LIVE: “Βενιζέλεια” Η ελίτ του ελληνικού στίβου δίνει ραντεβού στα Χανιά

LIVE: “Βενιζέλεια” Η ελίτ του ελληνικού στίβου δίνει ραντεβού στα Χανιά

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς μίτινγκ “Βενιζέλεια – Χανιά”, που θα γίνει την Κυριακή 9/6 στο στάδιο “Έλενα Βενιζέλου”.

Η διοργάνωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ2 στις 18.00

Κι αυτό όχι μόνο γιατί η ομοσπονδία επέστρεψε στη διεξαγωγή ενός δυνατού μίτινγκ, αλλά γιατί επέλεξε να το κάνει σε μια πόλη με ιστορία και παράδοση στο χώρο, μαζί με δύο ιστορικά σωματεία, τον ΑΟ Κύδων και τον ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος. Το μίτινγκ “Βενιζέλεια – Χανιά” αποτελεί τη συνένωση των ιστορικών Βενιζελείων και του ιδιαίτερα δυνατού τα τελευταία χρόνια μίτινγκ ¨Χανιά” και ανήκει στη σειρά classic της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυναμική της διοργάνωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που στα Χανιά θα βρίσκονται κορυφαίοι αθλητές κυρίως από την Ευρώπη.

Το μήκος Ανδρών και Γυναικών θα είναι από τα σημαντικότερα του απογεύματος. Στους Άνδρες η παρουσία του Μίλτου Τεντόγλου είναι από μόνο της ικανή να δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες για σπουδαίες επιδόσεις στον αγώνα. Ο Τεντόγλου είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης σε ανοιχτό και κλειστό στίβο και ο πιο εξελίξιμος άλτης του μήκους, αυτή τη τη στιγμή στην γηραιά Ήπειρο. Ο 21χρονος αθλητής έχει φέτος 8,10 μ. και ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό 8,30 μέτρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται στο ίδιο αγώνισμα η παρουσία του Ρώσου Rail Kutuyev, που μετέχει ως ανεξάρτητος και έχει ατομικό ρεκόρ 8,10 μέτρα.
Στον αγώνα θα πάρουν ακόμη μέρος ο Μιχάλης Μερτζανίδης, ο Νίκος Καψής, ο Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης, ο Νίκος Ξενικάκης, ο Αλέξης Αργυρόπουλος και ο Θανάσης Παπαδόπουλος.

Η Βούλα Παπαχρήστου υποδέχεται στα Χανιά σπουδαίες αθλήτριες και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία μέσα από τον δυνατό συναγωνισμό να κυνηγήσει μεγάλα άλματα στο μήκος. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τριπλούν, θα κάνει τον δεύτερο διαδοχικό της αγώνα στο μήκος, μετά το 6,49 της Καλλιθέας, με στόχο να βελτιώσει το φετινό της 6,59 μ., που πέτυχε στα Βεργώτεια.

Η Chantel Malone είναι μία πολυτάλαντη αθλήτρια, που αφού πέρασε με επιτυχία – και εξαιρετικές επιδόσεις – από τους δρόμους ταχύτητας, κατέληξε στο μήκος, όπου αισίως έφτασε το ρεκόρ της στα 6,90 μ., επίδοση που την φέρνει φέτος στην κορυφή του κόσμου. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη η παρουσία της Abigail Irozuru (Μ. Βρετανία), που το χειμώνα ήταν φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, αλλά και της Milica Gardasevic (Σερβία) της πρωταθλήτριας Ευρώπης Κ20 του 2017. Στα Χανιά θα είναι και η τέταρτη πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μπέρμιχγαμ και δύο φορές νικήτρια του Κολεγιακού Πρωταθλήματος Quanesha Burks (ΗΠΑ) με φετινό 6,52 μ. και ατομικό 6,93 μέτρα. Οι Ελληνίδες Λίλη Αλεξούλη και Ελένη Κουτσαλιάρη έδειξαν σε καλή κατάσταση στην Καλλιθέα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται στο ίδιο αγώνισμα και η παρουσία της Κύπριας Νεκταρίας Παναγή.

