Είδαν 543.000 τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Alpha- Ολόκληρη η συνέντευξη

Είδαν 543.000 τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον Alpha- Ολόκληρη η συνέντευξη

Τη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο ειδήσεων του  Alpha παρακολούθησαν 543.000 τηλεθεατές. Η συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε στις 19.11 και ολοκληρώθηκε στις 20:02 και την παρακολούθησε το 18,4% στο σύνολο του πληθυσμού και το ίδιο ποσοστό στο κοινό ηλικίας 18-54.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ στο στούντιο του Alpha τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Καλησπέρα κύριε Σρόιτερ.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Καλή αρχή να πω, και καλό κουράγιο και σε εσάς και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μια πολύ δύσκολη  περίοδος ξεκινάει από εδώ και πέρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Για εμάς έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό κ. Σρόιτερ.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Σωστό είναι αυτό, ξεκινάει και επισήμως λοιπόν.  Αύριο μάλιστα υποδέχεστε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, τον κ. Βέμπερ εδώ. Από την Αθήνα λοιπόν, από το Ζάππειο αν δεν κάνω λάθος ξεκινάει στην ουσία και η προεκλογική περίοδος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Πράγματι, ο κ. Βέμπερ έρχεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει και επίσημα την προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκφράζουμε τη χαρά μας για αυτή την επιλογή του.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Γιατί από εδώ;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εκφράζουμε τη χαρά μας γιατί η Νέα Δημοκρατία αποτελεί στυλοβάτη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη.  Είναι σημαντικό να είναι η Νέα Δημοκρατία ισχυρή μέσα σε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διότι φαντάζομαι ότι και οι Έλληνες πολίτες την επόμενη μέρα θέλουν να είναι με τους νικητές αυτών των ευρωεκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι με τους ηττημένους. Από εκεί και πέρα προσωπικά έχω μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Βέμπερ, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα και πιστεύω ότι θα το κάνει και εφόσον επιλεγεί ως επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής, πιστεύω θα το κάνει και στο μέλλον.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Η Κυβέρνηση κάνει λόγο για έναν ανθέλληνα τον οποίο στηρίζετε -το λέω πάρα πολύ απλά, όπως το λένε- και αναφέρεται σε διάφορες θέσεις που έχει πάρει στο παρελθόν στα κρίσιμα, στα δύσκολα, σε βάρος της Ελλάδας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Είναι ανθέλληνας ο κ. Βέμπερ και φιλέλληνας ο κ. Μαδούρο, αυτό μας λέει η Κυβέρνηση. Ο κ. Βέμπερ είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη σήμερα για την προεδρία της Επιτροπής.  Το να έρχεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός με αυτό το βεβαρημένο ιστορικό -και είμαι ήπιος- στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να χαρακτηρίζει μια προσωπικότητα ευρωπαϊκή ως ανθέλληνα, πάει πάρα πολύ. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Βέμπερ ήταν και είναι ο πρώτος πολιτικός ο οποίος δημόσια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει συνταχθεί με το χρόνιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό σημαίνει χαμηλότεροι φόροι για όλους τους Έλληνες πολίτες. Απέναντι σε αυτή τη θέση, λοιπόν, και σε αυτή τη διεκδίκηση της Νέας Δημοκρατίας πώς τοποθετείται ο κ. Τσίπρας; Και γιατί είναι ανθέλληνας ο κ. Βέμπερ ο οποίος στηρίζει μια δίκαιη διεκδίκηση, πιστεύω, που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού;

 

Α. ΣΡΟΙΤΕΡ:

Θυμάμαι εγώ πάντως ότι, για παράδειγμα, ζητούσε να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη συνθήκη Σένγκεν τότε, όταν το μεταναστευτικό ήταν στα φόρτε του.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το τι γινόταν το ’15 και το πώς χειρίστηκε αυτή η Κυβέρνηση το προσφυγικό το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά και θα θέλαμε να το ξεχάσουμε. Από εκεί και πέρα, επιμένω στη σημασία που δίνω και στην ευρωπαϊκή διάσταση της επιλογής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αναμέτρησης. Ξέρετε, την επόμενη μέρα το ευρωπαϊκό διακύβευμα είναι πράγματι σημαντικό. Η Ευρώπη της ανάπτυξης και η Ευρώπη της ασφάλειας όπως την οραματιζόμαστε εμείς, μια Ευρώπη με πολλές επενδύσεις, μια Ευρώπη με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, με καλύτερες δουλειές για τους νέους ανθρώπους, μια Ευρώπη ασφαλής, αυτή είναι η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτή είναι η ατζέντα η δική μας. Και να σας πω και κάτι ακόμα, επειδή ακούω και διάφορα από τον κ. Τσίπρα για ακροδεξιά, ότι εμείς περίπου συμπορευόμαστε με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ότι η μάχη αυτή είναι απέναντι στην ακροδεξιά. Το μεγαλύτερο ανάχωμα σήμερα κ. Σρόιτερ απέναντι σε οποιαδήποτε ακροδεξιά είναι μια ισχυρή κεντροδεξιά. Και ο μεγαλύτερος χορηγός της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ο κ. Τσίπρας.

 

Α. ΣΡΟΙΤΕΡ:

Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για ευρωπαϊκό διακύβευμα, ένα σημαντικό διακύβευμα και θα συμφωνήσω μαζί σας.  Από την άλλη, όμως, σας έχω ακούσει να λέτε ότι αυτές οι εκλογές είναι κυρίως ένα δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα για το αν πρέπει να φύγει ή όχι αυτή η Κυβέρνηση. Και ρωτάω μήπως αυτό αδικεί λίγο αυτό το οποίο πρόκειται να ζήσουμε, αυτές τις σημαντικές ευρωεκλογές και αν εσείς δεν πρέπει να δίνετε ένα τέτοιο μήνυμα στους ψηφοφόρους, δηλαδή μια ψήφο διαμαρτυρίας αλλά να τους ωθείτε σε κάτι πιο δημιουργικό. Να στηρίξουν δηλαδή πρόσωπα, να στηρίξουν πολιτικές, να στηρίξουν ιδέες, και όχι απλά να μαυρίσουν μια Κυβέρνηση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Χαίρομαι που μου αναφέρετε το ζήτημα των προσώπων διότι η Νέα Δημοκρατία πρώτη παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιό της με πρόσωπα καταξιωμένα, με πολύ ενδιαφέρουσες ατομικές διαδρομές, αντιστάρ θα έλεγα. Δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της αναγνωρισιμότητας. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία μπορούν να προσφέρουν την επόμενη μέρα στο ευρωκοινοβούλιο εφόσον τα επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες, και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για το δικό μας ευρωψηφοδέλτιο. Από εκεί και πέρα όμως, είναι η πρώτη φορά κ. Σρόιτερ που οι Έλληνες πολίτες θα έρθουν να ψηφίσουν μετά από σχεδόν 4 χρόνια. Έχει να συμβεί πάρα πολύ καιρό αυτό στην πατρίδα μας. Και είναι βέβαιο ότι μέσα σε αυτή την ευρωκάλπη θα βγουν και πολιτικά μηνύματα. Οι Έλληνες πολίτες είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο χέρι τους τελικά είναι από αυτή την ευρωκάλπη να βγουν και συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα. Εγώ δεν θέλω να υπάρχει καμία αμφιβολία.  Το βράδυ της 26ης Μαΐου, όταν θα κάνετε τις εκπομπές σας και θα συζητάμε exit poll και πραγματικά αποτελέσματα να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών -θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- και ποιος είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών -θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Και πως στην ουσία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει προδιαγράψει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να κάνει εθνικές εκλογές τώρα όπως θα έπρεπε να κάνει κανονικά.  Δεν τολμά διότι ξέρει ότι θα ηττηθεί. Ελπίζει λοιπόν να κερδίσει ακόμα λίγους μήνες στην εξουσία.  Θα χάσει απλά σε δύο δόσεις.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Μιλήσατε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και θέλω να σταθώ σε αυτό. Έχουμε μια σειρά δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα σας προηγείται. Οι διαφορές μεταξύ των δημοσκοπήσεων είναι όμως σημαντικές. Υπάρχουν από πολύ μικρή διαφορά μέχρι πολύ σημαντική διαφορά, από λίγες μονάδες μέχρι διψήφια διαφορά. Οι δημοσκοπήσεις βεβαίως είναι φωτογραφία της στιγμής, δεν θα τις κρίνω εγώ. Από την άλλη όμως θα ήθελα να ακούσω και από εσάς ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτές τις ευρωεκλογές.  Με ποια διαφορά εάν είστε πρώτο κόμμα εσείς θα είστε ευχαριστημένος.  Με ποιο αποτέλεσμα δεν θα είστε ευχαριστημένος. Και το λέω αυτό γιατί υπάρχουν στελέχη σας που καλλιεργούν πολύ υψηλές προσδοκίες, βάζουν τον πήχη εξαιρετικά ψηλά, μιλούν για διψήφια διαφορά και πάει λέγοντας. Εσείς με τι θα είστε ικανοποιημένος, με ποιο αποτέλεσμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Καταρχάς ως προς τις δημοσκοπήσεις να σας πω ότι τις βλέπω με ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια φωτογραφία της στιγμής.

