Σε ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ο Τσίπρας

Σε ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ο Τσίπρας

Στο τραπέζι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας του…

-Αφού κατέρρευσαν οι «γέφυρες» με τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Τον δικό του δρόμο στρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Βλέποντας πως εξα­ντλήθηκε ό,τι είχε να του προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει πανιά προς τον «ΠΑΣΟΚικό λαό», ακολουθώντας ό,τι είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος μετά την κάθοδό του στην πολιτική δεν περιορίσθηκε στον δεδομένο χώρο που κάλυπτε η Ένωση Κέντρου.

Ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, και απλώθηκε στο… γήπεδο πέραν της Κεντροαριστεράς, που αρχικά κάλυπτε η τότε ΕΔΑ και στη συνέχεια το ΚΚΕ μετά τη νομιμοποίησή του και το ΚΚΕ Εσωτερικού με επικεφαλής τον Λεωνίδα Κύρκο. Και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκαν στα ύψη, φθάνοντας στο 48% στις εκλογές του 1981. Αφού, λοιπόν, απέτυχε το εγχείρημα με τις περίφημες «γέφυρες», ο Τσίπρας σχεδιάζει να «εισβάλει» στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και να προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους.

Σε αυτήν τη γραμμή κινείται εδώ και καιρό ο Τσίπρας, αδιαφορώντας για κάποιες… χαλαρές αντιδράσεις από το κόμμα – λέγεται ότι αντίθετος σε αυτήν τη στροφή είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ αντιρρήσεις φαίνεται να έχει και ο Νίκος Φίλης.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει αυτή την εξέλιξη εκτιμώντας ότι μπορεί να… αλώσει μεγάλο μέρος από τον χώρο που κατέχει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής (μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ εντελώς λαθεμένη, αφού δεν… θάβεις ένα όνομα ιστορικό), ακολουθώντας την εντελώς αντίθετη πορεία. Εκεί υπάρχει έδαφος που του ανοίγει προοπτικές για να κυριαρχήσει στον χώρο της Κε­ντροαριστεράς και να έχει αποφασιστικό ρόλο στις όποιες πολιτικές εξελίξεις – άλλωστε, έχει αποδείξει ότι δεν έχει κανέναν δισταγμό να κάνει την όποια κωλοτούμπα (όρα συνεργασία με τον ακροδεξιό Καμμένο). Δεν είναι, όμως, και τόσο εύκολη η… κατάληψη και η αφαίμαξη του ΚΙΝΑΛ, και κυρίως κάποιων επώνυμων στελεχών του, που δεν πρόκειται να χαρίσουν σε κανέναν τον χώρο.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει τις προθέσεις του. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει πάρει πάνω του όλο τον σχεδιασμό των παροχών και του προεκλογικού αγώνα, γυρίζοντας μόνος «από χωρίου εις χωρίον», με όλους τους άλλους… κρυμμένους.
Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, ο Τσίπρας έχει επαφές με στελέχη που σήμερα κινούνται στο Κίνημα Αλλαγής. Εκεί που δίνει βάρος είναι στον κόσμο που παραμένει και σήμερα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ήταν στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι, όμως, εύκολη… λεία με την εικόνα που έχει δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φαίνεται και τόσο εύκολη η… εισπήδηση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, βουλευτές που έχουν θητεύσει σε υπουργικούς θώκους εκτιμούν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως κερδίζει… συ­μπάθειες όχι μόνο στα στελέχη αλλά και στον κόσμο του.
Αυτό που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, είναι αν θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά που έχει σήμερα αλλά και τι θα πάρει από το ΚΙΝΑΛ, από τη στιγμή που κάνει την εισπήδηση…

Και κάτι ακόμη, σε αυτή την… επιχείρηση ο Τζανακόπουλος είναι κοντά στον Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