Δήλωση της Προέδρου του ΝΕΟ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δήλωση της Προέδρου του ΝΕΟ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με αφορμή τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης και την καταστρατήγηση του δικαιώματος πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα, η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αποτελεί στρατηγική επιλογή τόσο της Ελλάδας, η οποία την στηρίζει σε κάθε βήμα της, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων.

Με ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, διαπιστώνω ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα επιδείξει θετική βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που τις έχουν τεθεί, όπως το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ελληνικής μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια και η εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Τουναντίον το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεθοδεύσεις οι οποίες καταστρατηγούν το δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα.

Πρέπει επιτέλους η Αλβανία να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της περνάει μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και συγκεκριμένα μέσα από τον σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Δεν θα έπρεπε να γίνονται διαβήματα προς την γειτονική χώρα για ζητήματα τα οποία θεωρούνται ως αυτονόητα, πόσο μάλλον όταν η Αλβανία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλώ την αλβανική κυβέρνηση να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία και πάντως αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προοδεύσει αν δεν σεβαστεί εμπράκτως τα δικαιώματα πολιτικής εκπροσώπησης και αυτοπροσδιορισμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και της περιουσίας των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας ».


Σχολιάστε εδώ