 

Α.  ΣΡΟΪΤΕΡ:

Αλήθεια είναι αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αυτό που δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής -γιατί περιοδεύω στην Ελλάδα τρία χρόνια τώρα ανελλιπώς- είναι η ολοένα και αυξανόμενη απαίτηση του κόσμου για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτό το οποίο ακούω από τον κόσμο είναι μια απλή κουβέντα: δεν πάει άλλο, κάντε κάτι.  Τους λέω εγώ θα κάνω αυτά τα οποία πρέπει, αλλά πρέπει και εσείς να κάνετε αυτά τα οποία πρέπει στην κάλπη των εκλογών, ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, όποτε αυτές έρθουν. Απαντώ στο ερώτημά σας, μια καθαρή νίκη…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Τι σημαίνει καθαρή νίκη;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν θα την ποσοτικοποιήσω, αλλά πιστεύω ότι το βράδυ των εκλογών, θα ξέρετε και εσείς, θα ξέρουμε και εμείς, θα ξέρει και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ποιος είναι ο νικητής και ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος αυτών των εκλογών.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Να το μεταφράσω εγώ, αν κάνω λάθος με διορθώνετε. Καθαρή νίκη σημαίνει μία νίκη με μια σημαντική διαφορά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Σημαίνει μία νίκη προφανώς όχι με μία πολύ μικρή διαφορά, αλλά να είναι μια καθαρή νίκη. Τώρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, αλλά αυτή η νίκη θέλω να έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρέπει σίγουρα να είναι μία αποδοκιμασία στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μου φτάνει αυτό. Όπως βλέπετε σε όλο μου το δημόσιο λόγο, ολοένα και περισσότερο θα έλεγα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας επιμένει να διχάζει, να επιτίθεται προσωπικά και να πετάει λάσπη, εγώ θα μιλάω για το μέλλον και θα αρθρώνω έναν θετικό προγραμματικό λόγο για τις ευρωεκλογές και για τις εθνικές εκλογές. Θέλω αυτή η ψήφος να είναι ψήφος επιδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία. Και θέλω να πω και στους πολίτες που μας ακούν, και ειδικά στους νέους συμπολίτες μας που θεωρούν ότι λίγο πολύ όλοι είναι το ίδιο -κάποιοι μπορεί να σκέφτονται να μη ψηφίσουν- ότι είναι πολύ σημαντικές αυτές οι εκλογές -και οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές- για να μείνει κάποιος σπίτι του ή για να επιλέξει χαλαρά κόμματα διαμαρτυρίας ή κόμματα τα οποία μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, διότι απευθύνονται μόνο στο θυμικό, αλλά δεν  θα δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Θέλω λοιπόν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να έχει δύο χαρακτηριστικά: Να είναι μία ξεκάθαρη αποδοκιμασία στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι και ξεκάθαρη επιδοκιμασία στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι το βράδυ των εκλογών, δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία. Το επαναλαμβάνω, η κλεψύδρα για τον κ. Τσίπρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ -διότι επιμένω ότι οι διάδρομοι των υπόγειων επικοινωνιών εξακολουθούν να υπάρχουν, στο κάτω κάτω συγκυβέρνησαν σχεδόν 4 χρόνια- θα έχει αδειάσει οριστικά και αμετάκλητα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Μιλάτε για αυτό. Μου είπατε πριν για την σπουδαιότητα των εκλογών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να σας πω όμως, κ. Πρόεδρε, τουλάχιστον η δική μου αίσθηση είναι, ότι ο διάλογος που γίνεται αυτή τη στιγμή, ο πολιτικός διάλογος, δεν έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία αναφέρεται από όλες τις πλευρές. Είμαστε κάπου ανάμεσα στον Πετσίτη, τον Μαρινάκη, τη Novartis και τη σκανδαλολογία, δυστυχώς 35 μέρες πριν τις εκλογές. Σε ότι σας αφορά -και θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό- η κυβέρνηση πλέον σας ταυτίζει ή επιχειρεί να σας ταυτίσει απόλυτα με τον κ. Μαρινάκη. Λέει ότι εκείνος είναι ο πραγματικός Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ο πραγματικός Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο ένας Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας -δεν υπάρχει άλλος- εκλέχθηκε από 400.000 συμπολίτες μας σε μία ανοιχτή εκλογική διαδικασία πριν από τρία χρόνια. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Και είναι αστεία πράγματα κυρίως από τη στιγμή που εδώ έχουν ειπωθεί κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα κ. Σρόιτερ. Και πραγματικά δεν θα πήγαινα την κουβέντα σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έχετε υποχρέωση να με ρωτήσετε και εγώ έχω υποχρέωση να απαντήσω, γιατί είναι ένα θέμα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Είναι ένα θέμα της επικαιρότητας και το αντιλαμβάνεστε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Βεβαίως και για αυτό και θα απαντήσω ευθέως. Ο κ. Μαρινάκης είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Δεν αμφισβητείται ο ρόλος του: ιδιοκτήτη ομάδος, ιδιοκτήτης Μέσων, Δημοτικός Σύμβουλος στον Πειραιά. Κάνει μια πολύ βαριά καταγγελία και έρχετε και λέει ότι ήρθε ο κ. Παππάς εκ μέρους του κ. Τσίπρα και του ζήτησε να δανείσουν στον κ. Καλογρίτσα 20 εκατομμύρια και κάτι, για να φτιάξουν ένα συριζοκάναλο. Αυτά τα είπε ο κ. Μαρινάκης. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουμε καμία αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης; Από πλευράς του κ. Παππά;  Εάν αυτά τα πράγματα, κ. Σρόιτερ, είχαν ειπωθεί για εμένα, θα είχα ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα είχα καταγγείλει αυτόν που τα έλεγε, εν προκειμένω τον κ. Μαρινάκη, για συκοφαντική δυσφήμιση. Γιατί, λοιπόν, δεν συζητάμε την ουσία;  Και να σας πω και κάτι ακόμα;  Εγώ έχω τυπικές σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη όπως έχω με όλους τους επιχειρηματίες.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Θέλω να σας ρωτήσω για αυτό, και θα ήθελα, αφού το θέτετε, μια απάντηση για να το ξεκαθαρίσετε και εσείς από την πλευρά σας. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Μαρινάκη;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Τυπικές, τυπικές.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Έχετε κοινωνικές επαφές, έχετε φιλικές επαφές;

