Η Τουρκία θέλει φινλανδοποίηση του Αιγαίου και τουρκοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία θέλει φινλανδοποίηση του Αιγαίου και τουρκοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν

-Οι επιστολές στον ΟΗΕ και η προετοιμασία τουρκικής γεώτρησης νότια της Κύπρου

Αντιμέτωπες με την προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι Αθήνα και Λευκωσία, ενώ βεβαίως διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχαν αφελώς δημιουργηθεί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία με τις κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπου θέλει να επιβάλει φινλανδοποίηση στο πρώτο και τουρκοποίηση στη δεύτερη.

Οι δύο επιστολές του τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου αποτελούν μανιφέστο των τουρκικών διεκδικήσεων στη Μεσόγειο εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών δίνουν το στίγμα της τουρκικής πολιτικής, που επιμένει στην εξαίρεση του Αιγαίου από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στη διατήρηση του casus belli και της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».

Στο Αιγαίο η Τουρκία απαιτεί, και σε έναν μεγάλο βαθμό το έχει επιβάλει, να μην υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση της Ελλάδας για την άσκηση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, ούτε φυσικά αξιοποίηση νησίδων και βραχονησίδων που η Τουρκία θεωρεί αυθαίρετα «γκρίζες ζώνες». Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο κ. Ακάρ έθεσε και θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενθυμούμενος και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες, τις οποίες όμως αμφισβητεί όταν αφορούν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών.

Και εξάλλου το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ακυρώνεται από το δικαίωμα περί νομίμου άμυνας που αναγνωρίζει στα κράτη-μέλη του ο ΟΗΕ. Και για την Ελλάδα είναι χαρακτηριστική περίπτωση η ανάγκη εξοπλισμού των νησιών, απέναντι σε μια Τουρκία που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί δεκάδων νησιών και νησίδων, ακόμη και κατοικημένων, και συγχρόνως διατηρεί επίσημα το casus belli εναντίον της Ελλάδας.

Στην Ανατολική Μεσόγειο όμως η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα και αυτό θα την φέρει σε συγκρουσιακή πορεία όχι μόνο με την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ και φυσικά με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, εφόσον επιμείνει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε περιοχές που έχουν εμπλακεί εταιρείες όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική TOTAL.

Στην πρώτη επιστολή του ο κ. Σινιρλίογλου, απαντώντας στην επίσημη διαμαρτυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΟΗΕ για τις παράνομες έρευνες που πραγματοποιεί το τουρκικό σκάφος «Barbaros» νότια της Κύπρου, έθεσε και επίσημα υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Με τον αυθαίρετο ισχυρισμό ότι τα νησιά όχι μόνο του μεγέθους του Καστελλόριζου αλλά και η Κύπρος και η Ρόδος και η Κρήτη δεν διαθέτουν θαλάσσιες ζώνες, παρά μόνο όσο είναι το εύρος των χωρικών υδάτων τους, η Τουρκία εξαφάνισε πλήρως την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο.

Δηλώνει μάλιστα ότι η υφαλοκρηπίδα μοιράζεται μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας βάσει της μέσης γραμμής, αγνοώντας την ύπαρξη της Κύπρου, της Ρόδου, του Καστελλόριζου. Και μάλιστα, για κάθε… ενδεχόμενο, σπεύδει να δηλώσει ότι α­κόμη και αν λαμβανόταν υπόψη το Καστελλόριζο, δεν μπορεί να έχει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες, καθώς απέναντί του είναι οι μακρύτερες ακτές στην περιοχή, οι τουρκικές ακτές και συνεπώς αυτές έχουν τα πλήρη δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.

Όμως αυτό που είχε ενδιαφέρον στην τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ είναι ότι η Τουρκία δεν σταματά τη διεκδίκησή της μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο, αλλά επισημαίνεται ότι πέραν του σημείου αυτού η τουρκική υφαλοκρηπίδα θα εκτείνεται μέχρι του σημείου που θα συμφωνηθεί για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και των συμφωνιών με άλλες χώρες, παραπέμποντας στη Λιβύη. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ουσιαστικά επεκτείνει την εις βάρος της Ελλάδας διεκδίκησή της μέχρι ακόμη πιο δυτικά, πιθανόν και νότια της Ιεράπετρας. Είναι δηλαδή η ίδια διεκδίκηση η οποία είχε αποτυπωθεί στους χάρτες που είχε εμφανίσει ο Χουλουσί Ακάρ για να περιγράψει τη «γαλάζια πατρίδα».

Στη δεύτερη επιστολή του ο κ. Σινιρλίογλου διαβίβασε και κατέθεσε επιστολή του ψευδοκράτους, στην οποία τέθηκαν ορισμένα ακόμη ζητήματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το ψευδοκράτος ενημερώνει τον ΟΗΕ ότι σε συνεργασία με την Τουρκία και βάσει των «συμφωνιών» που έχουν συνάψει θα ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός των επόμενων ημερών στα «οικόπεδα F και G», τα οποία παράνομα έχει οριοθετήσει νοτίως της Κύπρου.

Και μάλιστα αυτά τα «οικόπεδα» επικαλύπτουν τα οικόπεδα 1, 2, 3, 8, 9, 12 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα για μερικά από τα οικόπεδα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει άδεια ερευνών σε κοινοπραξίες της ιταλικής ΕΝΙ. Δεδομένου δε ότι πέρυσι, υπό την απειλή των τουρκικών πλοίων, το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας αποχώρησε από το οικόπεδο 3, η Άγκυρα θεωρεί ότι μια παράνομη παρέμβασή της με γεωτρύπανο στην περιοχή αυτή δεν θα προκαλέσει κάποια αντίδραση από πλευράς Ρώμης, σε αντίθεση με τα άλλα οικόπεδα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην TOTAL και στην ExxonMobil και η οποιαδήποτε παρενόχληση από την Τουρκία θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Για την Κύπρο η βασική επιλογή είναι να συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμά της και να δώσει συνέχεια και στον νέο κύκλο αδειοδοτήσεων που αφορούν το οικόπεδο 7 (μέρος του οποίου διεκδικεί η Τουρκία), αλλά και για ανάληψη από την TOTAL των κοινοπραξιών για την εκμετάλλευση οικοπέδων που μέχρι τώρα είχε η ιταλική ΕΝΙ.

Όμως μια νέα πειρατική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτήν τη φορά όχι με ερευνητικό-σεισμογραφικό σκάφος, αλλά με πλωτό γεωτρύπανο, είναι μια κίνηση η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε να μείνει αναπάντητη… Και φυσικά σε αυτές τις συνθήκες θα δοκιμασθεί και η αξία των τριμερών συνεργασιών αλλά και οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις για τη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ΗΠΑ.


Σχολιάστε εδώ