Κόκκινη Μαδρίτη

Κόκκινη Μαδρίτη

Συγγραφέας
Carmen Mola
Μετάφραση
Αγγελική Βασιλάκου


Στη Μαδρίτη οι φόνοι είναι ελάχιστοι, αλλά όταν γίνονται δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η μελλόνυμφη τσιγγάνα Σουσάνα Μακάγια βρίσκεται δολοφονημένη με φρικτό τρόπο: από τρεις τρύπες στο κρανίο της έχουν εισαχθεί προνύμφες ενός είδους μύγας που της έχουν καταφάει τον εγκέφαλο. Η αδελφή της, Λάρα, είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν από επτά χρόνια, αλλά ο δολοφόνος της εξακολουθεί να εκτίει την ποινή του. Κάποιος μιμήθηκε τις φρικαλέες μεθόδους του ή μήπως ένας αθώος βρίσκεται στη φυλακή;

Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία της Μαδρίτης με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο, μια ιδιόμορφη μοναχική γυναίκα, εθισμένη στην γκράπα, το καραόκε και τις σεξουαλικές συνευρέσεις με ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Η Έλενα παραμένει συνειδητά μονίμως εκτεθειμένη σε κίνδυνο, για να μην ξεχνάει πως στη ζωή της υπάρχει μια εκκρεμότητα που δεν κατάφερε να επιλύσει…

> Το πιο ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα της ισπανικής λογοτεχνίας!

Απόσπασμα βιβλίου

Στην αρχή μοιάζει με παιχνίδι. Κάποιος έκλεισε το παιδί σ’ ένα σκοτεινό μπουντρούμι κι εκείνο πρέπει να βρει έναν τρόπο να βγει από κει. Να βρει πρώτα απ’ όλα ίσως τον διακόπτη, όμως το παιδί δεν τον ψάχνει γιατί θαρρεί πως από στιγμή σε στιγμή η πόρτα θ’ ανοίξει. 
Η πόρτα όμως δεν ανοίγει. 
Κι αν είναι δοκιμασία αντοχής, κερδίζει αυτός που μένει περισσότερη ώρα σιωπηλός, αυτός που δεν ζητάει βοήθεια. Το παιδί κολλάει το αυτί του στην ξύλινη, ξεφλουδισμένη πόρτα. Ακούει έναν εκκωφαντικό θόρυβο, μια μηχανή που βάζει μπρος κι απομακρύνεται. Τότε καταλαβαίνει ότι είναι μόνο. Αν έβαζε τις φωνές, θ’ άκουγε την ηχώ της φωνής του μέσα σ’ αυτό το ζοφερό, γεμάτο υγρασία και σκόνη μέρος· είναι όμως τόσο τρομαγμένο που δεν μπορεί ούτε να κλάψει.
Τώρα σίγουρα πρέπει να βρει τον διακόπτη. Ψηλαφεί τον τοίχο. Αποφεύγει τα εμπόδια, αργά, να μην πέσει. Θα υπάρχει κάποια λάμπα στην οροφή, πρέπει να υπάρχει. Το δωμάτιο έχει ένα στενό, στενόμακρο παράθυρο, ψηλά στον τοίχο, ο ήλιος όμως έχει δύσει από ώρα και μένουν πια μόνο οι πρώτες σκιές του απόβραδου.
Δεν ξέρει γιατί το έκλεισαν εκεί μέσα.
Βαδίζει σαν υπνοβάτης μες στο σκοτάδι και σκοντάφτει σε κάτι που μοιάζει με πλυντήριο. Θα μπορούσε να δοκιμάσει αν δουλεύει, για να έχει τουλάχιστον συντροφιά τον θόρυβο του νερού καθώς θα κυλάει στον κύλινδρο· αλλά δεν το κάνει. Συνε χίζει την εξερεύνηση του χώρου, θωπεύοντας τον τοίχο με το ένα χέρι, σαν τυφλός. Θέλει να βρει τον διακόπτη, τα δάχτυλά του όμως βρίσκουν στο χερούλι ενός εργαλείου. Είναι ένα φτυάρι, που πέφτει με πάταγο στο πάτωμα.
Το παιδί ξεσπάει σε κλάματα και αργεί να αντιληφθεί το γρύλισμα που προέρχεται από μια γωνία. Δεν είναι μόνο. Υπάρχει κάποιο ζώο κρυμμένο· δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούει, ξέρει ότι τις νύχτες τριγυρνάει στην περιοχή: οι ολολυγές του, τα ουρλιαχτά του, είναι τόσο δυνατά που είχε φτάσει να σκεφτεί πως ήταν λύκος. Είναι απλά ένα σκυλί που τρύπωσε κρυφά στην αποθήκη του κτήματος, την οποία βλέπει από το παράθυρο του δωματίου του και όπου ποτέ δεν του είχαν επιτρέψει να μπει. Εκεί τον έχουν κλείσει, στην απαγορευμένη αποθήκη, γι’ αυτό δεν αναγνωρίζει τον χώρο και δεν είναι ικανός να κινηθεί στα σκοτάδια.
Μπορεί σχεδόν να ξεχωρίσει δύο φωτεινά σημαδάκια στο μαύρο φόντο. Οπισθοχωρεί ενστικτωδώς. Έχει την εντύπωση πως τα φωτεινά σημαδάκια προχωρούν προς το μέρος του, αλλά δεν ξέρει αν είναι ο φόβος που του προκαλεί αυτή την εντύπωση. Δεν είναι δυνατόν να φαίνονται αποκλειστικά δυο μικρές ανταύγειες. Και ξαφνικά παύει να τις βλέπει. Τώρα νιώθει έναν έντονο, διαπεραστικό πόνο στην κνήμη. Το ζώο τον δαγκώνει.
Το παιδί χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια για να το απομακρύνει απ’ το κορμί του. Νιώθει μια καινούργια επίθεση και απωθεί το κεφάλι του ζώου με το πόδι. Οι κλοτσιές και τα χτυπήματά του το κάνουν να λουφάξει. Το παιδί ακούει ένα αγκομαχητό, μετά τίποτα. Δεν ακούγεται το παραμικρό και η σιωπή τού φαίνεται ακόμα πιο τρομακτική.
Επιφυλακτικά οπισθοχωρεί μέχρι την πόρτα, έτοιμο να απωθήσει την επίθεση, σε περίπτωση που ο σκύλος τού ριχτεί ξανά, και το χέρι του βρίσκει τον ηλεκτρικό διακόπτη. Του φαίνεται απίστευτο που δεν κατάφερε να τον εντοπίσει νωρίτερα, αλλά για κάποιο λόγο είχε παραλείψει ακριβώς αυτό το μέρος του τοίχου.
Μια στρεβλή λάμπα κρέμεται απ’ το ταβάνι. Φέγγει αρκετά για να καταλάβει πως η αποθήκη είναι γεμάτη κουτιά με παλιές κουβέρτες, κασέτες, βιβλία, αγροτικά εργαλεία, ένα πλυντήριο, ένα σκουριασμένο ποδήλατο με μία μόνο ρόδα και κάποια ακόμη άχρηστα πράγματα.
Ο σκύλος έχει λουφάξει κάτω από μια λεκάνη με μια βρύση, έναν μικρό νιπτήρα. Είναι αδέσποτο, του λείπει ένα πόδι.
Χωρίς να τραβήξει το βλέμμα του απ’ το ζώο, το παιδί παίρνει το φτυάρι που βρήκε προηγουμένως, αυτό που έπεσε στο έδαφος. Ο σκύλος γρυλίζει. Το παιδί σηκώνει το φτυάρι. Ξαφνιάζεται που είναι ικανό να σηκώσει τόσο εύκολα ένα τέτοιο βάρος. Πρέπει να οφείλεται στο ένστικτο της επιβίωσης, κάτι μέσα του του λέει ότι σ’ αυτό το μπουντρούμι δεν μπορούν να επιβιώσουν και οι δυο…
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Είπαν για το βιβλίο

