Πρόβλημα για τον Τραμπ οι δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Πρόβλημα για τον Τραμπ οι δασμοί στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Από τα 17 εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2018 στις ΗΠΑ, πάνω από το 50% προέρχονταν από το εξωτερικό, κυρίως την Ιαπωνία αλλά και την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι αμερικανοί κατασκευαστές κατέχουν μόλις το 22% της αμερικανικής αγοράς αυτοκίνητου αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, εκτιμούν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπους Ρος. Ο αμερικανός πρόεδρος εξοργίζεται επειδή όπως λέει, πολύ συχνά προϊόντα που καταναλώνονται στις ΗΠΑ δεν κατασκευάζονται εκεί. Όλα αυτά δεν συνάδουν με την εξαγγελία “America First”. Καμία αυτοκινητοβιομηχανία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για επιβολή δασμών, αρκεί να παράγει τα οχήματά της στις ΗΠΑ, δήλωνε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για να ενισχύσει τις πωλήσεις αμερικανικών αυτοκινήτων, ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί εδώ και καιρό με επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε να αναβάλλει την επιβολή δασμών για ένα εξάμηνο και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Ας σημειωθεί ότι τη μερίδα του λέοντος της αμερικανικής αγοράς έχουν κατασκευαστές από την ανατολική Ασία, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Έτσι η ιαπωνική Toyota είναι σήμερα τρίτη σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ σε σύγκριση η Volkswagen ο μεγαλύτερος γερμανικός κατασκευαστής μόλις δέκατη.

Σε κίνδυνο η επανεκλογή του Τραμπ το 2020

Σύντομα θα συναντηθούν στο Παρίσι για συνομιλίες, η ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Η κ. Μάλμστρομ κατέστησε ωστόσο σαφές σε ανάρτησή της στο twitter, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί το ζήτημα περί απειλής της εθνικής ασφαλείας που έθεσε ο πρόεδρος Τραμπ. Μέσα στο επόμενο διάστημα ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Ιαπωνία για διαπραγματεύσεις με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Όμως οι δεσμοί και οι αλληλεξαρτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι πολύ πιο πολύπλοκες από ότι θα επιθυμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Με την Κίνα έχει ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση εμπορικών διενέξεων παραλύουν την παγκόσμια οικονομία. Σε περίπτωση λοιπόν που η αμερικανική οικονομία αρχίσει να ασθμαίνει, όχι στα τέλη του 2020, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, αλλά νωρίτερα τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Και μόνο για αυτό το λόγο ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποφύγει έναν πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία.

Πηγή: DW


Σχολιάστε εδώ