Μήνυμα Παυλόπουλου με νόημα: Οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους

Μήνυμα Παυλόπουλου με νόημα: Οι ίδιοι οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους

-Και να μην υπολογίζουν την πορεία τους ανάλογα με τις πολιτικές αλλαγές
-Ο διχασμός της Δικαιοσύνης σπέρνει ζιζάνια

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι στο απυρόβλητο, αρκεί να τηρούνται τα επιστημονικά νομικά όρια της κριτικής, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων, το οποίο διεξάγεται στις Σέρρες με θέμα «Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη Νέα Εποχή». Απευθυνόμενος δε προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τις Ενώσεις Δικαστών, σημείωσε ότι εκείνοι που πρέπει να υπερασπίζονται πρώτοι την ανεξαρτησία τους είναι οι ίδιοι οι δικαστές. Και για τον λόγο αυτό τους κάλεσε να μην υπολογίζουν την πορεία τους ανάλογα με τις πολιτικές αλλαγές, αλλά με μοναδικό γνώμονα την αίσθηση του χρέους απέναντι στη Δικαιοσύνη. Και να το πράττουν αυτό με όρους ενότητας.

«Η ενότητα της Δικαιοσύνης, των στελεχών της Δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά, «είναι η μεγαλύτερη ασπίδα της. Και ο διχασμός μέσα στη Δικαιοσύνη είναι αυτός που σπέρνει, δυστυχώς, και τα ζιζάνια, τα οποία αφορούν όλους εκείνους που στηρίζονται σε αυτόν τον διχασμό».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι υποχρέωση των δικηγόρων και των δικαστών να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, διότι έτσι υπερασπίζονται τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την ίδια την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον θεσμικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει ο δικηγόρος ως συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι αναγκαία συνέπεια αυτού του ρόλου του είναι ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, ιδίως υπό τη μορφή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Και αυτό πάντοτε –όπως τόνισε– υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι εξίσου οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης οφείλουν να σέβονται την κατά την έννομη τάξη ανεξαρτησία του δικηγόρου, ως προς τον χειρισμό των ενώπιον της Δικαιοσύνης αγομένων υποθέσεων, που σχετίζονται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων του εκάστοτε εντολέα του.


Σχολιάστε εδώ