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι, δεν έχω καμία κοινωνική επαφή, δεν έχω φιλική επαφή, έχω τυπικές σχέσεις.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Τον βλέπετε τακτικά, δεν τον βλέπετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι, ούτε τακτικά τον βλέπω. Έχω τυπικές σχέσεις. Και νομίζω ότι όλοι ξέρουν, κ. Σρόιτερ, ότι εγώ δεν έχω σχέσεις με τη διαπλοκή ούτε έρχομαι να εξαργυρώσω κάποια γραμμάτια την επόμενη μέρα. Ο κ. Μαρινάκης ήταν αυτός ο οποίος -θέλω να θυμίσω- στήριξε την κ. Δούρου στις εκλογές του 2015 και μέχρι το 2016 ήταν προνομιακός συνομιλητής του κ. Τσίπρα. Τι στράβωσε στην πορεία δεν το γνωρίζω. Αλλά τότε ήταν ή δεν ήταν “ναρκέμπορας” ο κ. Μαρινάκης όπως τον αποκαλεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά, λοιπόν, δεν είναι σοβαρά πράγματα και πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα. Νομίζω ότι με όλη αυτή τη συζήτηση υπάρχει μια ατζέντα από πλευράς του κ. Τσίπρα και η ατζέντα είναι πολύ ξεκάθαρη. Η ατζέντα αυτή δεν είναι να πει ο κ. Τσίπρας ότι κάποιοι είναι πιο διαπλεκόμενοι από άλλους. Εξάλλου, ξέρουμε πολύ καλά ότι πίσω από κάθε σκάνδαλο σήμερα κρύβεται ένας Παππάς. Όχι ρασοφόρος Παπάς, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πέτρα να σηκώνουμε που να αφορά αυτή την Κυβέρνηση και να μην κρύβεται ο κ. Παππάς. Τον καλύπτει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά, ναι ή όχι; Περιμένω κάποια στιγμή μια ειλικρινή απάντηση. Αλλά πραγματικά νομίζω ότι η ατζέντα είναι άλλη. Η ατζέντα είναι: Όλα στο βούρκο, συνολική απαξίωση της πολιτικής και, κυρίως τα νέα παιδιά, οι 17αρηδες, οι 18αρηδες, οι 19αρηδες να πουν “δεν βαριέσαι γιατί να ασχολούμαι εγώ με τα κοινά”. Αυτή τελικά στην ουσία της είναι η ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όσο και αν σας ακούγεται παράξενο αυτό που λέω. Η ατζέντα της συνολικής απόρριψης του πολιτικού συστήματος τροφοδοτείται από αυτούς οι οποίοι μονίμως ανακυκλώνουν σκάνδαλα που δεν υπάρχουν και μονίμως ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Για να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Ο κ. Μαρινάκης ελέγχεται αυτή τη στιγμή δικαστικά για κάποια πράγματα. Έχετε εσείς την άποψη ότι καλώς ή κακώς ελέγχεται; Έχετε την άποψη ότι αυτά είναι θέματα της Δικαιοσύνης;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Βεβαίως.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Και σας ρωτάω κύριε Πρόεδρε, διότι ακούσατε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι εάν εκλεγείτε θα τον αθωώσετε με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Θα αστειεύεστε φαίνεται.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Όχι.  Μεταφέρω αυτό που ακούσατε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Φαντάζομαι ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια ο κ. Τσίπρας. Κρίνει από τις παρεμβάσεις που ο ίδιος έκανε στη Δικαιοσύνη. Κρίνει από την περίπτωση της Novartis όταν στάθηκαν οι αναπληρωτές υπουργοί του και ενορχηστρωτές αυτής της υπόθεσης έξω από το Μαξίμου και μίλησαν για το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο. Έχω νέα για τον κ. Τσίπρα: εγώ δεν δουλεύω έτσι. Η Δικαιοσύνη θα κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της και ο κάθε κ. Μαρινάκης από τη στιγμή που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, θα είναι αυτή που θα κρίνει τελικά. Οι εποχές των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη τελειώνουν εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί την επόμενη των εθνικών εκλογών.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το κρατάω αυτό που λέτε. Και σας ρωτάω με βάση αυτό που λέτε, εάν δηλαδή, “το να βγαίνει ένα κόμμα πριν κριθεί μια υπόθεση στα δικαστήρια και να λέει ότι η υπόθεση Novartis είναι μια πολύ μεγάλη πολιτική σκευωρία, δεν είναι παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης; Δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της και αν αθωωθούν όλοι να μιλάμε πράγματι για μια σκευωρία, εάν καταδικαστούν κάποιοι να μιλάμε για ένα σκάνδαλο κ. Πρόεδρε; Το λέω αυτό γιατί μιλάει η Νέα Δημοκρατία για μια πολύ μεγάλη πολιτική σκευωρία την ώρα που ο κ. Λοβέρδος αυτή τη στιγμή θα κληθεί να λογοδοτήσει. Δεν ξέρω αν θα κληθεί να λογοδοτήσει ο κ. Γεωργιάδης όπως διαβάζω, μένει να το δούμε βεβαίως ή οποιοσδήποτε άλλος. Γιατί εδώ προκαταλαμβάνετε το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Για τον απλούστατο λόγο ότι πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο -δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, αφορούσε γιατρούς που χρηματιζόντουσαν, δεν έχω δει ακόμα τη Δικαιοσύνη να κινείται σε αυτό το επίπεδο όπως έχει γίνει σε όλες τις άλλες χώρες- χτίστηκε, ενορχηστρώθηκε μια πολιτική σκευωρία. Δέκα, σας θυμίζω, πολιτικοί, σύρθηκαν στη Βουλή, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ Προκαταρκτική Επιτροπή, άρα έκρινε ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Έκανε μια δικαστική κρίση επί της ουσίας. Τώρα που αθωώθηκαν, που αρχίζουν να αθωώνονται κάποιοι, δεν είδα τον κ. Τσίπρα να ζητάει συγνώμη από τον κ. Πικραμμένο. Τον έσυρε στη Βουλή, περίπου τον εξευτέλισε. Και δακρυσμένος ένας τέως Πρωθυπουργός και αδέκαστος δικαστικός λειτουργός στάθηκε στο βήμα και έπρεπε να καθαρίσει το όνομά του. Αυτή είναι η πολιτική σκευωρία, κ. Σρόιτερ. Εμείς θα αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορώ να προκαταλάβω την τελική της απόφαση. Για το κάδρο μιλάω. Για το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή στην ουσία προέκυψε μια μέρα μετά το συλλαλητήριο. Για το γεγονός ότι οι καταθέσεις μαρτύρων είχαν ήδη προεξοφληθεί από μέσα τα οποία είναι φιλικά προς την κυβέρνηση. Υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Και την αλήθεια, δυστυχώς, δεν θα την μάθουμε διότι η κατεύθυνση αυτή τη στιγμή είναι άλλη. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να ψάξει και αυτές τις υποθέσεις, διότι δεν υπήρχε αμφιβολία -και δεν έχω καμία αμφιβολία- ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis, απλά δεν αφορούσε το κάδρο των πολιτικών προσώπων έτσι όπως χτίστηκε από τον κ. Τσίπρα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Να υποθέσω, λοιπόν, ότι ακόμα και αν εσείς είστε αύριο Πρωθυπουργός, εάν εκλεγείτε, η διερεύνηση του σκανδάλου αυτού και η, αν θέλετε, ενθάρρυνση ως προς τη Δικαιοσύνη θα είναι να ψαχτεί αυτή η υπόθεση μέχρι τέλος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Μα δεν είναι κάτι το οποίο επιδέχεται καμίας παρέμβασης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Αλλά εδώ δεν υπήρξε Δικαιοσύνη, υπήρξε Βουλή, υπήρξε κυβερνητική πλειοψηφία που έστησε δέκα κάλπες. Δεν αφορά αυτό τη Δικαιοσύνη.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Σύμφωνοι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Για να επιστρέψει μετά η υπόθεση πίσω στη Βουλή. Και να σας πω και κάτι; Μιας και μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά και μιλάμε για τη Δικαιοσύνη και για το άρθρο 86, για την παραγραφή. Να σας θυμίσω ότι το 2006 πρώτος εγώ, με εννιά τολμηρούς συναδέλφους μου, είχαμε καταθέσει πρόταση να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος, αυτό από το οποίο στην ουσία προκύπτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τότε δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, ούτε φυσικά ο τότε Συνασπισμός είχε υποστηρίξει την πρότασή μου. Κοιτάξτε, όμως, τι γίνεται τώρα. Ο κ. Τσίπρας έρχεται και κατηγορεί και κατακεραυνώνει την “επαίσχυντη” Νέα Δημοκρατία που δεν άλλαξε το αρ. 86. Οι υπουργοί του όμως, ο κ. Πολάκης, ο κ. Καμμένος, με την απόλυτη συμπαιγνία των κυβερνητικών βουλευτών, κρύβονται πίσω από το άρ. 86.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το οποίο, για να είμαστε δίκαιοι, βεβαίως, κ. Πρόεδρε, στο παρελθόν επί άλλων κυβερνήσεων και επί Νέας Δημοκρατίας έχουν χρησιμοποιήσει και στελέχη της δικής σας Παράταξης.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν διαφωνώ, αλλά δείτε το βαθμό της υποκρισίας, κ. Σρόιτερ. Έρχεται ο κ. Πολάκης και ο κ. Καμμένος και λένε: “όχι, να μην έρθει προς συζήτηση καν η άρση της ασυλίας μας επειδή εμείς κρυβόμαστε πίσω από το 86, επειδή τις συκοφαντίες μας τις κάναμε επειδή τελούσαμε υπουργικά καθήκοντα”. Αυτό είναι βαθύτατη υποκρισία. Και επειδή νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχαρτο πια, καταλαβαίνει απόλυτα ποιος αγωνίζεται για να ενισχύσει το κύρος των θεσμών και ποιος χρησιμοποιεί τους θεσμούς κατά το δοκούν για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Μακάρι να καταργηθεί κάποια στιγμή αυτό, 25 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, ακούω ότι θα καταργηθεί…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Προσοχή, τώρα το άρθρο 86 έχει έρθει προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή, άρα είναι δεδομένο, εγώ δεσμεύομαι προσωπικά, ότι εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, το 86 θα αλλάξει. Σας θυμίζω, γίνομαι κουραστικός, αλλά αξίζει μερικές φορές, νομίζω ότι η συνέχεια στην πολιτική δείχνει και το ποιος τελικά έχει αξιοπιστία και ποιος δεν έχει, ότι το ζητώ από το 2006. Θα έχω την ευκαιρία, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, ως επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας -διότι αυτό το ζήτημα αφορά τη Βουλή και όχι την κυβέρνηση- να αλλάξουμε το άρθρο 86 στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Είπατε στην αρχή της συζήτησης για την ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές και ότι κακώς δεν πάει τώρα μαζί με τις ευρωεκλογές, εάν τελικά δεν πάει. Άκουσα τον κ. Τσίπρα, τις προάλλες, να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης διαψεύδεται σε όλα. Δύο χρόνια ζητάει εκλογές, δύο χρόνια προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πέσει, ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο της και ορίστε, εμείς ολοκληρώνουμε την 4ετία. Εδώ δεν έχετε κάνει ένα λάθος; Δεν πέσατε έξω σε αυτή την εκτίμηση; Και το λέω αυτό γιατί έχουμε ξανασυζητήσει πριν από ένα χρόνο και υπήρχε πάλι η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα τα βγάλει πέρα, δεν θα φτάσει ως το τέλος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το ερώτημα είναι με τι απολογισμό φτάνει στο τέλος η κυβέρνηση. Πράγματι έφτασε στο τέλος της και μπορώ να σας πω ευθέως ότι ίσως εξέπληξε και κάποιους με την δυνατότητά της και την αγάπη της για την καρέκλα. Υποτίμησα την αγάπη του κ. Τσίπρα για την καρέκλα, πράγματι την υποτίμησα. Πίστευα ότι με κάποιο τρόπο θα αναζητούσε να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές για να λύσει και το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο προήλθε και από αυτή τη φαρσοκωμωδία μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που εξακολουθεί να στηρίζεται σε πολιτικά εξαγορασμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι επιβραβεύονται τώρα με θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Όπως είπα και σε μία ομιλία μου: από τον Κουρουμπλή στην Κουντουρά και στον Κόκκαλη ένας Τζουμάκας δρόμος.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το είπατε, θα μπορούσα να αλλάξω τα ονόματα και να πω και για το δικό σας Κόμμα αυτό βέβαια.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Α, μπορείτε. Για δοκιμάστε.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Ε, τώρα μη με βάλετε σε αυτή τη δοκιμασία, αλλά ξέρω ότι έχετε «ψωνίσει» και εσείς και από άλλες πολιτικές παρατάξεις στελέχη τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και στις εκλογές. Ο κ. Αμυράς είναι υποψήφιος, για παράδειγμα.

