«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ»

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΦΗΜΕΡΑ»

Σημαντικές στιγμές του 2018
Μουσεία και Εκθέσεις – Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλλερ),
Κυριακή 7 Απριλίου, 11:30


Τι διαρκεί στο χρόνο και τι αφήνει το αποτύπωμά του στον χώρο; Ποια πολιτισμικά ίχνη μένουν έντονα για να μας δείχνουν ότι βαδίζουμε στην κατεύθυνση να κάνουμε τον πολιτισμό καθημερινότητα των πολιτών και να μην τον αφήσουμε περιορισμένο σε πολυτέλεια ή προνόμιο των λίγων;

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον τίτλο «Δεν είναι όλα εφήμερα», διοργανώνει από την αρχή της χρονιάς εκδηλώσεις, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσει τις στιγμές που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε.

Στο πνεύμα μιας γιορτής για τον πολιτισμό, αφιερωμένης στα Μουσεία και τις Εκθέσεις είναι και η εκδήλωση την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στις 11:30, στο Εθνικό Θέατρο (κτίριο Τσίλλερ), για να ξαναζωντανέψουμε κορυφαίες στιγμές του 2018.

«Μια γιορτή του Υπουργείου Πολιτισμού», όπως τονίζει η Μυρσίνη Ζορμπά «για να σκεφτούμε πώς φανταζόμαστε τα νέα, σύγχρονα μουσεία. Για να οραματιστούμε μουσεία που δεν θα είναι απλώς ελκυστικά για το κοινό αλλά θα είναι και οικεία, θα αποτελούν χώρο συνάντησης και σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών, θα είναι ζωντανά, θα φιλοξενούν τη ζεστασιά, τη δημιουργικότητα και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Των ανθρώπων όλων των ηλικιών, των δύο φύλων και κάθε χρώματος ή φυλής».

Τις στιγμές που συνομιλούν με το παρελθόν και προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον επέλεξαν τα ίδια τα Μουσεία, οι Διευθύνσεις και οι Εφορείες του ΥΠΠΟΑ και θα παρουσιαστούν με τη μορφή μικρών βίντεο και σύντομου σχολιασμού.

«Το να μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό» υπογραμμίζει η Μυρσίνη Ζορμπά «γιατί μας επιτρέπει να δούμε πώς οι ιδέες μετατρέπονται σε πράξη, να σκεφτούμε τα βήματα που μας οδηγούν σε έναν πολιτισμό που είναι συμμετοχικός και διαδραστικός, που δρα κατά των διακρίσεων και συναισθάνεται την πολυφωνία των αναπαραστάσεων που συνυπάρχουν σε μια κοινωνία, που αλλάζει εντέλει τη στάση ζωής μας».

Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, Επιγραφικό Μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Νομισματικό Μουσείο, η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Διεύθυνση Συντήρησης αρχαίων και νεότερων Μνημείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών.


Σκεπτικό της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνης Ζορμπά για την εκδήλωση στο Εθνικό Θέατρο “Δεν είναι όλα εφήμερα” – Μουσεία και Εκθέσεις

Η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στα Μουσεία και τις Εκθέσεις που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι γεμάτη με τις στιγμές που ξεχώρισαν και επέλεξαν τα ίδια τα Μουσεία, οι Διευθύνσεις και οι Εφορείες του ΥΠΠΟΑ να μοιραστούν με το κοινό. Εκθέσεις σημαντικές για την ιστορία κάθε Μουσείου, Εκθέσεις που ταξίδεψαν, ταινίες για τα Μουσεία που βραβεύτηκαν, εκδόσεις, δράσεις προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης και της άρσης των αποκλεισμών συνθέτουν τον κορμό της εκδήλωσης και μας επιτρέπουν να δούμε τις πολλαπλές πτυχές των μουσείων και τους τρόπους που συγκροτούν το πολιτισμικό πεδίο.

Η σημερινή ημέρα είναι μια γιορτή για να σκεφτούμε πώς φανταζόμαστε ένα νέο, σύγχρονο μουσείο. Μια γιορτή για να οραματιστούμε μουσεία που δεν θα είναι απλώς ελκυστικά για το κοινό αλλά θα είναι οικεία, θα αποτελούν χώρο συνάντησης και σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών, θα είναι ζωντανά.

Το να μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό. Μας επιτρέπει να σταματήσουμε για λίγο το χρόνο και να δούμε πώς οι ιδέες μετατρέπονται σε πράξη, να σκεφτούμε τα βήματα που μας οδηγούν σε έναν πολιτισμό που είναι συμμετοχικός και συμπεριληπτικός, που δρα κατά των διακρίσεων και συναισθάνεται την πολυφωνία των αναπαραστάσεων που συνυπάρχουν σε μια κοινωνία.

Η γιορτή αυτή είναι η απόδειξη ότι οι στιγμές, αν και εφήμερες, όταν είναι προς αυτή την κατεύθυνση, συνδέονται με αποφάσεις και πράξεις, αποκτούν νόημα και διαρκούν στο χρόνο.

Μυρσίνη Ζορμπά
Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού


Σχολιάστε εδώ