Το Μαξίμου καλεί τον Παυλόπουλο  να υπογράψει το Διάταγμα!

Το Μαξίμου καλεί τον Παυλόπουλο να υπογράψει το Διάταγμα!

Με άρθρο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης

-«Είναι ‘‘πολιτικά ανεύθυνος’’, το μόνο που ελέγχει είναι η νομιμότητα, την πολιτική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση»!

Με τα φώτα να συνεχίζουν να είναι στραμμένα προς το Προεδρικό Μέγαρο για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει ή όχι (που, σύμφωνα με καλές πηγές, αυτό παραμένει στις προθέσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου) το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, στο Μαξίμου είναι έκδηλη η ανησυχία για το τι θα πράξει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και αυτή την ανησυχία ήρθε να επιβεβαιώσει η ξαφνική παρέμβαση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Ακρίτα Καϊδατζή, επίκουρου καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, σε άρθρο του με τίτλο «Ο νόμος Καστανίδη και ο διορισμός με Π.Δ. ‘‘όπως νόμος ορίζει’’» στην «Καθημερινή», στο οποίο υποστηρίζει ότι η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τυπική (!), ο Πρόεδρος είναι «πολιτικά ανεύθυνος» και την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επισημαίνει ο κ. γενικός γραμματέας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δέσμια αρμοδιότητα» να εκδώσει το διάταγμα και «αυτό που ελέγχει είναι αυστηρώς και μόνον η νομιμότητα». Ενώ «αυτό που δεν ελέγχει είναι η πολιτική σκοπιμότητα των επιλογών ή η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης που τις διενήργησε».

Το άρθρο του κ. Ακρίτα Καϊδατζή καταλήγει με το «τελεσίγραφο»:
«Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συ­ντάγματος, κάθε πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας προσυπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό, ‘‘ο οποίος με μόνη την υπογραφή του γίνεται υπεύθυνος’’. Την πολιτική ευθύνη για κάθε διάταγμα του Προέδρου την αναλαμβάνει η κυβέρνηση που το προτείνει. Ο Πρόεδρος απαλλάσσεται από οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη, είναι αυτό που λέμε ‘‘πολιτικά ανεύθυνος’’, γι’ αυτό και δεν ασκεί πολιτικές αρμοδιότητες».

Σύννεφα…
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το… μήνυμα που εκπέμπει το άρθρο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης (που πολύ δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι γράφτηκε χωρίς την έγκριση του πρωθυπουργού ή των στενών
συνεργατών του) οδηγεί σε κλίμα όξυνσης μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγόντων του πολιτεύματος. Και ενδεχομένως οι μέρες που ακολουθούν να είναι πάρα πολύ δύσκολες.

Πολλαπλασιάζονται οι διαφωνούντες…
Στο ίδιο φύλλο της «Καθημερινής» και στην ίδια σελίδα φιλοξενείται άρθρο του κ. Σπύρου Βλαχόπουλου, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Σύνταγμα και συνθήκες του πολιτεύματος», στο οποίο γράφει:
«Ποιος θα αποφασίσει για το εάν μια κυβέρνηση μπορεί σε κατ’ ουσίαν προεκλογική περίοδο να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης; Η αρμοδιότητα αυτή δεν μπορεί παρά να ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολύ εύκολα ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος (άρθρο 30 Σ.) και όχι απλός τυπικός διεκπεραιωτής πολιτειακών διαδικασιών».

Να μην υπογράψει
Εξάλλου, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Γιατί ο κ. Παυλόπουλος οφείλει να πει ‘‘όχι’’ και μετά τις 30 Ιουνίου» ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος γράφει:
«Η απάντηση στο ερώτημα τι θα πρέπει να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την 1η Ιουλίου είναι μόνο μία: Να αγνοήσει την πρόταση που του υπέβαλε η σημερινή κυβέρνηση και να αναμένει την πρόταση που θα του υποβάλει η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

Στην ίδια γραμμή είναι και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γρηγόρης Καλφέλης, ο οποίος σε άρθρο του στα «Νέα» προτείνει: «Καλό θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει σχετικό προεδρικό διάταγμα και να αναπέμψει το όλο θέμα στο καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα προκύψει από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές».


Σχολιάστε εδώ