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ο κ. Αμυράς ήταν υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, θυμίζω, το 2014.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Ισχύει αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Για να μην το ξεχνάμε και αυτό.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Παρόλα αυτά ήταν βουλευτής…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εγώ παρά ταύτα ζητώ από τους πολίτες να δουν θετικά τα ευρωψηφοδέλτιά μας και να κρίνουν ποιος την επόμενη μέρα μπορεί να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή. Δεν κάνω ονομαστικές αναφορές συχνά, θέλω όμως να σταθώ στην περίπτωση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.  Ένας άνθρωπος ο οποίος θα αδικείτο εάν περιοριστούμε μόνο στην πολύ βαριά του αναπηρία. Θεωρώ όμως τεράστιας σημασίας κίνηση το γεγονός ότι μπορούμε ως Νέα Δημοκρατία πια να δείξουμε ότι έτσι όπως αντιλαμβανόμαστε την πολιτική δεν υπάρχουν εμπόδια, δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος αξίζει να είναι στην Ευρωβουλή όχι γιατί είναι βαριά ανάπηρος, αλλά για το μυαλό του, για να ακούσουν οι άνθρωποι τη φωνή του και τις απόψεις του και να τον κρίνουν για αυτό. Αλλά δίνουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η Νέα Δημοκρατία όπως την οραματιζόμαστε εμείς, είναι ένα Κόμμα χωρίς διακρίσεις, ανοιχτό για όλους τους Έλληνες και τελικά το πραγματικό Κόμμα των πολλών. Διότι φαντάζομαι ότι θα έρθουμε και σε αυτό στη συζήτησή μας, για το ποιος εκπροσωπεί τους λίγους και ποιος τους πολλούς σήμερα. Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Θα έρθουμε και με χαρά θα το κάνουμε. Θέλω να ξεκινήσουμε τώρα και να μιλήσουμε λίγο για την οικονομία κ. Πρόεδρε. Επίσης, ο Πρωθυπουργός λέει ότι πέσατε έξω και στις εκτιμήσεις σας σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι της οικονομίας. Λέγατε λοιπόν ότι αυτή χώρα, με αυτήν την πολιτική που έχει στα θέματα της οικονομίας, δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει στις αγορές. Αυτή τη στιγμή η εικόνα, η φωτογραφία που λέμε της στιγμής, όπως είπαμε για τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι έχουμε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, κάποιες μέρες χαμηλότερα και από αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορούμε να βγούμε στις αγορές ανά πάσα στιγμή. Και ρωτάω λοιπόν, γιατί δεν είναι αυτό μια πολύ θετική ένδειξη ότι η οικονομία μας πηγαίνει μια χαρά;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Η απάντηση είναι, ότι τα επιτόκιά μας σε σχέση με τα γερμανικά, γιατί με αυτά πρέπει να συγκρίνονται, εξακολουθούν να είναι ψηλά. Ας δούμε τα επιτόκια της Πορτογαλίας και της Κύπρου, για να καταλάβουμε τι σημαίνει πραγματικά χαμηλά επιτόκια. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές. Είπα ότι θα έχει μεγάλη δυσκολία να βγει στις αγορές και επιμένω σε αυτό και σήμερα. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει αντικειμενική δυσκολία να δανειστεί μεγάλα ποσά, αλλά το πραγματικό πρόβλημα κ. Σρόιτερ είναι τελικά ποιον εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές. Υπάρχει μία διαφορά σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Εάν κάποιος σήμερα πιστεύει τις μετρήσεις ή πιστεύει αυτό το οποίο βλέπω εγώ στον κόσμο, ότι έρχεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ξέρει ότι την επόμενη μέρα θα έρθει μία κυβέρνηση η οποία θα μειώσει τους φόρους, θα διευκολύνει το επενδυτικό περιβάλλον, θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης. Μία πολιτική, δηλαδή, θετική για την ανάπτυξη της χώρας. Άρα, σε μεγάλο βαθμό η πορεία της οικονομίας και η πορεία και του κόστους δανεισμού, προεξοφλεί και μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η διαφορά με εμένα, με τον κ. Τσίπρα, είναι ότι ο κ. Τσίπρας το ’14 έλεγε στους επενδυτές “μην έρθετε να επενδύσετε στην Ελλάδα γιατί θα σκίσω τις συμβάσεις που θα υπογράψετε”. Εγώ τους λέω “ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”. Δεν το λέω τώρα. Το έχουμε ξανακουβεντιάσει. Το λέω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Λέω, ελάτε να επενδύσετε στη Ελλάδα διότι τα πράγματα την επόμενη μέρα θα γίνουν πολύ καλύτερα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Να το πω απλά, γιατί σας κατηγόρησαν για αυτή τη φράση, την επαναλαμβάνετε. Θεωρείτε ότι αυτό το κλίμα στις αγορές δεν είναι επειδή είναι καλή η κυβέρνηση και εφαρμόζει μια σωστή οικονομική πολιτική; Είναι λέτε επειδή υπάρχει προοπτική να αναλάβετε εσείς τα πράγματα και άρα…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή εκτίμηση και δεν το λέω εγώ. Δείτε τι γράφει ο ξένος Τύπος. Μη βάλετε λόγια στο στόμα μου. Διότι η πραγματικότητα σήμερα για την Ελλάδα, για την πραγματική οικονομία, είναι διαφορετική. Έφερα δύο στοιχεία μόνο. Bloomberg, 5η πιο δυστυχισμένη χώρα η Ελλάδα στον κόσμο. Που είναι το success story του κ. Τσίπρα άραγε;  Ας κάνει μία βόλτα, όχι σε κλειστά γυμναστήρια με  ανιχνευτές μετάλλου και με μία ασφάλεια ασφυκτική, ας βγει στην κοινωνία να μιλήσει λίγο, να εξηγήσει αν υπάρχει πραγματικό success story. Η Ελλάδα σήμερα είναι δυστυχώς μια γκρίζα και εν πολλοίς δυστυχισμένη χώρα. Δεν το λέω εγώ. Το λέει το Bloomberg. Ο ΟΟΣΑ λέει ότι το εισόδημα των Ελλήνων το 2018 συρρικνώθηκε στα επίπεδα του 2013. Η μεσαία τάξη αφανίστηκε, υπερφορολογήθηκε. Δεσμεύομαι ότι θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη αυτά που ο κ. Τσίπρας αδικαιολόγητα της πήρε.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Τον άκουσα πάντως να λέει κ. Πρόεδρε, φαντάζομαι το ξέρετε και εσείς, πάνω κάτω τα ίδια. Με άλλα λόγια…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι και τα ίδια.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη. Ήρθε η ώρα να ελαφρύνουμε και τη μεσαία τάξη. Επενδύσεις, μείωση της ανεργίας. Δεν βλέπω καμία φοβερή διαφορά εδώ.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Υπάρχει μία διαφορά, ότι αυτός διέλυσε τη μεσαία τάξη. Άρα, πρώτον, πόση αξιοπιστία έχει ο κ. Τσίπρας όταν ξέρει ότι φεύγει. Κύριε Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας είπε απίστευτα ψέματα για να κερδίσει την εξουσία. Τώρα που μάλλον μέσα του ξέρει ότι χάνει, έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πει άλλα τόσα ψέματα την ώρα που φεύγει;  Και ποιον πρέπει να πιστέψει τελικά ο ελληνικός λαός; Ο κ. Τσίπρας σήμερα στην ουσία κάνει το ίδιο πράγμα με αυτό το οποίο έκανε το ’15. Διχάζει, πολώνει, ρίχνει λάσπη. Αυτό ξέρει να κάνει καλά Η διαφορά ξέρετε ποια είναι; Τότε ερχόταν με την αυτοπεποίθηση του νικητή. Τώρα φεύγει με τον εκνευρισμό του ηττημένου. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αλλά ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την άσκηση της πολιτικής δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Αλλά πραγματικά θα ήθελα να κοιτάξω τους Έλληνες στα μάτια και να πουν ότι αν το γήπεδό μας είναι ποιος θα ενισχύσει την οικονομία, ποιος θα φέρει επενδύσεις, ποιος θα ελαφρύνει τη μεσαία τάξη, είμαι διατεθειμένος να παίξω μπάλα, για να το πω πολύ απλά, με τον  κ. Τσίπρα σε αυτό το γήπεδο, όποια μέρα, όποια ώρα θέλει και σε όποιο γήπεδο θέλει. Διότι ξέρει πολύ καλά ο ελληνικός λαός ποιος πραγματικά μπορεί να μειώσει φόρους, ποιος μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, ποιος θα στηρίξει την πραγματική οικονομία -προσέξτε- προς όφελος των πολλών. Όχι των λίγων.

