Προεκλογική TV: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι

Προεκλογική TV: Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων προσπαθούν για όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Ως αποτέλεσμα, οξύνεται και η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές προβολές φιλικών προσώπων, κυρίως στην τηλεόραση και στην ΕΡΤ. Επίσημα, η ισχύς των κανόνων προβολής των υποψηφίων αρχίζει στις 26 Απριλίου και από αυτήν την ημερομηνία και μετά οι σταθμοί θα οργανώσουν τα επίσημα και τυπικά προεκλογικά τραπέζια.

Σημειωτέον ότι οι υποψήφιοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δύο εμφανίσεις στα πανελλαδικά ΜΜΕ και μία στα περιφερειακά. Διάταξη που τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια έχουν ζητήσει να αλλάξει τουλάχιστον για τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων, ώστε να μπορούν να εμφανιστούν δύο φορές.

 Οι κανόνες προεκλογικής εμφάνισης

Κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο απαγορεύεται στους υποψηφίους η άμεση ή έμμεση παρουσίαση εκπομπών, οι εμφανίσεις τους σε κάθε είδους εκπομπή περιορίζεται σε δύο φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, μία φορά σε περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας και μία φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες. Ως εμφανίσεις θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις, η συμμετοχή σε οργανωμένες συζητήσεις αλλά και η κάλυψη της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Όσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, σύμφωνα με τις παλιές οδηγίες του ΕΣΡ, που συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, ο επικεφαλής των συνδυασμών δεν έχει περιορισμό εμφανίσεων, εάν έχει εξασφαλισθεί στις οργανωμένες συζητήσεις η συμμετοχή τουλάχιστον ακόμη τριών συνυποψηφίων του, ενώ για κάθε συζήτηση απαιτείται η πρόσκληση τουλάχιστον των 2/3 των ανακηρυχθέντων συνδυασμών.

Οι σταθμοί υποχρεούνται στην κατάλληλη εναλλαγή προσκαλούμενων στις συζητήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η πολυφωνία και η ισότιμη μεταχείριση και αντικειμενικότητα.


Σχολιάστε εδώ