Ο Γιάννης Σγουρός στο euronews

Ο Γιάννης Σγουρός στο euronews

Ο Μίλωνας στην καρδιά της Νέας Σμύρνης είναι μια κοιτίδα αθλητισμού. Εδώ βρέθηκε σε ηλικία 16 ετών ο Γιάννης Σγουρός, ερχόμενος από την Θεσσαλονίκη. Επέστρεψε για χάρη του euronews στα μέρη όπου έχει τις πρώτες του αναμνήσεις από την Αθήνα.

«Μετά τον θάνατο του πατέρα μου και τη βαριά ασθένεια της μητέρας μου, τον Μάρτιο του 1970, ήρθα εδώ, στον Μίλωνα, για πρώτη φορά τυχαία. Και γνώρισα τα παιδιά και τους φίλους μου, με τους οποίους κρατάμε σχέσεις μέχρι σήμνερα. Το μπάσκετ μου έδωσε μια διέξοδο στις δύσκολες ώρες να μπορώ να ψυχαγωγούμαι και εγώ με τον αθλητισμό», θυμάται ο ίδιος, επιχειρώντας μάλιστα και μερικά σουτ στις ίδιες μπασκέτες του ανοιχτού σταδίου όπου είχε πετύχει τα πρώτα του καλάθια.

Αρχικά ασχολήθηκε με την ομάδα ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής καλαθοσφαίρισης. Χωρίς να το καταλάβει «το ένα έφερε το άλλο» και έγινε πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος καλλιεργεί πολλά ολυμπιακά αθλήματα. Γρήγορα έγινε ο ισχυρός άνδρας της Ελληνικής Άρσης Βαρών φτάνοντας και σε ευρωπαϊκά αξιώματα και κάπου εκεί άρχισε πλέον να μπλέκει ο αθλητισμός με την πολιτική, με την αφορμή αρχικά της διεκδίκησης και ακολούθως της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πώς, ωστόσο, ένας άνθρωπος του αθλητισμού αποφάσισε να εμπλακεί τόσο ενεργά με την πολιτική; Ο ίδιος αποκαλύπτει: «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, ο οποίος κατατράφηκε από την πολιτική, και την αρρώστια της μητέρας μου, είχα πει ότι ποτέ δεν ήθελα τον εαυτό μου να ασχοληθεί με όλα αυτά τα πολιτικά και τις καταστάσεις που δεν θέλουν και οι περισσότεροι Έλληνες. Όμως το μικρόβιο φαίνεται υπήρχε μέσα μου και δουλευε».

Και συνεχίζει την εξιστόρισή του ο Γιάννης Σγουρός: «Όταν ήρθα στον Μίλωνα, έμπλεξα με μια καλή παρέα όπου τα παιδιά ήταν πλήρως πολιτικοποιημένα, οπότε πέρα από την αθλητική παιδεία που επαιρνα εδώ μέσα, έπαιρνα και την πολιτική παιδεία. Δεν έχει όμως καμία σχέση ο αθλητισμός με την πολιτική. Συγκριτικά, ο αθλητισμός είναι πανηγύρι. Στην πολιτική πρέπει να προσέχεις πώς περπατάς, να πηγαίνεις τοίχο τοίχο κλπ. Το σημαντικό είναι να μην αλλάξει ο χαρακτήρας σου. Εγώ κατόρθωσα και δεν άλλαξα τον χαρακτήρα μου. Και για αυτό σήμερα βρίσκομαι εδώ, στοβ Μίλωνα, με του φίλους μου και για αυτό είμαστε όρθιοι και ελπίζω να κερδίσουμε και τις εκλογές, γιατί εδώ μέσα στον Μίλωνα αυτό που θέλαμε πάντοτε ήταν να κερδίζουμε».

Μια από τις μεγάλες πολιτικές νίκες του Γιάννη Σγουρού ήταν το 2010. Τότε εξελέγη πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Αττικής. Ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που θεωρεί ότι άφησε σε εκείνη την πρώτη θητεία του; «Στα 3,5 χρόνια το πρώτο και ουσιαστικότερο έργο ήταν ότι καταφέραμε και πετύχαμε να εδραιωθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δη η Περιφέρεια Αττικής που ήταν η συναρμολόγηση όλων των νομαρχιών και της υπερνομαρχίας. Σε θέματα έργων, μία σύμβαση προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ για το κέντρο επεξεργασίας λυμμάτων στην Κρωπία Παιανία που θα αφαιρέσει 25.000 βόθρους και θα εξυπηρετήσει τους πολίτες με τις συνδέσεις που θα γίνουν. Εν έτει 2019 δεν μπορεί ακόμα να έχει χιλιάδες βόθρους η Ανατολική Αττική και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Συνολικά κάναμε χίλια έργα, αφήσαμε 350 εκατ. μετρητά χωρίς να χρωστάμε πουθενά ένα ευρώ, απορροφήσαμε τους ευρωπαϊκούς πόρους από το 8% ππου μας τους δώσανε στο 85% και από την άλλη μπορέσαμε και επιστρέψαμε στο κράτος πίσω 850 εκατομμύρια».

Τι πρέπει να γίνει όμως τώρα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Γιάννη Σγουρού σε περίπτωση εκλογής του στην θέση του περιφερειάρχη Αττικής για τα επόμενα πέντε χρόνια; «Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των 5 ετών γιατί κυριολεκτικά δεν έγινε τίποτα και ας λένε ό,τι θέλουνε. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών στην Αττική. Το δεύτερο είναι η πολιτική προστασία για να μην έχουμε πάλι τα προβλήματα που είχαμε και τις ανθρώπινες τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα. Το τρίτο είναι τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία ήδη έχουν προγραμματιστεί. Το τέταρτο είναι η ανάπτυξη. Το πέμπτο, που πρεπει να είναι πρώτο, αφορά την φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ώστε όλοι οι συμπολίτες να σισθάνονται ασφαλείς και να υπάρχει κράτος κοινωνικού δικαίου. Και από την άλλη, το βασικότερο είναι για την επιχειρηματικότητα και τους νέους και τη μείωση της ανεργίας. Αυτό είναι όλο το πρόγραμμά μας το οποίο είναι σε χρονοδιάγραμμα, σε οργανόγραμμα, σε κοστολόγηση γιατί τα λεφτά είναι συγκεκριμένα και δεν μπορούν ορισμένοι να λένε πράγματα τα οποία δεν γίνονται».

Πηγή: euronews.gr


Σχολιάστε εδώ