Η παρουσία της Ελισάβετ Πεσιρίδου αποτελεί τη σημαντικότερη είδηση στα 100 μ. εμπόδια. Η κορυφαία Ελληνίδα του αγωνίσματος της τελευταίας τελευταία χρόνια θα κάνει τον πρώτο της αγώνα από τον περασμένο Αύγουστο, αφού είχε προηγηθεί τραυματισμός που της στέρησε τη συμμετοχή στη χειμερινή δράση. Η Πεσιρίδου στα Χανιά θα έχει την ευκαιρία να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να επιστρέψει και πάλι σε αγωνιστικό ρυθμό. Στην ίδια κούρσα ξεχωρίζουν ακόμη οι Ρουσλάνα Ράσκοβαν (Βουλγαρία) με 13.43 και η Jessica Τhunter (Μ. Βρετανία) με 13.54.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης θα είναι ένα από τα κυρίαρχα πρόσωπα του 1ου διεθνούς μίτινκ “Βενιζέλεια – Χανιά”. Ο πρωταθλητής της σφυροβολία θα επιστρέψει στην πατρίδα του, προκειμένου να αγωνιστεί μπροστά στους συμπολίτες του, με στόχο φυσικά να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις στη σεζόν. Ο Nick Miller (Μ. Βρετανία) προέρχεται από το 73,62 μ. του Χάλε και θα κυνηγήσει βολές πάνω από τα 76,00 μέτρα. Στο ίδιο αγώνισμα ξεχωρίζει ο Ρώσος Denis Lukyanov που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο 78,97 μ., που είναι η δεύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο. Ιδιαίτερα σταθερός είναι ο Ρώσος Vevgeniy Korotovskiy, που στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων στο Σαμορίν, ήταν τρίτος με 76,33 μ., ενώ στο σύνολο των φετινών του αγώνων έχει καλές και σταθερές εμφανίσεις. Η τετράδα των ξένων συμμετοχών κλείνει με τον Bence Paszor (Ουγγαρία) με φετινό 74,06 μέτρα.

Εξαιρετικός αγώνας θα γίνει και στον ακοντισμό των γυναικών, εκεί όπου κυρίαρχο πρόσωπο θα είναι η Ελίνα Τζένγκο, η οποία προέρχεται από τη μεγάλη βολή των 61,48 μ. στο μίτινγκ του Χάλε, που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 και την κορυφαία στον κόσμο στην κατηγορία Κ20. Η Anete Kocina (Λετονία) είναι από τις ανερχόμενες στο αγώνισμα, με μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ18 του 2013, αλλά και στα Ευρωπαϊκά Κ20 του 2015 και 2017. Η αθλήτρια έχει ατομικό ρεκόρ 64,47 μ., αφού το 2017. Η Irena Sediva (Τσεχία) έχει ατομικό ρεκόρ από φέτος 60,51 μ., επίδοση που θα επιδιώξει να βελτιώσει. Στα “Βενιζέλεια – Χανιά” θα είναι παρούσα και η κορυφαία Ελληνίδα των τελευταίων ετών, η πρωταθλήτρια των συνθέτων, Σοφία Υφαντίδου με φετινή επίδοση 55,20 μέτρα.

Κούρσα “φωτιά” αναμένεται να γίνει στα 400 μ. των γυνακών με την Μαρία Μπελιμπασάκη να κάθεται στον βατήρα για τον πρώτο στην ουσία αγώνα της στη χρονιά. Η κορυφαία Ελληνίδα θα ξεκινήσει από τα Χανιά το ταξίδι της στη θερινή σεζόν, το οποίο θέλει να κορυφωθεί στην Ντόχα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την έμπειρη αθλήτρια θα πλαισιώσουν σπουδαίες αθλήτριες όπως η Ειρήνη Βασιλείου, που αποτελεί μια από τις σταθερότερες αξίες του αγωνίσματος τα τελευταία χρόνια. Η Βασιλείου θα κάνει στα Χανιά το πρώτο της 400άρι στη σεζόν. Με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη η παρουσία των Δέσποινα Μουρτά, Ελπίδας Καρκαλάτου, Ευαγγελίας Ζυγόρη, Κορίνας Πολίτη, Αννας Κιάφα, Αλεξίας Κανάκη, αλλά και των μικρότερων Στέλλας Κωνσταντινίδου και Νοράβα Τζόνσον. Η Άννα Βασιλείου έχει δηλωθεί και στα 800 μ. και θα αποφασίσει τελευταία στιγμή, το αγώνισμα στο οποίο θα συμμετάσχει. Υψηλού επιπέδου είναι και οι ξένες συμμετοχές με τη Viktoriva Tkachuk (Ουκρανία) να έχει φέτος 52.63 και την Anita Horvat (Σλοβακία) να έχει διανύσει την απόσταση σε 52.85.

Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος είναι ο γρηγορότερος Έλληνας της σεζόν με 10.45, επίδοση που θέλει να ξεπεράσει στον αυριανό αγώνα των 100 μέτρα. Ο Κώστας Ζήκος ήταν πέμπτος πρωταθλητής Ευρώπης το χειμώνα στα 60 μ. και στα Χανιά θα επιδιώξει να μπει από νωρίς σε γρήγορες κούρσες. Ο αθλητής είναι σε καλή κατάσταση και θέλει να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ στα 100 μ., το οποίο είναι 10.57.
Ο Γιάννης Κόκκινος και ο Σωτήρης Γκαραγκάνης έχουν ήδη αφήσει καλές εντυπώσεις στη σεζόν με 10.62 και 10.77 αντίστοιχα. Στην Έλλαδα ήρθε για να τρέξει o Τζαμαϊκανός, πολιτογραφημένος Τούρκος, Emre Barnes, που τον χειμώνα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 60 μ. στη Γλασκώβη. Ο Richard Kilty αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού στίβου στα 100 μ., με πολλές διακρίσεις στο παλμαρέ του και ατομικό ρεκόρ 10.01.

Στα 400 μ. των Ανδρών ο Μιχάλης Παππάς έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα από την εμφάνιση της Έδεσσας όπου πέτυχε 47.00 και έπιασε το όριο για Γκέβλε. Ο Αντώνης Αλεξανδρίδης έχει πετύχει φέτος 47.92 και έδειξε πως έχει περιθώριο να πάει παρακάτω, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του Παναγιώτη Τριβυζά. Ο αθλητής θα έχει την δεύτερη συμμετοχή του στην απόσταση με στόχο χρόνο κάτω από τα 48.00.

Στα 100 μ. των γυναικών η Remona Burchell έχει φετινό ρεκόρ 11.43, που είναι η κορυφαία επίδοση ανάμεσα στις μετέχουσες. Το μεγαλύτερο όνομα στην απόσταση είναι η Desiree Henry (Μ. Βρετανία) με ατομικό ρεκόρ 11.06. Η Κυριακή Σαμάνη είναι η γρηγορότερη Ελληνίδα της κούρσας με φετινό 11.84. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή της Ραμόνας Παπαιωάννου με φετινό 11.65.

Στα 800 μ. των γυναικών η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου έχει τον πρώτο λόγο ανάμεσα στις Ελληνίδες, ωστόσο αυτή με τη καλύτερη επίδοση είναι η Olha Lyakhova (Ουκρανία) με 2.03.38. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των Ανδρών Yevhen Hutsol (Ουκρανία), Balazs Vindics (Ουγγαρία) και Nick Marsaman (Ολλανδία) προδιαθέτουν για μια ενδιαφέρουσα κούρσα. Τον γρήγορο ρυθμό θα επιδιώξει να ακολουθήσει ο Θάνος Καλάκος με 1.51.37 φετινό ρεκόρ και ο Χρήστος Κοτίτσας με 1.49.35 από τον κλειστό στίβο.

Στη σφαιροβολία των Ανδρών μετέχουν δύο αθλητές με φετινά ρεκόρ πάνω από τα 20,00 μέτρα. Ο Maksim Afonin (Aνεξάρτητος) έχει πετύχει φέτος 20,61 μ., ενώ ο Leonardo Fabbri (Ιταλία) 20,69 μέτρα. Ο Οδυσσέας Μουζενίδης πριν λίγες ημέρες πέτυχε 19,12 μ. και βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ. Βολές πάνω από τα 19,00 μ. θέλει να κυνηγήσει και ο Τάσος Λατιφλάρι.

Το διεθνές μίτινγκ “Βενιζέλεια – Χανιά” διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με τον Κύδωνα Χανίων και τον ΓΣ Ελευθέριο Βενιζέλο και συνδιοργανωτές την περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά και ανήκει στην κατηγορία Classic της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Πηγη: ΣΕΓΑΣ


Σχολιάστε εδώ