Μ. Καρακλιούμη: Τέλειωσαν οι στενοί δεσμοί με τα κόμματα

Μ. Καρακλιούμη: Τέλειωσαν οι στενοί δεσμοί με τα κόμματα


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας – RASS


-Το 18% του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΝΔ
-Η ιδεολογική τοποθέτηση δεν μειώνει τη δυσαρέσκεια

Τo αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στέλνει μηνύματα σε νικητές και ηττημένους και αναμφίβολα διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο.

Την Κυριακή περίπου έξι εκατομμύρια Έλληνες ψήφισαν και κατά πλειοψηφία έδωσαν άνετη νίκη στη ΝΔ, σπάζοντας κομματικά στεγανά και σημειώνοντας μετακινήσεις άξιες αναφοράς. Οι πολίτες ήδη από το 2015 έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν πλέον στενούς δεσμούς με τα κόμματα και αν νιώσουν δυσαρέσκεια τολμούν να αλλάξουν την κομματική τους επιλογή.

Η διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ άγγιξε το 18% και απέδειξε ότι όταν οι μετακινήσεις βουλευτών θεωρούνται αποδεκτή πολιτική συμπεριφορά οι πολίτες τούς μιμούνται σε βαθμό υπερθετικό. Η κομματική μετανάστευση έγινε χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά και ανέδειξε πως η ιδεολογική τοποθέτηση δεν μπορεί να κάμψει τη δυσαρέσκεια. Έτσι, οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν να στείλουν μήνυμα για αποχώρηση της κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίσουν την επιβίωση του πολιτικού τους χώρου.

Του χώρου της Αριστεράς, που τα τελευταία 40 χρόνια μονοπωλούσε τη σχέση με την κοινωνία και που στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση, απροετοίμαστη και αμετροεπής, δεν ψυχανεμίστηκε την αλλαγή που ερχόταν. Επιχειρώντας να περιγράψουμε το τοπίο που διαμορφώθηκε την Κυριακή, θα λέγαμε ότι η χώρα επανέρχεται σε μια πολιτική κανονικότητα και ότι ο νέος δικομματισμός πλέον συνοψίζεται στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Τη ΝΔ φαίνεται να πριμοδοτεί η μεσαία τάξη, που ένιωσε να πιέζεται οικονομικά από επιλογή της κυβέρνησης. Η μεσαία τάξη που δεν μπορεί να κατανοήσει την ετεροβαρή πολιτική επιδομάτων, που καλλιεργούν στην κοινωνία τη νοοτροπία του «προνομίου της ανεργίας» και όχι της παραγωγικής Ελλάδας.

Η μεσαία τάξη που σε επίπεδο συμπεριφοράς προκρίνει μια πιο μετριοπαθή πολιτική αισθητική προσέγγιση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας και από τη σταυροδοσία των ευρωβουλευτών, είναι πια ένα κόμμα χωρίς έντονη ιδεολογική συνοχή. Είναι κόμμα εξουσίας, που οι ψηφοφόροι το προσεγγίζουν πρωτίστως επειδή τους εξασφαλίζει πρόσβαση στη διοίκηση. Δεν πολιτεύεται με ιδεολογικά κριτήρια, αλλά με ψηφοθηρικά, νομοθετώντας παροχές για τις κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να τον πριμοδοτήσουν εκλογικά.

Το πολιτικό σκηνικό συμπληρώνουν, τέλος, τα μικρότερα κόμματα, που φαίνεται να περιορίζονται σε μικρά ποσοστά, στα οποία εκφράστηκε η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών, και θα δυσκολευτούν στη μάχη των εθνικών εκλογών αν δεν αποκτήσουν σαφές αφήγημα.

Ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα στην Ελλάδα έχει ξημερώσει μια άλλη μέρα. Η χώρα οδεύει σε μια εκλογική αναμέτρηση υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απλής αναλογικής της επόμενης αναμέτρησης. Η πόλωση θα είναι έντονη και το στοίχημα ένα: Να μη διχαστεί περισσότερο η ήδη πληγωμένη ελληνική κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