Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και την πρόληψή του με εμβόλιο

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και την πρόληψή του με εμβόλιο


Του
ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ
Μαιευτήρα-Γυναικολόγου
Επιστημονικού Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ


Ο ιός των κονδυλωμάτων είναι ευρύτατα διαδεδομένος. Μοιάζει πολύ με τους ιούς της μυρμηκιάς και με τους ιούς που προκαλούν θηλώματα (κρεατοελιές) στο σώμα και στο πρόσωπο. Μεταδίδεται όχι μόνο με σεξουαλική επαφή, αλλά και με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Έχει δυο μορφές: Τα επίπεδα κονδυλώματα, αόρατα με γυμνό μάτι (και γι’ αυτό μεταδίδεται εύκολα χωρίς αυτός που έχει τον ιό να το γνωρίζει) και τα οξυτενή που μοιάζουν με κρεατοελιές και αναγνωρίζονται εύκολα. 

Οι άνδρες τον κολλάνε πιο δύσκολα, γιατί τα γεννητικά τους όργανα είναι πιο εύκολο να παρατηρηθούν και να καθαρισθούν. Αντίθετα οι γυναίκες δεν μπορούν να τα παρατηρήσουν, γιατί ο κόλπος είναι μια κλειστή αόρατη κοιλότητα. Αν εγκατασταθεί ο ιός στον τράχηλο της μήτρας, εισβάλλει στα κύτταρα, τροποποιεί το DNA τους και τα στρέφει προς προκαρκινικές βλάβες.

Η διάγνωση είναι εύκολη, αρκεί η γυναίκα να εφαρμόζει την ετήσια προληπτική εξέταση στο γυναικολόγο της. Τα τελευταία χρόνια προσφέρεται το εξελιγμένο τεστ Παπανικολάου υγρής φάσης THIN PREP, που αυξάνει την αξιοπιστία και δίνει δυνατότητα τυποποίησης του ιού. Το εφαρμόζω με επιτυχία στο ιατρείο μου, μαζί με τον κολποσκοπικό έλεγχο.

Η θεραπεία μπορεί να είναι:

• Απλή παρακολούθηση της πορείας της νόσου.
• Ελαφρά εξάχνωση της βλάβης στον τράχηλο της μήτρας με τεχνική Laser που επίσης εφαρμόζουμε με απόλυτη επιτυχία.

Πάντοτε πρέπει να ελέγχεται και ο σύντροφος και να ακολουθούν επανέλεγχοι (follow up).

Το ΕΜΒΟΛΙΟ προκαλεί ερωτηματικά σε όλους και ιδιαίτερα στις μητέρες. Περιέχει αδρανοποιημένη πρωτεΐνη του ιού, κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, καλύπτει ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής από 3 έως 9 τύπους του ιού, από τους συνολικά 75 περίπου. Γίνεται σε 3 δόσεις και μπορεί να γίνει και πριν την έναρξη σεξουαλικής ζωής. Έχει θερμούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς που επιφυλάσσονται με σοβαρά επιχειρήματα. Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη και αυτές-αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους σε ετήσια βάση.

Συμπερασματικά θα πρέπει να πούμε ότι ο ιός θεραπεύεται και δεν μένει στον οργανισμό για πάντα.


Σχολιάστε εδώ