Πήρε το όπλο του ο Τραμπ και πυροβολεί την Κίνα

Πήρε το όπλο του ο Τραμπ και πυροβολεί την Κίνα

Σε έναν άγριο οικονομικό πόλεμο έχουν μπλέξει οι δύο υπερδυνάμεις, η Αμερική και η Κίνα. Το… κερασάκι ήταν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. που εξάγονται στην αμερικανική αγορά, με τον Τραμπ να υλοποιεί την απειλή που είχε εκτοξεύσει.

Και πλέον όλες οι αγορές διερωτώνται ποια θα είναι η συνέχεια σε αυτό το κρίσιμο οικονομικό μέτωπο, με δεδομένο μάλιστα ότι το Πεκίνο απειλεί με αντίποινα!

Αυτή η δραματική εξέλιξη έχει ανησυχήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις παραγωγής εξοπλισμού, που προειδοποιούν την Ουάσινγκτον ότι θα χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο λόγω των δασμών.

Το Πεκίνο έχει ανάγκη την αμερικανική οικονομία
Με τις αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα να φθάνουν στα 120 δισ. δολ. και τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ στα 540 δισ. δολ., το ε­μπορικό έλλειμμα διαμορφώνεται στα 419 δισ. δολ., σχεδόν το 50% του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ συνολικά. Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι ΗΠΑ έχουν το «πάνω χέρι» στην κόντρα με την Κίνα, καθώς η κινεζική οικονομία έχει μεγαλύτερη ανάγκη την αμερικανική.

Η Κίνα πρότεινε να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ έως τα 600 δισ. μέχρι το 2024. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν τελικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρα από την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ., επιβάλει και δασμούς 25% σε άλλα κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισ. δολ., καλύπτοντας ουσιαστικά όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, θα πρόκειται για μια δραματική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που θα μεταβάλει το επενδυτικό ρίσκο σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