Δώσε και σώσε…

Δώσε και σώσε…

Αγώνας του Τσίπρα για να μειώσει τη διαφορά από τη ΝΔ

-Ακόμη και τις συντάξεις θα μοιράσουν την παραμονή των εκλογών!
-52 υποψήφιοι δήμαρχοι αρνήθηκαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τους κάνει ζημιά
-Δριμύ «κατηγορώ» κατά του Μητσοτάκη ότι θέλει να τα ξεπουλήσει όλα

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το δυσμενές πολιτικό κλίμα και να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τη διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία έχει επιδοθεί ο Αλ. Τσίπρας. Έχοντας πάρει πάνω του εξ ολοκλήρου το πολιτικό παιχνίδι δείχνει να δίνει έναν αγώνα «μέχρις εσχάτων», με αβέβαια ωστόσο έκβαση, καθώς οι ενδείξεις και οι αριθμοί κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν.

Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι και τα μηνύματα που φθάνουν από ολόκληρη την επικράτεια. Η μικρή συμμετοχή του κόσμου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με ομιλητή τον πρωθυπουργό, η απουσία κορυφαίων στελεχών από την πρώτη γραμμή, η άρνηση (!) 52 υποψηφίων δημάρχων να λάβουν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι αυτό, αντί να τους βοηθήσει, θα τους «χαντακώσει». Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας ελπίζει ή θέλει να ελπίζει, με τον χρόνο πάντως να κυλάει αντίστροφα και τα περιθώρια να στενεύουν.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να… συγκινήσει τους ψηφοφόρους και να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη βαριά ήττα στις εκλογές της 26ης Μαΐου εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: Με τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες παροχών (αυξήσεις, επιδόματα κ.ά.) –κατά πρωτοφανή, για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, τρόπο– επιδιώκει να αμβλύνει την απογοήτευση (δυσφορία) των πολιτών έναντι της κυβέρνησης και να ανακτήσει εκ νέου την ε­μπιστοσύνη που απλόχερα του έδωσαν στις διπλές εκλογές του 2015. Η χορήγηση έξτρα «σύνταξης» παραμονές εκλογών και η πρόωρη πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου είναι ορισμένες μόνο από τις… αυθόρμητες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.


Τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 86,6, άφησε το ενδεχόμενο και για περαιτέρω θετικά μέτρα ελάφρυνσης ο πρωθυπουργός, στο τέλος του χρόνου και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί η κατάργηση του αφορολόγητου.


Κινήσεις που δίνουν το δικαίωμα στους πολιτικούς αντιπάλους να μιλήσουν ευθέως για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, θέση την οποία δείχνει να συμμερίζεται και ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και κορυφαίοι υπουργοί (Φλαμπουράρης, Σπίρτζης κ.ά.) εξαγγέλλουν έργα χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή εγκαινιάζουν άλλα που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ σε δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει μαζικές επιθέσεις κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να τον φθείρει πολιτικά, ώστε να ανακόψει έτσι την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς τη νίκη στις εκλογές και την εξουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, οι επιθέσεις γίνονται πάνω σε ελάσσονος σημασίας ζητήματα, με άσφαιρα κατά κανόνα πυρά και για λόγους ε­ντυπώσεων και μόνο. Τακτική που παραπέμπει στη γνωστή παροιμία με τον πνιγμένο, που για να σωθεί πιάνεται από τα μαλλιά του.

Στη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου η κυβέρνηση και ο επικοινωνιακός μηχανισμός της επιχείρησαν να αξιοποιήσουν τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη σε τρία διαφορετικά ζητήματα: Την κατάργηση της έξτρα σύνταξης που χορηγεί η σημερινή κυβέρνηση, την καθιέρωση της επταήμερης εργασίας και την είσοδο ιδιωτών στον χώρο της Υγείας (νοσοκομεία). Και στις τρεις περιπτώσεις έκαναν αυτό που λέμε «την τρίχα, τριχιά», καθώς άλλα είπε ο αρχηγός της ΝΔ και άλλα υποστήριξαν ότι είπε. Πολύς θόρυβος, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού προδίδουν μεγάλη ανησυχία, αν όχι πανικό, εν όψει εκλογών. Και αυτό έχει να κάνει με την πολύ κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, που δεν αναστρέφεται, με ορατό τον κίνδυνο μιας βαριάς ήττας, που ενδεχομένως να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα από ό,τι θέλουν να τα παρουσιάσουν από το Μέγαρο Μαξίμου, με συνέπεια το κλίμα ηττοπάθειας να εξαπλώνεται και να διευρύνεται στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι αν αυτό το κλίμα παγιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτική καταστροφή.

