Όλο το παρασκήνιο της ρήξης Κοτζιά – ΣΥΡΙΖΑ

Όλο το παρασκήνιο της ρήξης Κοτζιά – ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις δηλώσεις εκτίμησης του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά, το οριστικό διαζύγιο μεταξύ «ΠΡΑΤΤΩ» και ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επανέρχεται στο ζήτημα των σχέσεών του με στελέχη της Κουμουνδούρου, κατηγορώντας τους για υποκρισία και καταλογίζοντάς τους διαρροές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ρήξη του Νίκου Κοτζιά με τον ΣΥΡΙΖΑ οριστικοποιήθηκε με την ανακοίνωση του «ΠΡΑΤΤΩ» την Τετάρτη, όπου και γνωστοποιήθηκε πως η Κίνηση δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών κυοφορείται από τον Οκτώβριο, αλλά ανακοινώθηκε στη συνάντηση που υπήρξε στα γραφεία της Κουμουνδούρου μεταξύ στελεχών του «ΠΡΑΤΤΩ», του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη και του επιτελείου που είχε αναλάβει την οργάνωση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωκοινοβούλιο.

Στο ψηφοδέλτιο για την Ευρωβουλή το «ΠΡΑΤΤΩ» δεν ζήτησε καμία θέση και έτσι η κουβέντα προχώρησε αμέσως στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το «ΠΡΑΤΤΩ» πρότεινε να στηριχθούν υποψήφιοι που ήθελαν να συνεργαστούν μαζί του (πάνω από είκοσι υποψήφιοι δήμαρχοι, συμφωνία με τον Παύλο Γερουλάνο για την Αθήνα και άλλοι στην περιφέρεια), αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι «θα το συζητήσουμε και θα σας απαντήσουμε».

Στις αρχές του νέου έτους έγινε άλλη μία συνάντηση για το ίδιο θέμα, όπου ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει τελικά δικό του υποψήφιο στην Αθήνα, όπως και σε άλλους δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η Κουμουνδούρου ήταν σαφώς αντίθετη στη συνεργασία με αυτούς που προτείνονταν από το «ΠΡΑΤΤΩ».

Τα αποτελέσματα ήταν να εκλεγούν 17 δήμαρχοι και αρκετά μέλη στην περιφέρεια με τη στήριξη του «ΠΡΑΤΤΩ».

Από τα μέσα Μαΐου είχε ζητηθεί συνάντηση με το «ΠΡΑΤΤΩ», η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουνίου (3-6-2019) στην Κουμουνδούρου μεταξύ μελών του «ΠΡΑΤΤΩ» και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Ο πρόεδρος του «ΠΡΑΤΤΩ» και πρώην υπουργός Εξωτερικών μίλησε αρχικά γενικά για τα πολιτικά δρώμενα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εξίσου σημαντική είναι η υπεράσπιση και ανάπτυξη της δημοκρατίας στον δημόσιο διάλογο. Η εμπέδωση ενός πολιτισμικού διαλόγου και μάθησης, ενάντια στη σημερινή κυριαρχία μεθόδων συκοφαντίας, λάσπης, ύβρεων, διαρροών. Τέτοιες μέθοδοι όχι μόνο αμαυρώνουν τη δημοκρατία στον δημόσιο χώρο, αλλά εμποδίζουν την ίδια την ανάπτυξη της χώρας. Η λύση των μεγάλων προβλημάτων απαιτεί περισσότερη δημοκρατία και όχι μικροπολιτικές.

Ο πολιτισμός πρέπει να αναβαθμιστεί, να γίνει η καρδιά και η ψυχή, η δύναμη απελευθέρωσης του νου και της ελπίδας όλων μας για μια νέα Ελλάδα. Η εκπαίδευση χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πιο ορθολογικά, δημοκρατικά, δημιουργικά. Ιδιαίτερα το σχολείο, η τεχνολογική και επαγγελματική μόρφωση, τα ΑΕΙ. Να αυξηθούν οι δαπάνες για αυτήν.

Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος με σχέδιο, αποφασιστικότητα και γνώση. Προκειμένου να προωθηθεί αυτό πρέπει να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και ο αυταρχισμός, να στηριχθούν στις επερχόμενες εκλογές οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Για τις σημερινές πολιτικές δυσκολίες δεν είναι άμοιρες ευθύνης εκείνες οι δυνάμεις και τα πρόσωπα στον προοδευτικό χώρο που επέδειξαν αλαζονεία, επιπολαιότητα και έλλειψη βάθους σκέψης και αισθημάτων. Που αρνήθηκαν, επί παραδείγματι, στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να ψηφίσουν προοδευτικά ψηφοδέλτια που στήριζε το ‘‘ΠΡΑΤΤΩ’’ ενάντια σε ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η κοινωνία βλέπει, καταγράφει, μαθαίνει».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε μια δυσφορία για όσα είπε ο Νίκος Κοτζιάς και ζήτησαν να προχωρήσει η κουβέντα στις υποψηφιότητες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές και πρότεινε όμως να κατέβουν ως υποψήφιοι πανελλαδικά 15 στελέχη και συνεργαζόμενοι με το «ΠΡΑΤΤΩ». Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ουσιαστικά όλες τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του «ΠΡΑΤΤΩ», ενώ σ’ αυτές ασφαλώς και δεν συμπεριλαμβανόταν ο Νίκος Κοτζιάς. Η κουβέντα έκλεισε με τη φράση «η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται στην κοινή δράση και τις μάχες που έδωσαν οι δύο πλευρές τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία ορισμένων στελεχών του «ΠΡΑΤΤΩ» με άλλα πολιτικά σχήματα.


Σχολιάστε εδώ