Αναμένονται επενδύσεις 16 δισ. από μέλη του ΣΕΒ

Αναμένονται επενδύσεις 16 δισ. από μέλη του ΣΕΒ

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να αναδειχτεί σε εθνικό στόχο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. Οι επενδύσεις των εγχώριων βιομηχάνων, οι αιχμές και τα παράπονα των περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων.

Την πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις της τάξεως των 16 δισ. ευρώ στη χώρα, γνωστοποίησε την Τρίτη 16-04-2019, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρέστησαν και παρενέβησαν με σύντομες τοποθετήσεις οι πρόεδροι πέντε περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων. Όπως ο ίδιος σημείωσε, οι επιχειρήσεις αυτές είναι μέλη του ΣΕΒ και τις προθέσεις τους τις έχουν διατυπώσει όχι μόνο στον Σύνδεσμο αλλά και στις οικονομικές τους καταστάσεις των τελευταίων χρόνων.

Παρότι θα υπάρξει μια επενδυτική κινητοποίηση από εγχώριες επιχειρήσεις, για να αντισταθμιστεί το επενδυτικό κενό που για την επόμενη πενταετία εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα θα πρέπει να καταστεί ως εθνικός στόχος η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, οι επενδύσεις των 16 δισ. ευρώ κάθε άλλο παρά αμελητέες μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα προκύψουν κατά βάση από ίδια κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι εύκολες υποθέσεις.

Σημείωσε επίσης ότι λόγω αυτών των συνθηκών οι επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι απαγορευτικές, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη μεγέθυνσης των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο χαρακτήρισε δύσκολο, λόγω της ελληνικής κουλτούρας που δεν είναι φιλική προς τις συνενώσεις δυνάμεων.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες, πιστώνοντάς τες στα «θετικά της κυβέρνησης». Σε κάποιες άλλες όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ΕΛΠΕ και τη ΔEH.

Γενικότερα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι αυτή είναι μόνο στα «χαρτιά», προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει το target model, δηλαδή η διασύνδεση του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με αυτά των γειτονικών χωρών, ώστε να είναι εφικτές οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ηλεκτρισμού, απελευθέρωση δεν πρόκειται να υπάρξει.

Πηγή: eur2day.gr


Σχολιάστε εδώ