Εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


-Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν αδρανείς

Σε σοβαρή κλιμάκωση των προκλήσεων με στόχο την επιβολή τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας προχωρά η Τουρκία, διαψεύδοντας τους αιθεροβάμονες και εύπιστους των Αθηνών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα θα επεδίωκε την εκτόνωση των ε­ντάσεων και την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Έπειτα από μια άνευ προηγουμένου παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο, με διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις ακόμη και κατοικημένων νησιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, η Τουρκία δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στη μεγάλη, αναβαθμισμένη πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Με Navtex τις οποίες εξέδωσε την 1η και 3η Μαΐου στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο που διαθέτει, το «Fatih» («Πορθητής»), εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου, για γεώτρηση που θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο και συγχρόνως στέλνει και το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» νότια της Λεμεσού για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες ε­ντός της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα επικαλύπτοντας οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ξένες εταιρείες…

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής το γεωτρύπανο «Fatih» έπλεε προς την περιοχή, αλλά ακόμη δεν είχε εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ και ήταν σε εξέλιξη έ­ντονο διπλωματικό παρασκήνιο ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και να μην προχωρήσει σε αυτήν την κλιμάκωση, που θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις. Η Τουρκία με τη γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο πρακτικά δηλώνει ότι αμφισβητεί εμπράκτως τόσο την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή αυτή, επαναφέροντας τη γνωστή διεκδίκηση για «μοίρασμα» της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Αίγυπτου και εξαφάνιση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος τις τελευταίες εβδομάδες, με επιστολές που κατέθεσαν στον ΟΗΕ, όχι μόνο επαναφέρουν τη διεκδίκηση περί «γαλάζιας πατρίδας», που μεταφέρει το όριο της τουρκικής δικαιοδοσίας μέχρι και Ανατολικά της Κρήτης, αλλά είχαν γνωστοποιήσει την απόφασή τους για πραγματοποίηση παράνομης γεώτρησης στα νότια του νησιού, εκεί που παράνομα το ψευδοκράτος όρισε μονομερώς «οικόπεδα» και τα παραχώρησε για αξιοποίηση στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η κλιμάκωση που επιχειρεί η Ά­γκυρα συμπίπτει με την περίοδο που υπάρχουν συντονισμένα δημοσιεύματα περί προσπαθειών της Άγκυρας να βρει συμβιβαστική λύση με την Ουάσινγκτον για το θέμα των S-400. Μάλιστα δεν διαψεύδεται κατηγορηματικά η δήλωση και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου περί επίσκεψης του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό ότι εκείνη την περίοδο έχει προγραμματισθεί η μεταφορά των ρωσικών πυραύλων.

Αθήνα και Λευκωσία είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση και κυρίως στρατιωτικοποίηση της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία, όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και εθνικά επιζήμιο να παρακολουθούν αδρανείς τη μείζονα αυτή παραβίαση του διεθνούς δίκαιου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