Η αποχή απειλεί τον Ζάεφ

Η αποχή απειλεί τον Ζάεφ

Στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια

Αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα στα Σκόπια θα είναι από αύριο η Αθήνα, καθώς η διεξαγωγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών είτε θα δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της γειτονικής χώρας, προσφέροντας και ανάσα ζωής στον Ζόραν Ζάεφ, είτε θα προκαλέσει νέα πολιτική κρίση, η οποία όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσει τη γειτονική χώρα, αλλά θα εξαφανίσει τα όποια μηδαμινά κέρδη είχε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζάεφ και του αλβανικού κόμματος DUI, είχε ελαφρύ προβάδισμα στον α’ γύρο των εκλογών και η ενδεχομένη νίκη του θα αποτελέσει ένα σημαντικό ατού στα χέρια του Ζάεφ, ώστε να ολοκληρώσει τη θητεία του με την ελπίδα ότι θα προλάβει να αξιοποιήσει πολιτικά μια απόφαση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έρθει τον Ιούνιο, όπως ήλπιζε αρχικά.

Ο μεγάλος αντίπαλος όμως του κ. Πενταρόφσκι δεν είναι η ανθυποψήφιά του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που υποστηρίζεται από το VMRO-DPMNE, αλλά η αποχή, καθώς η απουσία αλβανού υποψήφιου και το γεγονός ότι ήδη υπήρχε μειωμένη συμμετοχή του αλβανικού στοιχείου έχει σημάνει συναγερμό, καθώς εάν δεν υπάρξει τουλάχιστον 40% συμμετοχή (στον α’ γύρο έφθασε μόλις το 41,5%), τότε οι εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες εκλογές.

Και τότε, βάσει και του Συ­ντάγματος, καθήκοντα Προέδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τυγχάνει να είναι Αλβανός. Και έτσι σε περίπτωση μη εξασφάλισης της αναγκαίας συμμετοχής θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα έχει έστω και προσωρινά αλβανό Προέδρο. Μια χώρα η οποία έφθασε στα όρια του εμφυλίου πολέμου λόγω της διεκδίκησης του αλβανικού UCK και του ακραίου αλβανικού εθνικισμού για αναβάθμιση της αλβανικής μειονότητας σε ισότιμο εταίρο με το σλαβικό στοιχείο στη διακυβέρνηση της χώρας…

Αν και το αλβανικό στοιχείο έχει κάθε λόγο να στηρίξει τον Ζόραν Ζάεφ, που έχει εξάλλου δώσει πολλά σημάδια καλής θέλησης προς τους αλβανόφωνους, τα αλβανικά κόμματα, ειδικά εκείνα που αντιστέκονται στην ηγεμονία του DUI (που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό), θεωρούν ότι μία ακόμη νίκη του Ζάεφ θα οδηγήσει στην αφομοίωση και απορρόφηση των αλβανών ψηφοφόρων από το SDSM του Ζάεφ. Έτσι λοιπόν θεωρούν ότι η διαφοροποίηση από τον Ζάεφ είναι ζωτικής σημασίας και θέμα επιβίωσης για την αυτόνομη πολιτική εκπροσώπηση των αλβανόφωνων.

Εάν όμως η υποψήφια του VMRO-DMPNE κερδίσει ένα μικρό μέρος των αλβανών ψηφοφόρων από το 10% του πρώτου γύρου, που κατευθυνθήκαν στον αντιπολιτευόμενο τρίτο αλβανό υποψήφιο, και περάσει σε ποσοστά τον κυβερνητικό υποψήφιο, ακόμη και αν δεν υπάρχει η συμμετοχή του 40% για να θεωρηθεί έγκυρη η εκλογική διαδικασία, θα προκύψει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, με την αντιπολίτευση δικαιολογημένα να ομιλεί για απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Ζάεφ.

Η κ. Σιλιάνοφσκα έχει αποφύγει να δεσμευθεί ότι θα επιδιώξει την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί σκοπιανός πολιτικός που θα υποστήριζε κάτι τέτοιο, καθώς αυτομάτως θα σήμαινε το τέλος της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Όμως η ολική επαναφορά του VMRO-DPMNE είναι προφανές ότι θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στη διαδικασία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί εκ του μακρόθεν και εντελώς αποστασιοποιημένη τη διαδικασία αυτή, που απλώς επιτρέπει στη «βορειομακεδονική» πλευρά να επιβάλλει και να κατοχυρώνει μονομερείς και αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών… Και μάλιστα, σε πείσμα εταίρων και συμμάχων, να επιμένει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει τον Ιούνιο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ, όταν είναι σαφές ότι και η δημοκρατία και το κράτος δικαίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη γειτονική χώρα…

Κ.Τ.

Φωτό: liberal.gr


Σχολιάστε εδώ