 

Πήγα και είδα μια μεγάλη επένδυση -την επένδυση που γίνεται στον Πειραιά- και συνομίλησα με τους επενδυτές. Έχουμε 3.000 θέσεις απασχόλησης, καλά πληρωμένες θέσεις με μέσους μισθούς πάνω από 1.000 ευρώ και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν άλλες τόσες εάν η κυβέρνηση δεν έφερνε όλα αυτά τα προσκόμματα που φέρνει σε αυτή την επένδυση. Στο Ελληνικό θα μιλούσαμε για δεκάδες χιλιάδες θέσεις. Ωφελημένος ποιος θα είναι; Μόνο το κεφάλαιο; Ή θα είναι ο άνεργος μηχανικός ή ο άνεργος κατασκευαστής που φτιάχνει πλαίσια αλουμινίου που σήμερα φυτοζωεί και δεν μπορεί να βρει μια δουλειά ή ο ανειδίκευτος εργάτης ο οποίος θα πάει να δουλέψει σε ένα εργοτάξιο; Αυτή είναι η ελίτ;

 

Όταν λοιπόν κατηγορούμαι ότι εκφράζω την ελίτ, επειδή θέλω να φέρω επενδύσεις, σε αυτή την ελίτ αναφέρεται ο κ. Τσίπρας; Ίσως έχει μια άλλη ελίτ στο μυαλό του, αυτή την οποία εξυπηρετεί με χαριστικές τροπολογίες που φέρνει νύχτα. Για εμένα η πολιτική της ανάπτυξης είναι πολιτική που αφορά τους πολλούς. Και οι θέσεις εργασίας που αφορούν κυρίως τους μακροχρόνια άνεργους είναι θέσεις εργασίας που θα έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων που μόνο εμείς μπορούμε να τη φέρουμε.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Αυτοί οι 3.000 εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και παίρνουν και δώρο Χριστουγέννων και ακούσανε τα όσα είπατε εχθές, ακούν και τα σχόλια σήμερα, και έχουν την αγωνία να μάθουν αν πράγματι σκοπεύετε να κόψετε το δώρο Χριστουγέννων.

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Χαίρομαι που με ρωτάτε…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Σας ρωτάω γιατί είναι, αν θέλετε, και το κύριο θέμα της σημερινής ημέρας. Η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα -είδα και δημοσιεύματα εφημερίδων με πρώτο θέμα “ο Μητσοτάκης θα κόψει το δώρο Χριστουγέννων”- ότι αυτό είναι το σχέδιό σας. Είναι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια χυδαία προπαγάνδα fake news. Ποτέ δεν είπα ότι θα κόψω το δώρο των Χριστουγέννων για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ποτέ.

 

Κος ΣΡΟΪΤΕΡ:

Εξηγήστε τι είπατε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Είπα ξεκάθαρα ότι είμαι απέναντι στην επιδοματική λογική να έχουμε νέους εξαρτημένους ανθρώπους από επιδόματα και χριστουγεννιάτικα δωράκια, το χρησιμοποίησα, μίλησα στα αγγλικά και αναφερόμουν στο κοινωνικό μέρισμα, ποτέ στο δώρο των Χριστουγέννων. Και είπα μάλιστα ότι τα επιδόματα έχουν την αξία τους.  Δεν θα πω ποτέ όχι σε κάποιον ο οποίος έχει ανάγκη.  Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική μόνο επιδομάτων. Και αντί για επιδόματα θέλω ευκαιρίες και επενδύσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Και βγήκαν τα troll του ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενα βέβαια και από κάποιες εφημερίδες οι οποίες δήθεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και εξυπηρετούν συμφέροντα και χρηματοδοτούνται και από συμφέροντα που είναι απολύτως ταυτισμένα με το ΣΥΡΙΖΑ, να βγάλουν αισχρά fake news ότι εγώ δήθεν θα κόψω το δώρο των Χριστουγέννων.

 

Α. ΣΡΟΙΤΕΡ:

Το ξεκαθαρίζετε λοιπόν αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι απλά το ξεκαθαρίζω, είναι παντελώς αυτονόητο. Ουδέποτε αναφέρθηκα σε αυτό. Σε άλλο ζήτημα αναφέρθηκα και δεν είπα κάτι διαφορετικό από αυτά τα οποία έχω πει πολλές φορές. Άρα, θα συνιστούσα να πάψει η μονταζιέρα η οποία λειτουργεί, όχι στα υπόγεια, αλλά στα ισόγεια του Μαξίμου -γιατί ξέρετε, όταν κάποιος λέει ότι εγώ θα κάνω μια πολιτική λάσπης και fake news αυτό δεν το κάνει ένας συνεργάτης, είναι κεντρική γραμμή, εκπορεύεται από το κεντρικό στρατηγείο.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Πάντως εγώ το είδα και σε πρωτοσέλιδα κ. Πρόεδρε, δηλαδή θέλω να πω δεν είναι μόνο κάτι που επιχειρήθηκε..

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Που το είδατε;  Στην “ΑΥΓΗ” το είδατε.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το είδα και στη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” αν δεν κάνω λάθος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Ναι και στη “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, είναι η εφημερίδα η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την “ΑΥΓΗ” και η οποία είναι απόλυτα ταυτισμένη με τα συμφέροντα του κ. Τσίπρα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Δεν έχω τέτοια εικόνα…

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Να σας το πω εγώ λοιπόν όπως το αντιλαμβάνομαι. Είναι μια εφημερίδα η οποία υποτίθεται ότι απευθύνεται σε ένα κοινό πιο δεξιό η οποία είναι ξεκάθαρα ένας δούρειος ίππος όπου ο βασικός χρηματοδότης της εξυπηρετείται με τροπολογίες που περνάει νύχτα ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τη χειρότερη εκδοχή της νέας διαπλοκής. Επειδή δεν μασάω τα λόγια μου…

 

Α.  ΣΡΟΙΤΕΡ:

Εσείς δεν τα μασάτε, αλλά δεν είναι εδώ εκπρόσωποι της εφημερίδας και δεν θα ήθελα να μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι στο χώρο του Τύπου.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Μην ανησυχείτε, τα έχουμε πει και με ανακοινώσεις μας.

 

Α. ΣΡΟΙΤΕΡ:

Το κρατάω αυτό και θα ήθελα αυτό το θέμα να το κλείσουμε εδώ. Για να κλείσουμε με το μέτωπο της οικονομίας, κ. Πρόεδρε, σήμερα υποβάλαμε και επίσημα το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ένα ακριβό δάνειο το οποίο έχουμε. Θέλω να ρωτήσω αν συμφωνείτε με αυτό. Αν καλώς η κυβέρνηση προχωρά στην πρόωρη αποπληρωμή και αν και αυτό είναι ένα δείγμα ότι η οικονομία μας πάει πολύ καλύτερα και έχουμε τα χρήματα να πληρώνουμε νωρίτερα τα δάνειά μας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Καλώς αποπληρώνουμε το Δ.Ν.Τ. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολλών δισεκατομμυρίων σε χιλιάδες επαγγελματίες που τους χρωστάει το Δημόσιο από τη στιγμή που υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Αυτή η αποπληρωμή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Και η αλήθεια είναι ότι για την πραγματική οικονομία, για τους εργαζόμενους οι οποίοι στενάζουν κάτω από μια υψηλή φορολόγηση, δεν λέει τίποτα αυτό, παρόλο που και αυτό έχει τη σημασία του. Αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς θα μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%. Εμείς το προτείνουμε και θα το κάνουμε. Το πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εμείς το προτείνουμε και θα το κάνουμε. Το πώς θα μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση, όπως το είχαμε ήδη κάνει από το 24% στο 13%. Αυτές είναι οι τολμηρές αλλαγές στη φορολογία που περιμένει ο Έλληνας πολίτης και για αυτά φυσικά δεν έχω ακούσει κουβέντα από τον κ. Τσίπρα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Θέλω να έρθω στη Συμφωνία των Πρεσπών, κ. Πρόεδρε, δεν έχει νόημα τώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, να πούμε αν είναι καλή ή κακή η Συμφωνία, θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Είναι μία Συμφωνία που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται στην πράξη και εσείς έχετε πει ότι από τη στιγμή που ψηφιστεί θα εφαρμόσετε αυτό το οποίο έχει ψηφιστεί από αυτή τη χώρα καθώς σέβεστε τις συνθήκες. Θέλω, όμως, να σταθώ στην εικόνα που είδατε όσο είμαστε εδώ στο στούντιο, στις αποδοκιμασίες σε βάρος βουλευτών, υποψηφίων βουλευτών, υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να ρωτήσω αν συμφωνείτε με αυτές τις αντιδράσεις. Είστε από εκείνους που στο παρελθόν έχετε μιλήσει για αυτό το πολιτικό bullying και έχετε καταγγείλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ίσως πίσω από τέτοιες κινητοποιήσεις στο παρελθόν. Δεν είδα πολλές ανακοινώσεις όλες αυτές τις μέρες από το κόμμα σας να  καταδικάζετε αυτό το bullying σε υποψηφίους, τις λεκτικές επιθέσεις, τις φραστικές επιθέσεις, ακόμα και τα επεισόδια τα οποία έχουν συμβεί. Σαν να βολεύει τώρα αυτό το οποίο συμβαίνει και εδώ ξαφνικά δεν βγάζουμε ανακοινώσεις.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Απορρίπτω οποιασδήποτε μορφής φυσική, αλλά και φραστική βία.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το καταδικάζετε αυτό που συμβαίνει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Απερίφραστα. Καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι οργισμένος, Θα ήθελα πραγματικά αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί, να πάει και να κάνει μία οργανωμένη συζήτηση και με κάποιο τρόπο να εξηγήσει στους Μακεδόνες, σε όλους τους Έλληνες, γιατί αυτή η Συμφωνία είναι τελικά καλή.

