Ποντάρουν στον Τσίπρα

Ποντάρουν στον Τσίπρα

Ψάχνουν την ανάκαμψη με παροχές σε όλους

-Και σε άγρια επίθεση κατά Μητσοτάκη
-Κλάταρε η Προοδευτική Συμμαχία – Δεν έφερε κόσμο

Σκηνικό έντασης, πόλωσης και σύγκρουσης εκτός ορίων με τη ΝΔ στήνεται από την πλευρά της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες, με φόντο και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ιδιαίτερη πίεση που δέχεται πλέον το προφίλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που ήταν και είναι, όπως λένε κεντρικά στελέχη, το βασικό όπλο του κυβερνώντος κόμματος στον δρόμο προς τις εκλογές. Στην παρούσα φάση, και ενώ το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν έχει κλείσει, το κυβερνητικό σχέδιο είναι να «καεί» επικοινωνιακά και πολιτικά η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με σκοπό να αντιστραφεί και το κλίμα για τον Αλέξη Τσίπρα.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι φίλιες δυνάμεις –και ΜΜΕ–, σε μια προσπάθεια να πληγεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, όσο και συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Ήδη τις τελευταίες ώρες αξιοποιούνται όλες οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για διάφορα θέματα και χρησιμοποιούνται ακόμα και ανώνυμα σχόλια για δήθεν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η «Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών» και news247.gr ήταν σε πλήρη ταύτιση για να αναδείξουν τη δήθεν, όπως λένε από την Πειραιώς, διαφοροποίηση ή σύγκρουση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κεντρικά σημεία της στρατηγικής της ΝΔ.

Παράλληλα, η κεντρική γραμμή του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι η ΝΔ με τις προτάσεις της απειλεί με γκρέμισμα το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και έχει ως πρόταση την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές εταιρείες κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαία και η προ ημερών αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος επισήμανε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με αφορμή την παρουσία του στο συνέδριο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προβληθεί ιδιαίτερα το θέμα της δανειοδότησης των κομμάτων και ειδικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, ενώ την ίδια στιγμή θα… επιστρατεύο­νται διάφορα σκάνδαλα, όπως της Novartis.

Oλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, με απώτερο σκοπό να προκληθεί δημόσια αναταραχή, ώστε να επισκιασθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κακή δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες εμφανίσεις του, όπως στην Κοζάνη, στην Καλαμάτα και στην Αχαΐα (χθες, Σάββατο) ενώ στο πρόγραμμα είναι και η Κρήτη.

«Σε πανικό το σύστημα Μαξίμου επιστρατεύει ανύπαρκτες συγκρούσεις στη ΝΔ, που είναι ενωμένη όσο ποτέ», υπογραμμίζουν από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σημειώνουν ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος για μια κυβέρνηση που καταρρέει και είναι σε αποδρομή. Μάλιστα αξιοποιούν το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Στην έρευνα της Opinion Poll για το «Πρώτο Θέμα» καταγράφηκε μεγάλη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά είναι 15,4% (ΝΔ 30,1%, ΣΥΡΙΖΑ 14,7%). Η διαφορά αυξάνεται όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια: ΝΔ 33,7%, ΣΥΡΙΖΑ 16,6%. Τρίτο κόμμα, με αυξητικές τάσεις, είναι το Κίνημα Αλλαγής (6,9% στην αναγωγή επί των έγκυρων), ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 5,3% και Χρυσή Αυγή με 4,5%. Προβάδισμα της ΝΔ σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, με αυτοδυναμία μάλιστα, έδειξε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στον Alpha, με τα ποσοστά όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές να διαμορφώνονται ως εξής: 37,5% για τη ΝΔ, 27,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 8,7%, Χρυσή Αυγή με 6,7%, ΚΚΕ με 6,4% και Ελληνική Λύση με 3,1%.

Στο Μεγάρου Μαξίμου αγωνιούν για το πώς μπορούν να διαμορφωθούν όροι ουσιαστικής πολιτικής ανάκαμψης σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό δημοσκοπικό τοπίο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα είναι από εδώ και πέρα και για τις επόμενες 35 ημέρες έως τις εκλογές στην πρώτη γραμμή, με συνεχείς περιοδείες, ομιλίες και συνεντεύξεις.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στους αγρότες («είναι η ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στους αγρότες»), ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένεται να ξεκινήσει προεκλογική καμπάνια αφύπνισης των νέων ψηφοφόρων, με στόχο τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Εν μέσω των σεναρίων για εκλογικό αιφνιδιασμό (πολλοί τις τοποθετούν στις 2 Ιουνίου), παρά την αναφορά Τσίπρα για εξάντληση της τετραετίας, το ενδιαφέρον είναι ότι στην προ ημερών συνέντευξή του έκλεισε το… μάτι για να δοθούν παροχές, μια επιλογή που δεν αρέσει καθόλου στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επιπλέον, πρόσωπα που έχουν πλήρη γνώση του παρασκηνίου τονίζουν ότι δεν τραβάει η Προοδευτική Συμμαχία και μέχρι στιγμής δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά η διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να φθάσει στη συγκρότηση μιας πλατιάς, προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης, με όρους κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό.

Εξαρχής η Προοδευτική Συμμαχία ήταν μια προεκλογική τακτική με στόχο μια όσο το δυνατόν διαχειρίσιμη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Ακόμα και τώρα βέβαια πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια συγκρότησης μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, με κορμό το σημερινό κυβερνών κόμμα, με στόχο να φέρει στις κάλπες –και στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία– πολίτες που ανήκουν στον χώρο του Κέντρου, εμφορούνται από αντιδεξιά πολιτικά αντανακλαστικά, αλλά ως τώρα δεν είχαν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με τον χώρο της Αριστεράς.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή στελεχών από όλες τις πλευρές της συγκεκριμένης συμμαχίας δεν έχουν και ιδιαίτερη απήχηση, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ με πλήθος παροχών, προσλήψεων και φιλολαϊκών νομοσχεδίων στον δρόμο για τις κάλπες.

Πολλά τα ρίσκα…
Παρά το γεγονός ότι παραμένει ζω­ντανό το σενάριο του αιφνιδιασμού, έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να μιλήσει και πάλι για εξάντληση της τετραετίας αποδεικνύει ότι ο ίδιος φοβάται πως οι πρώτες κάλπες που θα στηθούν σε λίγες ημέρες θα αποτυπώσουν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η οποία –επί του παρόντος– είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Στο πλαίσιο αυτό τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες –όπως ο ίδιος παραδέχθηκε και στην πρόσφατη συνέντευξή του–, φαίνεται να επιλέγει τη λύση του φθινοπώρου, ποντάροντας στις παροχές που θα ακολουθήσουν.

Βέβαια, η εξάντληση της τετραετίας έχει και πολλά ρίσκα, διότι αν στις επικείμενες εκλογές (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) το εκλογικό σώμα δώσει μια τεράστια διαφορά στη ΝΔ, τιμωρώντας έτσι τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναστροφή του κλίματος στο διάστημα των λίγων μηνών που θα μεσολαβήσουν έως τις εθνικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και βαφτεί, στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του, «γαλάζιος» ο χάρτης των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί τον τιμώρησαν οι ψηφοφόροι, να παραδεχθεί τα λάθη που έκανε και εν συνεχεία να ανοίξει το… κουτί των παροχών, μήπως και περιορίσει τις απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