Με διαφορά πάνω από 5% θα ζητήσει πρόωρες εκλογές

Με διαφορά πάνω από 5% θα ζητήσει πρόωρες εκλογές

Στο Ζάππειο το βράδυ της Κυριακής ο Μητσοτάκης

Με οδηγό τις δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν ένα προβάδισμα της τάξης των οκτώ μονάδων, μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και πά­ντως με μια διαφορά άνω των πέντε μονάδων το βράδυ της 26ης Μαΐου –σύμφωνα με πληροφορίες– ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ζητήσει ευθέως πρόωρες εθνικές εκλογές. Με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι αν θα το κάνει από τα γραφεία του κόμματος ή θα μεταβεί στο Ζάππειο προκειμένου να δώσει ακόμη πιο επίσημο χαρακτήρα σ’ αυτήν του την πρωτοβουλία.

Κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι οι κινήσεις του Αλ. Τσίπρα θα είναι σε άμεση συνάρτηση τόσο με το εύρος της διαφοράς, όσο και με το ποσοστό που θα καταγράψουν τα δύο κόμματα. Εκτιμούν δε ότι πολύ δύσκολα θα ανταποκριθεί στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, εκτός και αν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν διαφαίνεται. «Όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι δεν τα παρατάει εύκολα, θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει πολιτικά», σημειώνουν, προσθέτουν ωστόσο ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τι θα βγάλουν οι κάλπες το βράδυ της 26ης Μαΐου.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις τεσσάρων μονάδων, αλλά από την ίδια μέρα ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εκλογών. Ενώ με το ίδιο επιχείρημα «σαμποτάρισε» την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, με συνέπεια η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν δύο συγκεκριμένα σχετικά το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές μέσα στον Ιούνιο ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου. Το ένα είναι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί βαριά ήττα και με μεγάλη διαφορά, ούτως ώστε να επιχειρήσει να ανακόψει την περαιτέρω κατάρρευση, αν και εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν το φθινόπωρο, όπως είναι ο βασικός σχεδιασμός. Το δεύτερο σενάριο (στην Πειραιώς του δίνουν σαφώς λιγότερες πιθανότητες) είναι η διαφορά να είναι μικρή, κάτω από πέντε μονάδες, οπότε ο πρωθυπουργός να επιλέξει να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές με στόχο να επιχειρήσει την ολική ανατροπή ή στη… χειρότερη περίπτωση να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία και την αυτοδυναμία.

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος επικρατεί αυξημένη αισιοδοξία αλλά και εγρήγορση, δεδομένου ότι οι ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες είναι κρίσιμες και πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν –θετικά ή αρνητικά– το εκλογικό αποτέλεσμα. Δύο είναι οι παράγοντες που προβληματίζουν τους ανθρώπους του στενού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη: Το άνευ προηγουμένου «όργιο παροχών» και «ρουσφετιών» της κυβέρνησης και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την κρίση και την τελική επιλογή των πολιτών όταν φθάσουν μπροστά στην κάλπη. Και το γεγονός ότι λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει υψηλό – μέχρι χθες κινείτο σε διψήφιο αριθμό.

Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι η επίδραση των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι περιορισμένη, αλλά στην Πειραιώς δεν εφησυχάζουν, δεδομένου ότι συνολική εικόνα και από ολόκληρη την επικράτεια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης αποδίδει μεγάλη σημασία στον παράγοντα «αναποφάσιστοι», καθώς από την τελική επιλογή τους μπορεί να μην κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τις ημέρες που απομένουν θα συνεχίσει να κάνει κινήσεις καλής θέλησης προς την πλευρά τους.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Φωτο: newsit


Σχολιάστε εδώ