Ηνίοχος 2019: Πτήσεις με νόημα από τα F-35 της Ιταλίας, τα F-16 ΗΠΑ και Ισραήλ και τα Mirage των ΗΑΕ

Ηνίοχος 2019: Πτήσεις με νόημα από τα F-35 της Ιταλίας, τα F-16 ΗΠΑ και Ισραήλ και τα Mirage των ΗΑΕ

-Οι ξένες αεροπορικές δυνάμεις δεν έρχονται απλώς για να πουν ότι πήραν μέρος σε μια ακόμη άσκηση

Κλειδώνει όλο το εύρος του FIR Αθηνών η Πολεμική Αεροπορία για την μεγάλη ετήσια άσκηση «Ηνίοχος 19» και εκνευρίζει την Τουρκία η οποία μέσω «αντί- notam» διατηρεί την ένταση.

Πηγές των ιπτάμενων, που επικαλείται το hellasjurnal.gr, η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το διάστημα η χώρα μας έχει την μεγάλη άσκηση με πολλούς καλεσμένους και τα αεροσκάφη των οποίων θα πετάξουν μαζί με τα Ελληνικά φτερά. Προφανώς στην άσκηση αποσκοπούν και οι τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ.

Στον Ηνίοχο 2019 πρόκειται να συμμετάσχουν τα κάτωθι αεροσκάφη από διάφορες χώρες:

F-16 BLOCK 30/50/52+/M
F-35
F-4
M-2000
EMB-145H AEW&C
TORNADO
AAR Tankers

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς της να διεξάγει ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Σύμφωνα με τον χάρτη, ο καθένας να παρατηρήσει πως οι δεσμευμένες περιοχές περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια και περισσότερο, όσο φτάνει το FIR Αθηνών.

Εκείνο που δημιουργεί τη νέα νευρικότητα των γειτόνων είναι οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου καθώς η Άγκυρα θεωρεί τα νησιά που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας, ότι δεν μπορούν να περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό ασκήσεων διότι όπως υποστηρίζει η γείτονα, βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.

Tα F-35 της Ιταλίας, τα Αμερικανικά και Ισραηλινά F-16 αλλά και τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ αναμένεται πως θ’ ακολουθήσουν τα Ελληνικά φτερά, τόσο στο αεροπορικό πεδίο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και τη δεύτερη εβδομάδα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ακόμη νοτιότερα στην Αν. Μεσόγειο.

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο προσελκύει τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες δεν έρχονται απλώς για να πουν ότι πήραν μέρος σε μια ακόμη άσκηση, αλλά όταν ολοκληρωθεί ο Ηνίοχος, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, φεύγουν έχοντας πάρει «τακτικό αποτέλεσμα» μέσα από μια καλά οργανωμένη άσκηση την οποία μάλιστα συγκρίνουν με ελάχιστες ανά τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός του σεναρίου επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

> Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
> Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).

> Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).

> Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).

> Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

> Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).

> Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)

> Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).

> Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019
Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων: 26-28 Μαρτίου 2019
Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης: 1-12 Απριλίου 2019
Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης: 12 Απριλίου 2019
DV DAY: 5 Απριλίου 2019
SPOTTERS DAY: 4-5 Απριλίου 2019
HOT WASH UP: 11 Απριλίου 2019

ΤΟ ΠΑΡΟΝ με πληροφορίες και από το hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