Για τον λόγο αυτό με διαδοχικές δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να τονώσει το ηθικό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στην Πρέβεζα εμφανίσθηκε βέβαιος για τη νίκη στις… εθνικές εκλογές. «Η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, δικαιούται άλλη μία τετραετία με ανθρώπους που δεν προέρχονται από τις ελίτ και δεν έχουν στόχο να υπηρετήσουν τις ελίτ», τόνισε. Επίσης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι, ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο («ούτε μία στο εκατομμύριο») το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία.

Το… γυρίζουμε…
«Το γυρίζουμε…», είπε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην ταβέρνα «Ο Τεμπέλης», μετά την ομιλία του στη Λαμία. Ο πρωθυπουργός ήταν αρκετά ευδιάθετος και σύμφωνα με πληροφορίες είπε στην ομήγυρη ότι αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος, αλλά η διαφορά από τη ΝΔ κινείται περίπου στις δυόμισι μονάδες.

Αν και η κυβέρνηση επενδύει στη θεωρία ότι αλλάζει το κλίμα, μειώνεται η διαφορά και όλα παίζονται, εντούτοις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΠΑΡΟΝ», σε δύο κλειστές συσκέψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε πλήρης ανάλυση της κατάστασης και του κλίματος που επικρατεί, ενώ τέθηκαν προς συζήτηση οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών αλλά και οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του πρωθυπουργικού γραφείου.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από κε­ντρικά στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, ωστόσο δεν έγινε συζήτηση για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για μεγάλο κλείσιμο της ψαλίδας. Μάλιστα επικαλέστηκαν μετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται σημαντική συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος τις τελευταίες ημέρες. Στο πρωθυπουργικό γραφείο η κεντρική ιδέα είναι να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητος ο Αλ. Τσίπρας από τις επικείμενες αναμετρήσεις ώστε να διασωθεί το αρχηγικό του προφίλ, καθώς η μεγάλη αναμέτρηση κατά τον ίδιο και τους επιτελείς του είναι οι βουλευτικές εκλογές.

Εξάλλου, παρά τα πολλά προβλήματα και την εικόνα που παρουσιάζει, το δυνατό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος παραμένει ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη προσοχή στην ενίσχυση του ίδιου. Έτσι, παντού δεσπόζουν πλάνα και φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα με απλούς ψηφοφόρους, στην προσπάθεια να τονιστεί ότι ο ίδιος είναι κοντά στους πολίτες, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Οι στοχευμένες επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό: Να ενισχυθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι κοντά σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση. Το κλειδί για μια καλή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι οι αναποφάσιστοι, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται περίπου στο 20%, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη το 1/3 αυτών είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μεγάλη σημασία δίνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο στη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο να αυξήσει τις δυνάμεις του, ενώ αναφέρονται ιδιαίτερα στην αυξημένη συσπείρωση (80% – 85%) της ΝΔ, που θεωρούν ότι έχει πιάσει ταβάνι.

Ειδική κατηγορία για το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι νέοι ψηφοφόροι, στους οποίους κάνει συνεχείς αναφορές ο πρωθυπουργός. Εξάλλου στις εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες, κάτι που σημαίνει ότι θα προστεθούν στο εκλογικό σώμα περίπου 140.000 νέοι άνθρωποι, που ουσιαστικά μεγάλωσαν μέσα στα χρόνια της κρίσης. Σε αυτούς προστίθενται και οι νέοι 18 – 21 ετών, που επίσης θα προσέλθουν στην κάλπη για πρώτη φορά και μαζί με τους 17άρηδες ανέρχονται σε περίπου 525.000 ψηφοφόρους, αποτελώντας το 5,3% του εκλογικού σώματος.

Ιδού και η απόδειξη

Τα δίνουν όλα εν όψει εκλογών με στόχο να αποσπάσουν την ψήφο των πολιτών. Ιδού και η απόδειξη: Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να δοθούν έξι ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου οι συντάξεις του Ιουνίου! Δηλαδή παραμονές εκλογών. Με το αιτιολογικό, όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, την… οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων εν όψει εκλογών, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας. Με την κίνηση αυτή στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι συνταξιούχοι θα πάνε στις κάλπες με… γεμάτες τις τσέπες χρήματα, οπότε δεν αποκλείεται να επιλέξουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Απίθανα πράγματα συμβαίνουν σ’ αυτές τις εκλογές…

Φωτο: sputniknews


Σχολιάστε εδώ