Αλ. Τσίπρας: Δεν κάνουμε δώρα και παροχές, είναι οι δικές σας θυσίες που επιστρέφονται (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Δεν κάνουμε δώρα και παροχές, είναι οι δικές σας θυσίες που επιστρέφονται (βίντεο)

-Μόνιμος ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι μόνο ο λαός. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε υπηρέτες του λαού

-Τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κοινωνική δικαιοσύνη

-Λάθος που μίλησα για ντέρμπι στις εκλογές. Έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα ομιλίας του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία, πριν από 75 χρόνια, την «πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία», όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα «ανατριχιαστικά επίκαιρα» τα λόγια του Άρη Βελουχιώτη, τα οποία λένε: «Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων. Τα λόγια αυτά που ακούστηκαν 75 χρόνια πριν είναι η βαριά παρακαταθήκη των αγώνων ενός λαού που χτυπήθηκε, πόνεσε, έπεσε κάτω αλλά ξανασηκώθηκε».

«Η ιστορία μας είναι βαριά. Οι μεγάλες στιγμές του λαού μας, οι νίκες του, την έχουνε γράψει με χρυσά γράμματα. Όλοι και όλες μας είμαστε παιδιά της Ελλάδας που δε λύγισε στα δύσκολα. Της Ελλάδας που πάλεψε και νίκησε. Εμείς είμαστε η κληρονομιά της. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός μπορεί να ζει με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Ότι αυτή η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της. Και να γίνει ξανά παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του ήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λαμίας.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Κάθε φορά που μιλάει ο κ.Μητσοτάκης κάνει πιο φανερά τα διλήμματα. Και πείθει ότι ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα πρόγραμμα αντιγραφή του προγράμματος του ΔΝΤ. Ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα γυρίσει τη χώρα πίσω στα ελλείμματα. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το πιο αντιλαϊκό με το οποίο έχει κατέβει κόμμα στις εκλογές».

«Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που γράφει με μεγάλα γράμματα επάνω, κατάργηση της 13ης σύνταξης, 7ημερη εργασία, κατάργηση οκτάωρου, απολύσεις και ξεπούλημα της δημόσιας υγείας και από την άλλη υπάρχει ένα άλλο ψηφοδέλτιο που με μεγάλα γράμματα γράφει επάνω ένα ένα τα μέτρα ελάφρυνσης και τα όσα θετικά μέτρα που πήραμε μετά την έξοδο από τα Μνημόνια του Αυγούστου του 2018», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντίστοιχα. Για το πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε ότι είναι «χειρότερο» και από αυτό του ΔΝΤ, είναι ένα «σκληρό νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό πρόγραμμα».

Ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στα πρόσφατα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μέλημά μας ήταν κανένας μόνος απέναντι στην κρίση», είπε με έμφαση και συνέχισε: «Εμάς η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε τους ανθρώπους που πέρασαν χρόνια δύσκολα, να μας σφίγγουν το χέρι.Όταν τους ακούμε να μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα».

«Καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, εμάς η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε τους ανθρώπους που πέρασαν χρόνια δύσκολα, να μας σφίγγουν το χέρι.Όταν τους ακούμε να μας λένε ότι τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα».

Τα πεπραγμένα

Αναφερόμενος στην κατηγορία ότι ανακοίνωσε προεκλογικά μέτρα υποστήριξε ότι «τα μέτρα που πήραμε δεν είναι δώρα, δεν είναι παροχές, όπως λένε, είναι το λιγότερο που μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτούς που έβαλαν πλάτη» και πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό κατόρθωμα της κυβέρνησής του δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά το γεγονός ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια.

Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιο για την επόμενη μέρα είναι η πυξίδα για αυτό που οραματιζόμαστε, γι’ αυτό που εμείς λέμε Ελλάδα των πολλών.

-Σταματήσαμε το πάρτι στο χώρο της δημόσιας υγείας, τη ρεμούλα, τη διαφθορά.

-Στην Παιδεία, τελειώσαμε με το αίσχος των φωτοτυπιών και των ελλείψεων. Τα σχολεία λειτουργούν με επάρκεια σε καθηγητές και βιβλία, προχωράμε σε ένα συνολικό σχέδιο για προσλήψεις 15.000 μόνιμου προσωπικού, και το Σεπτέμβριο προχωράμε σε 4.500  προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

-Στην εργασία, μειώσαμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους.

-Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, από το 2015 μέχρι σήμερα προχωρήσαμε στην έγκριση νέων έργων για τον Νομό Φθιώτιδας προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ  από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Πάνω από τα διπλάσια δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.

Όσο πλησιάζει κρίσιμη η ώρα γίνεται σαφές το δίλημμα αυτών των εκλογών. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Που αποτελεί παράδειγμα γιατί άντεξε και είναι έξω από τα προγράμματα λιτότητας. Το δίλημμα λοιπόν είναι: Με την Ελλάδα των πολλών ή την Ελλάδα της ελίτ. Μας λένε, είναι διχαστικό το σύνθημα σας. Επιτρέψτε μου να τους διαψεύσω. Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει είπε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές άφησε, και για τον απερχόμενος περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, μετά τις αναφορές του για τα κυβερνητικά έργα στη Φθιώτιδα, λέγοντας ότι «βέβαια, γι΄ αυτά δεν θα ακούσετε κουβέντα από τον απερχόμενο περιφερειάρχη σας, διότι δεν θέλει να επαινεί την κυβέρνηση. Είναι άλλωστε απασχολημένος, θέλει να γίνει δήμαρχος της Αθήνας. Δεν πειράζει, εμείς είμαστε μεγαλόκαρδοι».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αιχμές άφησε και κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι εγκατεστημένοι από τον κ. Σαμαρά στα προπύγια της οικονομίας επιδιώκουν να σαμποτάρουν την κυβέρνηση».

Εν συνεχεία επιτέθηκε και κατά του – όπως αποκάλεσε – «ανθέλληνας, Βαυαρό Βέμπερ, για τις αρνητικές δηλώσεις για τα παροχών λέγοντας: Σταμάτα να μας κουνάς το δάκτυλο, να ασχοληθείς με τη Γερμανία γιατί η Ελλάδα είναι πια εκτός μνημονίων και κυβερνιέται από το λαό και όχι από τεχνοκράτες».

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος» που μίλησε για ντέρμπι στις ευρωεκλογές και ισχυρίστηκε ότι θα είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες και από το naftemporiki.gr

 


Σχολιάστε εδώ