσάμηδων διοργανώνουν πορεία και προσκύνημα στα ελληνοαλβανικά σύνορα –έχουν στήσει και… μνημείο–, στις 22 Ιουνίου, για να τιμήσουν, όπως λένε, την 75η επέτειο της… γενοκτονίας.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