Ξελάσπωσε τον Μητσοτάκη ο Πολάκης

Ξελάσπωσε τον Μητσοτάκη ο Πολάκης

Από εκεί που ήταν στο καναβάτσο με τις γκάφες για δώρα και επιδόματα

-Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δίνει ψήφο ανοχής στον Πολάκη

«Μάννα εξ ουρανού» αποτέλεσε για τη Νέα Δημοκρατία η απρόκλητη επίθεση του Π. Πολάκη κατά του Στ. Κυμπουρόπουλου.

Όταν την περασμένη Δευτέρα ανέβηκε στο Twitter το ιδιαίτερα επικριτικό έως προσβλητικό σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, ένας αναστεναγμός ανακούφισης ακούστηκε από τα κεντρικά επί της οδού Πειραιώς.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν στριμωγμένοι στα… σχοινιά λόγω των αμφίσημων δηλώσεων του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με τα δώρα Χριστουγέννων και τα επιδόματα, που πυροδότησαν ένα τσουνάμι αρνητικής δημοσιότητας. Οι επιθέσεις ήταν μαζικές (όχι μόνο από την κυβέρνηση), βουλευτές και στελέχη βρέθηκαν σε θέση απολογούμενου, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε διαδοχικές διευκρινιστικές δηλώσεις. Το πλήγμα ήταν αναμφίβολα ισχυρό και στην Πειραιώς είχαν αρχίσει την καταγραφή των… ζημιών.

Μέχρι που ήρθε ως «από μηχανής θεός» ο κ. Πολάκης να τους βγάλει από τη δεινή θέση στην οποία είχαν περιέλθει. Από εκεί και πέρα η πρόταση μομφής ήταν… μονόδρομος.

Είναι αλήθεια ότι στην Πειραιώς περίμεναν στη… γωνία τον αναπληρωτή υπουργό, καθότι ήταν βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα θα έκανε το… μοιραίο λάθος, είτε λόγω χαρακτήρα, είτε λόγω πολιτικών συνθηκών (διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές), είτε για αμφότερους τους λόγους. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακοίνωση της απόφασης να κατατεθεί πρόταση μομφής εξετάσθηκαν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα ως προς το πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη κίνηση.

Οι περισσότεροι από τους μετέχοντες εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας θα σπεύσει να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό, είτε διότι «τον φοβάται» είτε γιατί «τον έχει ανάγκη».

Τα γεγονότα που ακολούθησαν τους δικαίωσαν. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο κάλυψε τον κ. Πολάκη, όχι πάντως με πειστικά επιχειρήματα, αλλά αποφάσισε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ταυτιζόμενος έτι περισσότερο μαζί του και δίνοντας την ευκαιρία στους επικριτές του να μιλήσουν για… κυβέρνηση Πολάκη.

Άλλωστε ο απώτερος στόχος της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ήταν να βγάλει στη σέντρα τον πρωθυπουργό για να δείξει στην κοινή γνώμη της χώρας ότι ταυτίζεται πλήρως με τον κ. Πολάκη. Και αυτός ο σκοπός έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, θα ολοκληρωθεί δε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προκαλέσει στο έπακρο τον κ. Τσίπρα, ούτως ώστε να τον υποχρεώσει υπερασπιστεί τον αναπληρωτή υπουργό όσο δεν παίρνει άλλο.

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία στην Πειραιώς έχουν στόχο να φέρουν σε δύσκολη θέση κόμματα αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές που θα κληθούν να στηρίξουν ή όχι την κυβέρνηση. «Όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι σαν να δίνει ψήφο ανοχής στον κ. Πολάκη», θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της γαλάζιας επιχειρηματολογίας.

Σκανδαλολογία
Στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται ότι μετατρέπο­ντας την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μεταφέρει τη συζήτηση από το θέμα του κ. Πολάκη σε ένα ευρύτερο πεδίο, προκειμένου να περιορίσει τις πολιτικές ζημίες που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συγκεκριμένη υπόθεση. Περιμένουν ότι στις ομιλίες του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θα επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ σκανδαλολογίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο υποθέσεις όπως αυτή της Novartis, των δανείων των κομμάτων κ.ά.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι τα θέματα αυτά «έχουν κάνει τον κύκλο τους» και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα απαντήσει στις… προκλήσεις. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς και οι σχέσεις του με τους κ. Πετσίτη, Αρτεμίου θα έχουν την… τιμητική τους. Σε περίοπτη θέση θα είναι και οι καταγγελίες του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