Η προδοσία

Η προδοσία


Συγγραφέας
Κέιτ Φέρνιβαλ
Μετάφραση
Σοφία Τάπα


Παρίσι, 1938.
Η Ρομέν είναι πιλότος, παράτολμη και γεμάτη πάθος, ενώ η αδελφή της, η Φλοράνς, είναι μια κοσμική κυρία που απολαμβάνει την εξουσία και τα προνόμια. Και οι δύο έχουν κάτι να αποδείξουν –και κάτι να κρύψουν. Οι κόσμοι τους συγκρούονται όταν πλέον ο φόβος καραδοκεί στους δρόμους του Παρισιού. Η Ρομέν είναι ταγμένη στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, αλλά η Φλοράνς βλέπει τον φασισμό ως μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Στο κατώφλι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα σε έναν κυκεώνα μυστικών και ψεμάτων, κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται και η προδοσία κυλά στο αίμα όλων.

Απόσπασμα βιβλίου

ΠΑΡΙΣΙ, 1930

Τα χέρια μου είναι βαμμένα με αίμα.
Και δεν είναι σχήμα λόγου. Κυριολεκτώ. Έχει χωθεί κάτω από τα νύχια μου. Στις απαλές γούβες ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Ρυάκια άλικου αίματος, πιο γυαλιστερού κι από μπογιά, στάζουν από πάνω μου, πέφτουν στο περσικό χαλί και το καταστρέφουν. Τα κοιτάζω σαστισμένη. Έχει κολλήσει το μυαλό μου.
Από πού είναι αυτό το αίμα;
Σηκώνω το κεφάλι και την ίδια στιγμή ακούω βαθιά μέσα στ’ αυτιά μου έναν δυνατό γδούπο, σαν τύμπανο που αντηχεί σ’ ένα αδειανό δωμάτιο.
Σηκώνω το κεφάλι;
Γιατί είμαι πεσμένη στο πάτωμα;
Ανακάθομαι, με την καρ
διά μου να χτυπά σαν τρελή και, όσο περιμένω το δωμάτιο να σταματήσει να γυρίζει, πασχίζω να θυμηθώ τι έχει συμβεί. Αλλά εκεί όπου θα έπρεπε κανονικά να είναι η μνήμη μου υπάρχει μια μαύρη τρύπα. Κουνώ πέρα δώθε το κεφάλι μου για να τη διώξω, μα νιώθω τον πόνο να μου τρυπά το μυαλό και όταν κοιτάζω ξανά, η μαύρη τρύπα βρίσκεται ακόμη εκεί. Κι αυτή τη φορά είναι πιο μεγάλη. Κι ακόμα πιο σκούρα. Μια μαύρη σαν κατράμι, γυαλιστερή λίμνη, και τότε νιώθω τον πανικό να με πνίγει.
Σηκώνομαι με σπασμωδικές κινήσεις, κάθομαι γονατιστή κι αντικρίζω τοίχους γεμάτους βιβλία. Η καρδιά μου φτερουγίζει από χαρά. Είμαι στο σπίτι μου! Στο γραφείο του πατέρα μου. Γνωρίζω πολύ καλά αυτά τα βιβλία, λατρεύω τους δερματόδετους τόμους του Βίκτωρος Ουγκώ, του Ζολά, του Γκυ ντε Μωπασάν και του αγαπημένου μου, του Αλέξανδρου Δουμά. Τα εξώφυλλά τους έχουν πάνω το ιδρωμένο αποτύπωμα των δαχτύλων μου και οι σελίδες τους έχουν γίνει μάρτυρες των δακρύων μου. Είμαι στο σπίτι μου στο Παρίσι, δεν κινδυνεύω, παρότι για κάποιον άγνωστο λόγο είμαι χωμένη πίσω από το μεγάλο, καμωμένο από βαλανιδιά γραφείο του πατέρα μου.
Αρχίζω να πείθομαι ότι τελικά κοιμάμαι. Ότι βλέπω κάποιον εφιάλτη. Κλείνω τα μάτια, περιμένοντας να ξυπνήσω, και ο γδούπος στ’ αυτιά μου υποχωρεί, γίνεται πιο αχνός, αλλά αισθάνομαι έναν πόνο χαμηλά στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού μου. Αγγίζω εκείνο το σημείο. Τα μαλλιά μου είναι βρεγμένα. Ανοίγω απότομα τα μάτια για να κοιτάξω τ’ ακροδάχτυλά μου, αν και ξέρω τι θα δω. Κι άλλο αίμα. Δεν κοιμάμαι.
Πιάνομαι από το γραφείο του μπαμπά μου και σηκώνομαι με κόπο, αφήνοντας άλικα αποτυπώματα πάνω στη γυαλισμένη με κερί επιφάνειά του. Δεν θα του αρέσει καθόλου αυτό. Νιώθω τον πανικό να με πνίγει κι ανοίγω το στόμα να ουρλιάξω. Και τότε βλέπω τα παπούτσια. Είναι τα παπούτσια του πατέρα μου. Κομψά μαύρα σκαρπίνια, το δέρμα τους απίστευτα μαλακό, σαν δέρμα νεογέννητου αρνιού.
Το ουρλιαχτό πνίγεται στο στόμα μου.
Τα παπούτσια έχουν μέσα πόδια. Ανοιγμένα διάπλατα στο πάτωμα. Βλέπω μια λωρίδα μαύρης κάλτσας πάνω από κάθε παπούτσι προτού χαθούν οι αστράγαλοι πίσω από τη γωνία του γραφείου.
«Μπαμπά», ψιθυρίζω.
Δεν μου απαντά…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Είπαν για το βιβλίο

«Συναρπαστική πλοκή… Γρήγορη, με μια διαρκή αίσθηση απειλής.»
-The Times-

«Αληθινά συναρπαστικό.»
-Elle-

«Ένα αβάσταχτα όμορφο έπος.»
-New Woman-

«Ένα βιβλίο με τρομερά γρήγορη πλοκή.»
-Daily Telegraph-


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κέιτ Φέρνιβαλ γεννήθηκε στην Ουαλία, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο London University και εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων και της τηλεοπτικής διαφήμισης. Το 2000 αποφάσισε να γράψει την εντυπωσιακή ιστορία της ζωής της μητέρας της, η οποία είχε μεγαλώσει στη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, και έτσι προέκυψε Η Ρωσίδα παλλακίδα που έγινε best seller των New York Times.
Έχει γράψει δέκα ιστορικά μυθιστορήματα, δύο από τα οποία ήταν υποψήφια στη βραχεία λίστα για το RNA Historical Novel of the Year.
Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορούν Η απελευθέρωση και Η Ιταλίδα σύζυγος.
Ζει με τους δύο γιους της και τον σύζυγό της δίπλα στη θάλασσα, στο Ντέβον.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή στο www.katefurnivall.com


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN : 978-960-461-933-7


Σχολιάστε εδώ