Πώς εξελίχθηκε η εκλογική μάχη στον Πειραιά

Πώς εξελίχθηκε η εκλογική μάχη στον Πειραιά

Μια πρωτόγνωρη αυτοδιοικητική εκλογική διαδικασία έζησαν τον τελευταίο καιρό οι Πειραιώτες, καθώς είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο ομοειδών συνδυασμών εξουσίας, αλλά και μιας τρίτης παράταξης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε ως κεντρικό στόχο τον Β. Μαρινάκη και όχι τα προβλήματα του Πειραιά.

Το αποτέλεσμα ήταν μια οδυνηρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μαρινάκης πήρε προσωπικά τις εκλογές και στην κυριολεξία «σάρωσε» όλο τον Πειραιά, με παρουσία σε όλες τις γειτονιές, συζητήσεις στις λαϊκές και στα καφενεία και συμπαράσταση σε όσους είχαν προβλήματα. Εκεί ήταν το λάθος της στρατηγικής του υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μπελαβίλα. Θεώρησε ότι με την πλάτη της κυβέρνησης θα μπορούσε να… κοντύνει τον Β. Μαρινάκη. Όμως έπεσε σε έναν ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη αποδόμηση, σε έναν Μαρινάκη οδοστρωτήρα και σε έναν δήμαρχο, τον Γ. Μώραλη, που είχε πείσει τον κόσμο ότι ήταν ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τον Πειραιά στην ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Ο Γ. Μώραλης πέτυχε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στον Πειραιά, αύξησε τη δύναμή του κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον α’ γύρο των εκλογών του 2014. Τότε είχε πάρει 33,4% και τώρα πήρε 45,34%. Κάτι που σημαίνει ότι το έργο του αναγνωρίσθηκε. Αντίθετα, ο Ν. Μπελαβίλας έχασε 2,5 μονάδες από το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Θ. Δρίτσας το 2014 (από 17,5% πήρε 15%) και 7 μονάδες από το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. Είναι φανερό λοιπόν ότι η κόντρα με τον Μαρινάκη που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως σημείο αιχμής της προεκλογικής του εκστρατείας δεν του… βγήκε.

Αντίθετα έδωσε το δικαίωμα στον Μαρινάκη να δηλώσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής, όταν πλέον είχε διαμορφωθεί το αποτέλεσμα, ότι όλο αυτό το διάστημα απέφυγε να απαντήσει περιμένοντας την απόφαση του λαού. «Και ο λαός», όπως είπε, «απάντησε όπως έπρεπε: Τους γύρισε την πλάτη». «Οπότε εγώ δεν χρειάζεται να πω τίποτα», κατέληξε ο ηγέτης του Ολυμπιακού.

• Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των εκλογών στον Πειραιά είναι πως ο Β. Μαρινάκης πήρε περισσότερους σταυρούς (13.215) απ’ όσους πήρε ολόκληρος ο συνδυασμός του Ν. Μπελαβίλα (10.682)!

Γυναικοκρατία
Στην Περιφέρεια Πειραιά από τους τρεις μεγάλους συνδυασμούς προέκυψε… γυναικοκρατία! Οι πρώτες που εξελέγησαν είναι η Στ. Αντωνάκου (από τον Πατούλη), η Ανδρ. Αβραμίδου – Λαμπροπούλου (από τον Σγουρό) και η Κ. Λογοθέτη, κόρη του πρώην δημάρχου (από τη Δούρου). Οι υπόλοιποι που εκλέγονται είναι:

– Από τον Πατούλη οι Στ. Βοϊδονικόλας, Στ. Μελάς και Ευγ. Μπαρμπαγιάννη.
– Από τη Δούρου ο Γ. Αλεβιζόπουλος και η Β. Λάσκαρη – Κροσοπούλου.
– Από τον Σγουρό έδωσαν «μάχη» σώμα με σώμα ο Δ. Κατσικάρης με τον Λ. Αθανασιάδη, αντιπεριφερειάρχες και οι δύο την προπερασμένη περίοδο.
– Από τον συνδυασμό του Γιάννη Πρωτούλη προηγήθηκε ο Στ. Μπενετάτος (πρώην δήμαρχος Νίκαιας) με 3.278 σταυρούς και
– Από τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής ο Π. Κασιδιάρης με 6.394 σταυρούς.

• Επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών σε εκλογικό τμήμα, όπου η επικεφαλής του «Λιμανιού της Αγωνίας» Μ. Σταθάκη λογομάχησε με τη δικαστική αντιπρόσωπο, με αποτέλεσμα η τελευταία να ζητήσει βοήθεια από τους αστυνομικούς που φρουρούσαν το κτίριο. Κλήθηκε η Άμεση Δράση και έγινε προσαγωγή της κ. Σταθάκη στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Δεν διέρρευσαν οι λόγοι που οδήγησαν τη δικαστική αντιπρόσωπο να ζητήσει την απομάκρυνση της κ. Σταθάκη.


Σχολιάστε εδώ