 

Α.  ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το “τους καταλαβαίνω” δεν είναι “χαϊδεύω λίγο τα αυτιά” αυτών που βρίζουν ή απειλούν στο δρόμο και..;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι καθόλου. Ήμουν πάρα πολύ ξεκάθαρος. Καταλαβαίνω την οργή, είπα. Δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση φραστικό ή πολύ περισσότερο φυσικό bullying, αυτά δεν υπάρχουν.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Δεν έχω δει κάποια ανακοίνωση όμως.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Βεβαίως έχουμε βγάλει ανακοινώσεις και σας το λέω ο ίδιος.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Εσείς προφανώς ξέρετε καλύτερα. Ναι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Σας το λέω ο ίδιος γιατί τοποθετούμαι, για άλλη μία φορά, δημόσια για το ζήτημα αυτό. Όμως, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του, όχι μόνο με τη Συμφωνία αυτή καθεαυτή, αλλά και με τον τρόπο που χειρίστηκε και επικοινωνιακά τη Συμφωνία, έβαλε απέναντί του μία μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Είδα το βίντεο το οποίο παίξατε όπου ένας οργισμένος πολίτης, με τρόπο που δεν συνάδει με ένα πολιτισμένο διάλογο φώναζε στον ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δώσατε γλώσσα και ταυτότητα;». Απομονώνω την ένταση και τον τρόπο. Στο βασικό επιχείρημα, όμως, γιατί δώσαμε γλώσσα, ταυτότητα και εθνότητα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει απαντήσει ποτέ. Γιατί έπρεπε σήμερα να δώσουμε τη δυνατότητα στους γείτονές μας να αποκαλούνται “Μακεδόνες” σκέτο, να μιλούν την “μακεδονική” γλώσσα σκέτη, μία γλώσσα που δεν αναγνωρίζει καν η Βουλγαρία; Και σήμερα να βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση οι ελληνικές επιχειρήσεις στη βόρειο Ελλάδα να πρέπει από εκεί που είχαν το πάνω χέρι να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο διότι κανείς δεν φρόντισε να κατοχυρώσει τα εμπορικά σήματα; Αυτές, λοιπόν, τις αλήθειες, που εμείς τις επισημάναμε στη Βουλή, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να μην περάσει αυτή η Συμφωνία, περιμένουμε ακόμα τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του να τα εξηγήσουν στους πολίτες στη βόρεια Ελλάδα. Έχω μία σοβαρή αμφιβολία αν θα μπορέσουν να τους πείσουν.

 

Α.  ΣΡΟΪΤΕΡ:

Έχει αλλάξει κάτι στη θέση σας, το είχαμε συζητήσει και πριν καιρό αυτό, ότι από τη στιγμή που ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτή η Συμφωνία θα την εφαρμόσετε και εσείς…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Θα κάνω, έχω πει και σε εσάς και λέω ακριβώς το ίδιο, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μετριάσω τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αυτό σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Θα αγωνιστούμε να στηρίξουμε το όνομα ή το brand Μακεδονία, πραγματική Μακεδονία θα έλεγα, αυθεντική Μακεδονία. Αυθεντική Μακεδονία, στα αγγλικά θα το έλεγε κανείς real Macedonia, είναι η δική μας Μακεδονία.

 

Α.  ΣΡΟΪΤΕΡ:

Αν το κάνετε αυτό δεν παραβιάζετε αυτή τη συνθήκη;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Καθόλου, δεν παραβιάζω καμία συνθήκη…

 

Α.  ΣΡΟΪΤΕΡ:

Αν βγει μία καμπάνια για την αληθινή Μακεδονία…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Θα αγωνιστώ, γιατί…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Σημαίνει ότι η άλλη είναι η ψεύτικη Μακεδονία.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Η άλλη μπορεί να είναι η όμορφη “Μακεδονία”. Θα μου πείτε εμένα πώς θα προωθήσω τη Μακεδονία; Ποιος θα έρθει να μου ζητήσει…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Σχεδιάζετε μία τέτοια καμπάνια;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Θα κάνουμε μία μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για να υποστηρίξουμε τη Μακεδονία. Από εκεί και πέρα θα αγωνιστούμε για να κατοχυρώσουμε τα ελληνικά προϊόντα στην Ευρώπη εκεί που μπορούμε να κατοχυρώσουμε ονομασίες γεωγραφικής προέλευσης, για να βοηθήσουμε τις ελληνικές εταιρείες να κατοχυρώσουν τα σήματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα δώσουμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να προωθήσουμε ακόμα πιο έντονα τη μοναδικότητα της Μακεδονίας. Να δώσω ένα παράδειγμα:  Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες από τώρα το νέο Μουσείο της Βεργίνας. Θα ήθελα πραγματικά να είναι μία μεγάλη ευκαιρία αυτή για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε σε όλο τον κόσμο το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ως προς την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος. Η Ελλάδα διατηρεί σε κάθε κεφάλαιο το οποίο ανοίγει και κλείνει, τη δυνατότητα να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία, εφόσον κρίνει -δεν το λέω a priori, λέω εφόσον κρίνει- ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Με αφορμή αυτή τη συμφωνία, με αιτία αυτή τη συμφωνία, υπάρχει η πρόταση να είναι υποψήφιος ο κ. Τσίπρας για το βραβείο Νόμπελ και η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη, ότι κάτι τέτοιο είναι τιμητικό για τη χώρα μας. Θέλω το σχόλιό σας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να εξηγεί αυτό το οποίο εννοούσε και αντελήφθην ότι τιμητική πρόταση θα μπορούσε να είναι το Νόμπελ θεωρητικά για κάποιον Έλληνα πολιτικό. Αλλά, τιμητικό ένα Νόμπελ για μια κακή συμφωνία, λυπάμαι, δεν το αντιλαμβάνομαι, και δεν μπορώ να δω κιόλας πώς αυτή η συζήτηση έρχεται και κολλάει στον εσωτερικό πολιτικό ανταγωνισμό.

 

Α.ΣΡΟΪΤΕΡ:

Δεν θεωρείτε λοιπόν ότι ακόμη και για αυτή τη συμφωνία ένα Νόμπελ Ειρήνης θα είναι τιμητικό για τη χώρα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Δεν το θεωρώ καθόλου τιμητικό. Γιατί είναι μια κακή συμφωνία.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Κύριε Πρόεδρε, αυτή η συμφωνία είναι ένας από τους αρκετούς λόγους για τους οποίους έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις, φαντάζομαι συμφωνείτε μαζί μου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το διάστημα. Θέλω το σχόλιό σας για αυτές τις σχέσεις. Θέλω το σχόλιό σας επίσης και για πώς όλο αυτό επηρεάζει και την ασφάλεια της χώρας μας σε μια εποχή που οι Τούρκοι έχουν ξεσαλώσει, για να το πω πάρα πολύ απλά, και ο κίνδυνος είναι καθημερινός.

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Κύριε Σρόιτερ, είχα τη χαρά σήμερα να περάσω δύο ώρες με τον Γερουσιαστή Μενέντες. Έναν εξέχοντα Γερουσιαστή, φίλο της Ελλάδος, ο οποίος αυτή τη στιγμή για όσους δεν το γνωρίζουν, εισηγείται μία διακομματική νομοθεσία στην Αμερικανική Γερουσία, που επί της ουσίας ενισχύει τη θέση της Ελλάδος, της Κύπρου απέναντι και στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι βέβαιο ότι εμείς είμαστε συνεπείς στη γραμμή μας, για τη σημασία της Ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας. Άλλοι διαδήλωναν και πήγαιναν στην Αμερικανική Πρεσβεία. Νομίζω ότι τώρα αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει πορεία όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να ξεκινήσει από την Πρεσβεία για να καταλήξει στο Πολυτεχνείο και όχι να ακολουθήσει την ανάποδη πορεία, αν θέλει να είναι συνεπής με αυτά τα οποία κάνει. Εγώ δεν θα πω ότι κακώς τα κάνει.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Δεν μπορούμε να του χρεώσουμε λάθος στις καλές σχέσεις με τους αμερικανούς φαντάζομαι.

