Ρολάν Γκαρός

Ρολάν Γκαρός

– Τουρνουά ντε Ρολάν Γκαρός

Το Ρολάν Γκαρός ή Γαλλικό Όπεν (από το 1968 και μετέπειτα) είναι τουρνουά τένις που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Το τουρνουά διεξάγεται από το 1891 ενώ από το 1925 επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή ξένων παικτών.

Το Ρολάν Γκαρός διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου στο Παρίσι, στο Στάδιο Ρολάν Γκαρός (Stade Roland-Garros). Είναι σε σειρά το δεύτερο από τα τέσσερα ετήσια Grand Slam, μετά το Αυστραλιανό Όπεν και πριν το τουρνουά του Γουίμπλεντον και το Αμερικανικό Όπεν. Η επιφάνεια του γηπέδου είναι χωμάτινη.

Benoit Paire, Pierre-Hugues Herbert, Roland Garros 2019, Simple Messieurs, 2eme Tour, Photo : Corinne Dubreuil / FFT

Η ονομασία του τουρνουά έχει προέλθει από τον Γάλλο πιλότο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, Ρολάν Γκαρός. Κάθε χρόνο το τουρνουά προσελκύει πλήθος κόσμου καθώς και μερικούς από τους διασημότερους τενίστες. Τα κέρδη για την κατάκτηση του Ρολαν Γκαρός είναι 1,5 εκατ € και για τους άνδρες και για τις γυναίκες.

Caroline Garcia, Roland Garros 2019, Simple Dames, 1er Tour, Photo : Corinne Dubreuil / FFT

Η Ιστορία

Η διοργάνωση δημιουργήθηκε το 1891, ως ένα εθνικό ερασιτεχνικό τουρνουά τένις με το όνομα Championnat de France (Πρωτάθλημα Γαλλίας). Στην διοργάνωση, που διεξήχθη στα γήπεδα με γκαζόν του Ρασίνγκ Κλουμπ ντε Φρανς, επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο παικτών οι οποίοι άνηκαν σε κάποιο Γαλλικό σύλλογο. Στο πρώτο τουρνουά, το οποίο διεξήχθη σε μια μέρα, πήραν μέρος πέντε συμμετέχοντες.

Roger Federer, Roland Garros 2019, Les Enfants de Roland Garros, Photo : Nicolas Gouhier / FFT

Νικητής του ήταν ένας Βρετανός, o H. Briton (το μικρό του όνομα είναι άγνωστο), ο οποίος ήταν κάτοικος Παρισιού. Το 1897 έλαβαν για πρώτη φορά μέρος και γυναίκες παίκτριες. Η πρώτη νικήτρια του τουρνουά ήταν η Françoise «Adine» Masson. To 1902 προστέθηκε το τουρνουά των μικτών ζευγαριών και το 1907 αυτό του διπλού γυναικών.

Ashleigh Barty, Roland Garros 2019, Simple Dames, 1er Tour, Photo : Julien Crosnier / FFT

Το 1912, παράλληλα με το Championnat de France, ξεκίνησε η διοργάνωση ενός νέου, ανεξάρτητου, τουρνουά τένις στα χωμάτινα γήπεδα του Stade Français, το οποίο έφερε το όνομα Championnats du monde de tennis(Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τένις), επισκιάζοντας το παλαιότερο τουρνουά. Η διοργάνωση ήταν ανοιχτή σε διεθνή συμμετοχές, προσελκύοντας μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις.

Jouer sur la Terre de Roland Garros, Roland Garros 2019, Les Enfants de Roland Garros, Photo : Julien Crosnier / FFT

Πραγματοποιήθηκε από το 1912 έως το 1913, διακόπηκε την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψε από το 1920 έως το 1923 (το 1922 η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες του Βελγίου). Τα δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα συνέχισαν να διεξάγονται παράλληλα μέχρι το 1923. Το Championnat de France διεξήχθη και το 1924, ενώ το Championnats du monde de tennis ανεβλήθη λόγο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων εκείνης της χρονιάς.

Nicolas Peifer, Roland Garros 2018, Simple Messieurs Tennis Fauteuil, 1er Tour, Photo : Pauline Ballet / FFT

Το 1925 το Championnat de France έγινε ανοιχτό σε διεθνής συμμετοχές και έγινε το μοναδικό από τις δύο διοργανώσεις που συνέχισε την πορεία του. Την ίδια χρονιά προστέθηκε στην διοργάνωσή του και το τουρνουά του διπλού ανδρών.

Juan Martin Del Potro, Yoshihito Nishioka, Roland Garros 2019, Simple Messieurs, 2eme Tour, Photo : Cedric Lecocq / FFT

Το 1928 κατασκευάστηκε το Στάδιο Ρολάν-Γκαρός και έκτοτε το τουρνουά μετακόμισε εκεί. Το στάδιο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Κυπέλλου Ντέιβις του 1928, καθώς οι 4 νικητές του Κυπέλλου του 1927 που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι Ρενέ Λακόστ, Ζαν Μποροτρά, Ζακ Μπρουνιόν και Ανρί Κοσέ, γνωστοί και με τα προσωνύμια Τέσσερις Σωματοφύλακες (από το γνωστό βιβλίο του Δουμα «Οι Τρεις Σωματοφύλακες») και Τέσσερις της Φιλαδέλφεια, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους εντός συνόρων, σε ένα καινούργιο γήπεδο τένις.

Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert, Roland Garros 2018, Double Messieurs, Finale, Photo : Corinne Dubreuil / FFT

 

Stephane Houdet, Nicolas Peifer, Roland Garros 2018, Double Messieurs Tennis Fauteuil, Finale, Photo : Eric Della Torre / FFT

Προς τιμήν τους, μετά το 1981, το κύπελλο που απονέμεται στον νικητή των απλού ανδρών ονομάζεται Coupe des Mousquetaires (Κύπελλο των Σωματοφυλάκων). Αντίστοιχα, το κύπελλο για την νικήτρια του απλού γυναικών, αλλά και το βοηθητικό γήπεδο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1990, φέρει το όνομα της πρωταθλήτριας Σουζάν Λανγκλέν.

Roger Federer, Roland Garros 2019, Simple Messieurs, 3eme Tour, Photo : Corinne Dubreuil / FFT

Από το 1934 ξεκίνησε επίσημα και η διεξαγωγή ενός τουρνουά, παράλληλου με το διεθνές ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, το οποίο προοριζόταν για τους επαγγελματίες τενίστες, στο γήπεδο του Ρολάν Γκαρός. Το 1968 το Γαλλικό Πρωτάθλημα έγινε το πρώτο τουρνουά ανοιχτού τένις (έκτοτε το τουρνουά έγινε γνωστό ως Γαλλικό Όπεν), που σήμαινε πως πια επιτρεπόταν η συμμετοχή στο ίδιο τουρνουά τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών αθλητών.

Benoit Paire, Roland Garros 2019, Simple Messieurs, 2eme Tour, Photo : Corinne Dubreuil / FFT


Σχολιάστε εδώ