Η ανάπτυξη είναι το μέλλον των τραπεζών και όχι η εξυγίανση

Η ανάπτυξη είναι το μέλλον των τραπεζών και όχι η εξυγίανση

Ο Μιχάλης Σάλλας δείχνει τον δρόμο…

-Σε ποιους τομείς πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις
-Τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικούς τρόπους

Όχι μόνο δηλώνει «παρών» ο Μιχάλης Σάλλας, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και μεγαλομέτοχος της Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και δεν διστάζει να πει ότι είναι λάθος η συνταγή της εξυγίανσης που επιχειρείται για να ανακάμψουν οι τράπεζες. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για να βγουν από τη μιζέρια και την ανακύκλωση του χθες, που κόστισε την απώλεια καταθέσεων περίπου 120 δισ. ευρώ.

Ο ορίζοντας είναι ανοιχτός. Αυτό είναι το μέλλον των τραπεζών, τονίζει ο Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του, «αρκεί Πολιτεία, εποπτικές αρχές, τράπεζες και επαγγελματικοί φορείς να βρουν λύσεις με γνώμονα την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος στην αγορά, χωρίς τις ατελέσφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που μοιραία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Ντόμπρα και σταράτα, ο Μιχάλης Σάλλας δεν διστάζει να επισημάνει την πικρή αλήθεια στους συναδέλφους του, ότι η συρρίκνωση δεν φέρνει την ανάπτυξη – μέθοδος που σήμερα την έχουν κάνει Ευαγγέλιο οι τράπεζες και, προφανώς, είναι οδηγία-απαίτηση των «θεσμών». Τονίζει χαρακτηριστικά ο γνωστός τραπεζίτης: «Το μέλλον των τραπεζών είναι η ανάπτυξή τους και όχι η εξυγίανσή τους μέσω της συρρίκνωσης».

Σχετικά με τη… λύση / ρύθμιση που επέβαλαν οι «θεσμοί», ο Μιχάλης Σάλλας ελπίζει «να υπάρξει το ανοιχτό μυαλό και η ευελιξία που θα επιτρέψουν, αν χρειαστεί, να δρομολογηθούν και άλλα μέτρα, ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν για παράδειγμα ιδέες, όπως η δημιουργία μιας bad bank, κυρίως για τα επιχειρηματικά καταγγελθέντα δάνεια, λύσεις που δοκιμάστηκαν σε άλλες χώρες και πέτυχαν».

Αναφέρεται, επίσης, ο κ. Σάλλας στον δρόμο που οδηγεί σε τομείς οι οποίοι έχουν ελπιδοφόρο αύριο για την ελληνική οικονομία και στους οποίους μπορούν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις.

Και αυτοί είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, οι μεταφορές, η πράσινη ή κυκλική οικονομία, η αυτοματοποίηση και πολλοί άλλοι.


Σχολιάστε εδώ