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι, δεν θα πω ότι κακώς τα κάνει. Η πολιτική των τριμερών που ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, είναι μία σωστή πολιτική και ευτυχώς υπηρετήθηκε και από αυτήν την κυβέρνηση. Αλλά, από εκεί και πέρα υπάρχουν και αγκάθια στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναφέρω ένα. Την περίπτωση της Βενεζουέλας. Το συζήτησα με τον κ. Μενέντες, ο οποίος έκανε και δήλωση. Γιατί η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να στηρίζουν ουσιαστικά το καθεστώς του κ. Μαδούρο; Και τι είναι αυτό που συνδέει τελικά τον κ. Τσίπρα με τη Βενεζουέλα και το καθεστώς του κ. Μαδούρο; Και γιατί πρέπει να βάλουμε ένα μεγάλο αγκάθι στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επειδή ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως, να έχει κάποια γραμμάτια προς τη Βενεζουέλα, τα οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να εξαργυρώσει; Θέμα δεύτερο. Τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, την τρομοκρατία, τη φύλαξη των συνόρων. Ο κ. Τσίπρας μας έχει πει πολλές φορές ότι δεν θεωρεί ουσιαστικά ότι η θάλασσα έχει σύνορα, δεν τον ενδιαφέρει το ζήτημα της ασφαλούς διέλευσης.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το έχει εξηγήσει αυτό στην…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Έχει εξηγήσει. Δείτε εκ του αποτελέσματος. Δεν έχω ακούσει μία φορά τον κ. Τσίπρα να μιλάει δημόσια και να λέει, ότι η Ελλάδα πρέπει να φυλά τα σύνορά της. Αυτή την απλή αλήθεια. Γιατί τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης. Δεν έχω ακούσει τον κ. Τσίπρα να στηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος λέει ότι θέλει 10.000 ευρωπαίους συνοριοφύλακες  να φυλάνε τα σύνορα της Ευρώπης, γιατί και τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης. Και επιτρέψτε μου και κάτι ακόμα τελευταίο, στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Όταν τοποθετείται υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επίσημος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συνομιλητής με τους καταδικασμένους τρομοκράτες στον Κορυδαλλό, καταλαβαίνετε ότι αυτές οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον παράξενο, βίαιο, αποκρουστικό θα έλεγα κόσμο της βίας, που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, είναι σχέσεις που στο δικό μου το μυαλό δεν έχουν καθόλου διαρραγεί. Και φυσικά οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν θρηνήσει  και αυτοί πέντε θύματα από τη 17 Νοέμβρη, δεν έχουμε θρηνήσει μόνο εμείς θύματα και δικούς μας ανθρώπους, έχουν θρηνήσει και οι Αμερικάνοι, προφανώς θα προσβλέπουν την επόμενη μέρα να συνεργαστούν με μία κυβέρνηση η οποία παίρνει σοβαρά τα θέματα της ασφάλειας. Βλέπετε τι γίνεται στον κόσμο. Δεν μπορεί σήμερα η Ελλάδα, με αυτά που γίνονται παντού στον κόσμο, να είναι ξέφραγο αμπέλι.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Μιας και μιλάτε για το θέμα της ασφάλειας θέλω να έρθουμε και στο θέμα της ασφάλειας και στο θέμα αυτού που συζητάμε και λέμε ως ανομία, κ. Πρόεδρε. Να ξεκινήσουμε με τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μία σειρά επιχειρήσεων από την αστυνομία. Έχουμε τις εκκενώσεις κάποιων καταλήψεων, έχουμε επιχειρήσεις σε σπίτια στα Εξάρχεια στα οποία βρέθηκαν και ποσότητες ναρκωτικών. Θέλω να ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένος από την πορεία  αυτών των ερευνών. Και αν πράγματι η αστυνομία έκανε αυτό που όφειλε να κάνει -συμφωνούμε όλοι, μπήκε στα Εξάρχεια και κάνει αυτό το οποίο πρέπει- ή θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Καλά, βγάλαμε 30 πρόσφυγες και τους πήγαμε στην Πλατεία Συντάγματος. Ας είμαστε σοβαροί. Το πρόβλημα των Εξαρχείων είναι πολύ…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Δεν έπρεπε να μπουν σε αυτές τις καταλήψεις…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το θέμα δεν είναι αν έπρεπε να μπουν τώρα. Έπρεπε να είχαν μπει εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι μόνο αυτές οι καταλήψεις στα Εξάρχεια. Το ζήτημα των Εξαρχείων δεν αντιμετωπίζεται, και θα το εξηγήσω αυτό στη συνέχεια, μόνο κατασταλτικά. Προφανώς και η αστυνομία πρέπει να είναι παρούσα στα Εξάρχεια και δεν υπάρχουν γκέτο και δεν άβατα. Θα ξεκινήσει όμως και από το ζήτημα των πανεπιστημίων. Έχω πει ότι συνδέονται τα δύο…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Πριν πάτε στα πανεπιστήμια….

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Διότι όταν το ορμητήριο για τα Εξάρχεια και για τα επεισόδια που γίνονται είναι το κτίριο του Πολυτεχνείου, τη στιγμή που θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, το ξαναλέω δεν θα αλλάξει, θα καταργηθεί το άσυλο, η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο εφόσον κρίνει ότι διεξάγονται έκνομες πράξεις χωρίς να απαιτείται καμία συναίνεση και καμία ειδική άδεια.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Εξηγείστε το μου αυτό σας παρακαλώ. Είστε εσείς Πρωθυπουργός, εάν  εκλεγείτε, στην επόμενη κυβέρνηση, το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕ και στο Πολυτεχνείο νομίζω είναι…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το έχω δει πολλές φορές.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Θέλω να ρωτήσω τι θα πράξετε εσείς, τι εντολή θα δώσετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα; Τη στιγμή που το άσυλο καταργείται, ο διακινητής ναρκωτικών στην Πατησίων έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την παλιά ΑΣΟΕ, ο οποίος τώρα μπαίνει μέσα την ώρα που βλέπει τον αστυνομικό και ο αστυνομικός δεν μπορεί να μπει, ο αστυνομικός θα μπορεί να μπει και να τον βγάλει έξω, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Θα μπει και θα τον βγάλει έξω όπως θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε πολιτισμένο μέρος του κόσμου. Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, αυτό σημαίνει κατάργηση του ασύλου.

Το άσυλο των ιδεών προστατεύεται επαρκέστατα στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφισβητεί ότι στην Ελλάδα όποιος θέλει μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του. Άλλο είναι το πρόβλημα. Εδώ έχουμε υπουργούς, δεν χρειάζεται να τους αναφέρω, που συκοφαντούν και μιλάνε στο facebook και εκφράζουν την άποψή τους και όταν τους γίνεται μήνυση, επανέρχομαι σε αυτό που είπαμε πριν, κρύβονται και δεν δέχονται καν την…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Άρα, λοιπόν, εσείς θα δώσετε την εντολή ότι αν υπάρχει παραβατικότητα εντός των πυλών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να μπαίνει η αστυνομία…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Χωρίς καμία άδεια…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Να συλλαμβάνει αυτούς χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία συζήτηση με τον Πρύτανη…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Χωρίς συζήτηση. Όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε ένα νοσοκομείο, σε ένα άλλο δημόσιο χώρο.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Τα Εξάρχεια πώς θα τα καθαρίσετε; Το έχουμε συζητήσει και πάλι αυτό αλλά βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική. Είδαμε την περασμένη βδομάδα ανθρώπους με καλάσνικοφ να δέρνουν τους λιμενικούς και να τους τρέπουν σε φυγή…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εσείς βλέπω ότι στο δελτίο σας αναδεικνύετε…

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Δεν είναι απλό το πράγμα, θέλω να πω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα Εξαρχείων. Υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας, η οποία θίγει κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους. Όταν μιλάμε για το ποιοι είναι με τους πολλούς και ποιοι είναι με τους λίγους, να θυμόμαστε ότι οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας, μη προνομιούχες περιοχές, άνθρωποι με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια, υποφέρουν σήμερα από την εγκληματικότητα επειδή εξαφανίστηκε η ομάδα Δέλτα, επειδή η ομάδα Δίας είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Επανασυστήνουμε την ομάδα Δέλτα και ενισχύουμε την ομάδα Δίας. Χρειαζόμαστε ταχύρρυθμες και γρήγορες ομάδες με επιχειρησιακή επάρκεια για να μπορούν να παρέμβουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Και δίνουμε επίσης μία ξεκάθαρη πολιτική  κατεύθυνση στην αστυνομία ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της επειδή έτσι μπορεί να βολεύει την πολιτική ηγεσία. Αλλά θέλω να πω και κάτι ακόμα γιατί το ζήτημα των Εξαρχείων δεν είναι μόνο ζήτημα καταστολής. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ξαναδώσουμε οικονομική ζωή σε αυτή την περιοχή και πιστεύω ότι η αρχή πρέπει να γίνει με ένα έργο για το οποίο έχω ξαναμιλήσει και θέλω να το επαναλάβω και σε εσάς, το οποίο για εμένα θα ήταν το εμβληματικό έργο το οποίο θα ήθελα να ταυτιστεί με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως προς την Αθήνα. Και αναφέρομαι σε μία νέα μεγάλη τολμηρή παρέμβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο με μεγάλη επέκταση των εκθεσιακών του χώρων, με ενδεχόμενη πεζοδρόμηση της Πατησίων και μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου ως ένα  νέο πόλο πολιτισμού και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το χρειαζόμαστε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Η  καταστολή είναι σημαντική, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμένα, δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν γωνιές της Ελλάδος….

