Το τεχνητό πάγκρεας μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ατόμων με διαβήτη

Το τεχνητό πάγκρεας μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ατόμων με διαβήτη

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Πολύ κοντά στην ευρεία εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος βρίσκονται οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1. Το τεχνητό πάγκρεας που μιμείται τη λειτουργία του υγιούς παγκρέατος, απελευθερώνοντας την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης, αποτελεί το επιστέγασμα ερευνών που ξεκίνησαν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν, δίνοντας τη λύση που ανέμεναν ασθενείς και γιατροί στην καθημερινή διαχείριση της νόσου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα άτομο με διαβήτη, ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί, να περνά την ημέρα του χωρίς το άγχος του ελέγχου των επιπέδων σακχάρου ή της σωστής δόσης ινσουλίνης. Και αυτή η ελευθερία επιτυγχάνεται με το τεχνητό πάγκρεας», ανέφερε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) Σοφία Μανέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την οργάνωση Ημερίδας το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Τεχνητό Πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του Διαβήτη».

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν ακόμα ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, ο παιδίατρος διαβητολόγος Αμπάς Καντρέ, η παιδίατρος – διαβητολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου, ο παιδίατρος – διαβητολόγος Διευθυντής – Προιστάμενος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” Δημήτρης Δελής και ο εκπρόσωπος-μέλος του δ.σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος-Διαβητολόγος Σταύρος Λιάτης.

Η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, από τις 5:00 μέχρι τις 9:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD) με στόχο την ενημέρωση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, των γονέων πασχόντων αλλά και των γιατρών και των επιστημόνων υγείας, που ασχολούνται με τον διαβήτη, όπως διατροφολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κ.λπ.

Στην Ημερίδα, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν πάρει μέρος στις πολυετείς έρευνες για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του τεχνητού παγκρέατος και θα απαντήσουν σε ερωτήματα για τη νέα αυτή τεχνολογία.

Πως μπορεί να βοηθήσει το τεχνητό πάγκρεας

«Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας», εξήγησε ο Χρήστος Μπαρτσόκας, προσθέτοντας ότι η καλή ρύθμιση του διαβήτη που μπορεί να επιτευχθεί με το τεχνητό πάγκρεας σε βάθος χρόνου οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Το Τεχνητό Πάγκρεας, είναι ένα σύστημα απελευθέρωσης ινσουλίνης κλειστού κυκλώματος, είπε ο Αμπάς Καντρέ. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ασύρματη επικοινωνία της αντλίας ινσουλίνης με αυτοκόλλητο αισθητήρα στο δέρμα. Ο αισθητήρας μετρά τα επίπεδα γλυκόζης και τα αποτελέσματα τροφοδοτούνται σε μικρό υπολογιστή, ο οποίος υπολογίζει πόση ινσουλίνη απαιτείται να απελευθερώνει συνεχώς η αντλία.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δελής τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ινσουλίνης που εγχύεται μέσω του τεχνητού παγκρέατος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπερταχεία ινσουλίνη Fiasp για χρήση στο τεχνητό πάγκρεας, με πολύ καλά αποτελέσματα μετά τη λήψη γευμάτων του πάσχοντα.

Η Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου εστίασε στις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές ανακαλύψεις στον τομέα των αισθητήρων γλυκόζης (CGM), κατά το πλείστον με αναίμακτες τεχνικές, που συνδυαζόμενοι με φορητή αντλία ινσουλίνης, συμβάλλουν στο κλειστό κύκλωμα – τεχνητό πάγκρεας.

Η Χριστίνα Κανακά-Gantenbein σημείωσε ότι βασική επιδίωξη των επιστημόνων με την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι η μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και η απελευθέρωση των ασθενών από την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

Την πεποίθησή του ότι στο μέλλον ωφελημένοι από τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, εξέφρασε ο Σταύρος Λιάτης.

Η Ημερίδα

Στο μεταξύ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των προσκεκλημένων επιστημόνων στην Ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ).

O Ohad Cohen -Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενδοκρινολογίας, Chaim Sheba MedicalCenter, Tel Hashomer, Ισραήλ και Medical Affairs Director Medtronic θα παρουσιάσει την αντλία Minimed 670G της Medtronic, που δεν έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας, αλλά αποτελεί την πλέον πρόσφατη εξέλιξη, ενός συστήματος αυτορυθμιζόμενης αντλίας ινσουλίνης η οποία ήδη εφαρμόζεται στον Καναδά, αποδίδοντας στον χρήστη τις λειτουργίες ενός υγιούς παγκρέατος.

Το σύστημα προσαρμόζει αυτομάτως ανά 5λεπτο τα βασικά επίπεδα ινσουλίνης, επιτρέποντας στον χρήστη να έχει τη γλυκόζη στο αίμα του μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Ο ερευνητής Andrea Scaramuzza Διευθυντής Παιδιατρικής Διαβητολογίας στο ASST Cremona Maggiore Hospital. Cremona, Ιταλία θα αναφερθεί στις πρόσφατες προόδους στον τομέα του Τεχνητού Παγκρέατος, τα προβλήματα και την τελική επιτυχία του προγράμματος.

O Tadej Battelino, Καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ljubljana στη Σλοβενία, ένας από τους πρωτεργάτες-ερευνητές εφαρμογής Τεχνητού Παγκρέατος, θα μιλήσει για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στην επίτευξη των στόχων τέλειας ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης αίματος στα άτομα με διαβήτη, που είναι τόσο απαραίτητη για την πρόληψη των άμεσων ή μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου.

Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στην ΠΕΑΝΔ στο τηλέφωνο 2107796660 ή στο peand.gr

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ για τους γονείς που θα παρευρεθούν στην Ημερίδα, θα υπάρχει – χωρίς οικονομική επιβάρυνση – δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, το κόστος της οποίας το έχει αναλάβει η ΠΕΑΝΔ.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για μία βιωματική, πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία περιηγήσεων και ψυχαγωγικών-μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων στους εκθεσιακούς χώρους του Πολεμικού Μουσείου, μέσα από το πρόγραμμα «Ένας ήρωας & εσύ!», το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Σοφία Μανέα, Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη

Η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» είναι σωματείο Φιλανθρωπικό, μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1983 από τον καθηγητή Παιδιατρικής Χρήστο Σπ. Μπαρτσόκα με σκοπό τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους.

Η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της πανελλαδικά σε περισσότερα από 4.000 παιδιά και νέους με ΣΔΤ1 και έχει αναπτύξει μια σειρά καινοτόμων κοινωνικών προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ανακουφίζοντας τους πάσχοντες, τις οικογένειες τους αλλά και το ευρύ κοινό που σχετίζεται το άτομο με Διαβήτη.

Είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Η «Π.Ε.Α.Ν.Δ.» δεν ενισχύεται από το κράτος. Οι πόροι της προκύπτουν αποκλειστικά από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΠΕΑΝΔ: www.peand.gr

Κεντρική φωτό: (από αριστερά προς τα δεξιά):Σοφία Μανέα, Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ, Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Ανδριανή Γερασιμίδου – Βαζαίου, Παιδίατρος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”, Σταύρος Λιάτης, Εκπρόσωπος – Μέλος του Δ. Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγος – Διαβητολόγος


Σχολιάστε εδώ