«Η Κόκκινη Μαδρίτη εμφανίστηκε σαν κομήτης. Εκεί που πιστεύεις ότι έχει τη στόφα κλασικού νουάρ, σπάει τα δεσμά των στερεοτύπων για να προσφέρει απλόχερα καθαρή σκληρότητα.»
-Juan Carlos Galindo- El Pais

«Ωμό, ριψοκίνδυνο, σύγχρονο. Ένα από τα ευφυέστερα βιβλία που διάβασα ποτέ. Η Μόλα ξεφεύγει από τα τετριμμένα.»
-Gorka Rojo- Zenda Libros


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κάρμεν Μόλα είναι η αινιγματική συγγραφέας που αρνείται να αποκαλύψει την ταυτότητά της –το μεγαλύτερο εκδοτικό φαινόμενο των τελευταίων ετών στο ισπανικό μυθιστόρημα νουάρ, με διεθνή απήχηση.
Η Κόκκινη Μαδρίτη είναι το πρώτο βιβλίο για μια σειρά εγκλημάτων στη Μαδρίτη και αποτελεί ήδη εκδοτικό φαινόμενο, αφού ξεκίνησε να μεταφράζεται σε επτά χώρες προτού καν εκδοθεί στην Ισπανία.
Όταν εκδόθηκε, παρέμεινε στις λίστες best seller για περισσότερες από 30 εβδομάδες, ενώ τα τηλεοπτικά του δικαιώματα έχουν αγοραστεί από το κανάλι Diagonal TV.
Αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ιταλία.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Θρίλερ
ISBN : 978-960-461-946-7

 


Σχολιάστε εδώ