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Καθαρίζω τα Εξάρχεια σημαίνει ότι εγώ και εσείς κάποια στιγμή θα μπορούμε να πάμε στην Πλατεία Εξαρχείων να πιούμε καφέ;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αυτό σημαίνει. Και ελπίζω ότι και τα έργα υποδομής που γίνονται, το μετρό το οποίο θα πάει στα Εξάρχεια, θα δώσουν μία καινούρια δυναμική σε αυτή την περιοχή. Ενδεχομένως, δεν ξέρω τι ήθελε να πει η Υπουργός όταν είπε ότι τα Εξάρχεια είναι Μονμάρτη. Στην Μονμάρτη πας και πίνεις τον καφέ σου κανονικά, δεν  ξέρω αν έχει πάει η κυρία Υπουργός που λέει αυτά τα πράγματα. Αλλά ότι τα Εξάρχεια πρέπει να αποκτήσουν και πάλι ένα χαρακτήρα ο οποίος να συνδέεται με τον πολιτισμό, με την καινοτόμα επιχειρηματικότητα, ναι, μπορεί και πρέπει να γίνει. Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα καταστολής αλλά σίγουρα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας εκεί που είναι απαραίτητο.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Κρατάω αυτό τον καφέ λοιπόν να τον πιούμε κάποια στιγμή εάν καθαρίσουν ποτέ τα Εξάρχεια, είμαι λίγο δύσπιστος πρέπει να σας το πω. Μιλήσατε για τα πανεπιστήμια.  Έχουμε μάχη στη Βουλή για τα πανεπιστήμια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο κάνει για να το πω πάρα πολύ απλά τώρα για να μην το ανοίξουμε αυτό το θέμα, πιο προσιτή την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλω το σχόλιό σας για αυτό το οποίο συζητείται στη Βουλή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Η κυβέρνηση, αφού έχει κοροϊδέψει και εμπαίξει τους φοιτητές για δυο χρόνια λέγοντας ότι θα καταργήσει εξετάσεις, ότι θα φέρει εξετάσεις, ότι θα αλλάξει το σύστημα, φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο ισοπεδώνει ουσιαστικά το χαρακτήρα της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Τα εξισώνει όλα προς μια κατεύθυνση χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση. Βάζει νέα εμπόδια στα πρότυπα στα πειραματικά σχολεία. Είναι ξέρετε η άποψη της γενικότερης ισοπέδωσης προς τα κάτω.  Μια Κυβέρνηση η οποία στην οικονομία εφάρμοσε τις πιο σκληρές μνημονιακές -κάποιος θα έλεγε νεοφιλελεύθερες πολιτικές- έρχεται και βγάζει όλα της τα απωθημένα στην παιδεία. Στη δημόσια παιδεία, όχι στην ιδιωτική.

 

Λοιπόν, εμείς θα είμαστε απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο. Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη δημόσια Παιδεία της επόμενης μέρας. Για το πώς θα συνδέσουμε τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, για το πώς τα νέα παιδιά, οι 17αρηδες, οι 18αρηδες που δίνουν σήμερα εξετάσεις θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα τους δίνει τα εφόδια για να μπορούν να βρουν μια δουλειά την επόμενη μέρα.

 

Για τα πειραματικά, για τα πρότυπα σχολεία, θέλω ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε γειτονιά ξεκινώντας με το Περιστέρι, με την δυτική Αθήνα. Και επιτέλους, να σας πω κάτι, με ενοχλεί πάρα πολύ, κύριε Σρόιτερ, όλη αυτή η κουβέντα η οποία περίπου θεωρεί κανονικό, επιθυμητό, να είναι κάποιος περίπου αμόρφωτος. Εγώ σέβομαι τις επιλογές όλων αλλά εδώ ακολουθήθηκε για διάφορους μια διαδρομή ότι από το μπαρ της γειτονιάς πήγαμε κατευθείαν στο Μαξίμου.  Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει μεταπτυχιακά είναι κατακριτέος και είναι μέρος των ελίτ.  Αυτή η χώρα πρόκοψε επειδή οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας κάποια στιγμή ήξεραν ότι από όπου και αν ξεκινούσες, αν δούλευες σκληρά ξεκινώντας με την Παιδεία θα μπορούσες να φτάσεις κάπου και να διεκδικήσεις μια καλύτερη ζωή. Αυτή λοιπόν η ισοπέδωση ότι “όλοι εσείς που έχετε σπουδάσει είστε ελίτ και μόνο εμείς καταλαβαίνουμε τον πραγματικό λαό” είναι ίσως το χειρότερο δηλητήριο το οποίο στάζει ο κ. Τσίπρας σταγόνα-σταγόνα σε μια κουρασμένη ελληνική κοινωνία.

 

Εγώ θέλω να ξανά πείσω και να μιλήσω στα νέα παιδιά και να τους πω ότι αυτό το οποίο θα ήθελα να κάνω δεν μπορώ να υποκαταστήσω τη σκληρή δουλειά. Η ζωή είναι ανηφόρα σήμερα και όποιος θέλει να προκόψει πρέπει να δουλέψει σκληρά. Αλλά το θέμα είναι αν δουλέψεις σκληρά να έχεις μια ρεαλιστική ελπίδα ότι η ζωή σου θα γίνει καλύτερη.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το κρατάμε αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αυτό είναι το κεντρικό νομίζω αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί ουσιαστικά σε φιλοσοφικό, σε ιδεολογικό επίπεδο με τον κ. Τσίπρα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κλείσουμε με μια ερώτηση που αφορά τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.  Μου είπατε ποιος είναι ο στόχος σας για τις ευρωεκλογές.  Θέλω τον στόχο σας στις εθνικές εκλογές, φαντάζομαι ότι είναι η αυτοδυναμία, ότι αυτός είναι ο στόχος σας στην περίπτωση που είστε πρώτο κόμμα. Θέλω να ρωτήσω τι θα κάνετε στην περίπτωση που αυτό δεν έρθει. Είναι στο πρόγραμμά σας, είναι στο μυαλό σας, είναι στα σχέδιά σας ευρύτερες συμμαχίες;  Είναι μια σύμπραξη με το Κίνημα Αλλαγής, είναι ένα ευρύτερο σχήμα το οποίο θα πάρει αυτή τη χώρα και θα την προχωρήσει για να μην πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική; Τι σχέδιο έχετε;  Μην μου πείτε να είστε αυτοδύναμος, αυτό είναι μια..

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Όχι, όχι, δεν μπορώ να προκαταλάβω τη θέληση του ελληνικού λαού ούτε πόσα κόμματα, ούτε ποια κόμματα θα είναι στη Βουλή. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει αν θέλει πραγματικά τα χέρια τα δικά μου αλλά και της Νέας Δημοκρατίας να είναι λυμένα, αν θα επιδιώξουμε καθαρές λύσεις ή όχι. Αλλά αυτό είναι μια επιλογή που θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα των εκλογών.   Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, Κυβέρνηση την επόμενη μέρα σε κάθε περίπτωση θα σχηματιστεί. Θα σχηματιστεί και για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, διότι η χώρα δεν αντέχει σε καμία περίπτωση την περιπέτεια εκλογών με απλή αναλογική που θα οδηγήσουν σε ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο Κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Μάλιστα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Αν με ρωτάτε αν αυτή η Κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του μορφή, σας λέω κατηγορηματικά πως όχι.  Ο κ. Τσίπρας όσο εξακολουθεί τουλάχιστον να είναι Πρόεδρος και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω και τι μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές, αλλά αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτόν τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος καμίας πλατειάς πολιτικής συμμαχίας, συμπόρευσης για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Το κρατάω αυτό. Το λέω πολύ απλά. Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος. Ναι σε συμμαχίες, όχι με το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, αλλά και όχι σε εκλογές με απλή αναλογική, γιατί αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Το είπατε πάρα πολύ καλά.

 

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ:

Να είστε καλά. Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

Εγώ σας ευχαριστώ. Να ευχηθώ Καλή Ανάσταση. Καλό Πάσχα σε όλους τους τηλεθεατές μας.


Σχολιάστε εδώ