Γερμανικές αποζημιώσεις: Η ώρα της πράξης!

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η ώρα της πράξης!

Του
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ
Διδάκτορος Κοινωνικής Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ,
Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα


Έπειτα από ολιγωρία και ταλάντευση ετών, το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών φαίνεται ότι μπαίνει σε μια νέα, δυναμική φάση. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν αναμφισβήτητα σημαντική και ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί ιστορική. Υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουμε άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, από τις διακηρύξεις και τις αποφάσεις στις πράξεις!

Στα θετικά της προχθεσινής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης περιλαμβάνονται η σφυρηλάτηση της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και η ρητή εντολή της Βουλής προς την κυβέρνηση: «Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Αλλά και η ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τη ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14/11/1995, καλώντας τη Γερμανία σε διαπραγμάτευση για το σύνολο των γερμανικών οφειλών.

Παρά τις εύλογες ενστάσεις για την καθυστέρηση, τη χρονική στιγμή που επελέγη για την εισαγωγή του πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην Ολομέλεια και τις σκοπιμότητες που την επέβαλαν, ενστάσεις που, όπως είναι λογικό, θα κριθούν από την πορεία των πραγμάτων, η τελική απόφαση και η ευρύτατη στήριξή της συνιστούν μια θετική εξέλιξη – καρπό, να μην ξεχνάμε, πολύχρονων ηρωικών προσπαθειών και αγώνων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Μανώλη Γλέζου και της δρακογενιάς της Εθνικής Αντίστασης.
Αγώνων με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών σε όλη την Ελλάδα, που στα πέτρινα χρόνια της κάλπικης ευημερίας και των ψεύτικων παραδείσων του χρηματιστηρίου και των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτό και επίκαιρο το θέμα. Να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα της δικαιοσύνης και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές, που σήμερα παίρνουν στα χέρια τους τη σκυτάλη του αγώνα.

Η κυβέρνηση της ΟΔΓ γνωρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει το απαράγραπτο των γερμανικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και, συνεπώς, το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων! Οφείλει να κατανοήσει ότι η προκλητική άρνησή της να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο αλλά ούτε και με τον ηγετικό ρόλο που η ίδια επιφυλάσσει για τον εαυτό της. Γνωρίζει, τέλος, ότι μόνο η χώρα μας διαθέτει ενεργό και ισχυρό κίνημα διεκδίκησης.

Απαιτείται τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει ενός σφιχτού και καλά επεξεργασμένου εθνικού σχεδίου διεκδίκησης, στις ενδεδειγμένες κινήσεις, με πρώτη την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση για το σύνολο των ελληνικών απαιτήσεων. Η αντισυνταγματική διάταξη του άρθρου 923 του ΚΠΔ πρέπει να καταργηθεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα θύματα του Διστόμου, του Αιγίου και του Ρεθύμνου, που έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να εκτελέσουν τις αποφάσεις, ασκώντας με τον τρόπο αυτό ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Γερμανία.

Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς θεσμούς για να θέσει το θέμα και να προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση, που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία. Οφείλει επίσης να κάνει χρήση των δυνατοτήτων της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, με επισκέψεις τόσο στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο όσο και στα Κοινοβούλια των συμμάχων μας στον Β’ Πα­γκόσμιο Πόλεμο, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει το χρέος να αξιοποιήσει αποτελεσματικά το σύνολο των όπλων που διαθέτει για να φέρει την ΟΔ της Γερμανίας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Και αν αυτή αρνηθεί, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης!

Η συγκυρία των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Τα κόμματα, οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι καλούνται να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους το μείζον αυτό ζήτημα και να δεσμευθούν για τον τρόπο ενεργητικής υποστήριξης της διεκδίκησης. Αλλά και να ξεκαθαρίσουν αν πρόκειται να αποδεχθούν τις δόλιες γερμανικές μεθοδεύσεις (Ταμείο για το Μέλλον, Ίδρυμα Νεολαίας, Ελληνογερμανική Συνέλευση), που στοχεύουν στην παραχάραξη της Ιστορίας και τον ενταφιασμό της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Όσοι υποψήφιοι υπηρετούν το αντιδραστικό και αντιευρωπαϊκό σχέδιο της γερμανικής Ευρώπης θα πρέπει να τύχουν της καθολικής αποδοκιμασίας του λαού!

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ήρθε η ώρα για να αναγνωρισθεί εμπράκτως η μεγαλειώδης α­ντίσταση και θυσία του ελληνικού λαού. Σύμμαχοί μας το δίκαιο και η Ιστορία. Αλλά και η συγκινητική και πολύτιμη υποστήριξη σημαντικού αριθμού πολιτών και συλλογικοτήτων μέσα στην ίδια τη Γερμανία, που με τη συμμετοχή τους στον κοινό μας αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση ανοίγουν ρωγμή στο τείχος της γερμανικής αδιαλλαξίας.

Επαγρυπνούμε για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων, περιφρουρούμε την ενότητά μας και συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μέχρι τη νίκη!

Φωτο από την σφαγή στο Δίστομο – wikipedia.org


Σχολιάστε εδώ