Στην πόλωση ποντάρει ο Τσίπρας

Στην πόλωση ποντάρει ο Τσίπρας

Στις ευρωεκλογές θα τα παίξει όλα

Με το χαρτί των πολλαπλών εκλογών και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να είναι πλέον και επίσημα καμένο, παρά τα… γαργαλητά συνεργατών του –διά στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα–, το Μέγαρο Μαξίμου παίρνει θέσεις μάχης για τις επικείμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Τα ευρήματα από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που γίνονται σε καθημερινή πλέον βάση και η εικόνα σύγχυσης της ΝΔ, που άλλα στελέχη βάζουν τον πήχη στις δέκα μονάδες, όπως χθες ο Γιώργος Κύρτσος, και άλλα στις τρεισήμισι, όπως ο αντιπρόεδρος Άδωνης Γεωργιάδης, είναι αυτά που οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου:

Να προηγηθούν οι ευρωεκλογές, όπου εκτιμάται ότι θα ξεφουσκώσει το αφήγημα της ΝΔ για μεγάλη εκλογική διαφορά, και εν συνεχεία να σύρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εθνικές κάλπες, απολογούμενο τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στο εσωτερικό του κόμματός του για την κατάρρευση του αφηγήματός του.
«Οι ευρωεκλογές θα αποκαλύψουν την απάτη του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκόπων του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για την 26η Μαΐου
• Να υπάρξει η μέγιστη δυνατή πόλωση και να αποτραπεί το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου, προκειμένου η διαφορά των δύο κομμάτων να κλείσει στον μέγιστο βαθμό, ει δυνατόν να πάρει και κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Να ανέβουν τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που αν και έχουν πάρει την άγουσα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 55%, την ώρα που η ΝΔ έχει «ταβανιάσει» εδώ και καιρό, μένοντας χωρίς φρέσκο εκλογικό ακροατήριο.

• Να εμπλουτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο με προβεβλημένες προσωπικότητες, οι οποίες θα ξεπερνούν τα στενά κομματικά όρια και θα σηματοδοτούν τόσο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Προοδευτική Συμμαχία όσο και τη διείσδυσή του σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούν παραδοσιακά εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ.

Ενδεικτικά, η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί εντός των ημερών, αναμένεται να «σπάσει» το άτυπο γκέτο του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πειραιά και τον κόσμο του Ολυμπιακού, οι οποίοι εκτιμάται από το Μαξίμου πως «εργάζονται» προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ευρύτερου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Την ίδια ώρα, οι διεργασίες για την εκλογική κάθοδο του νέου σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι πυρετώδεις, με τον Αλέξη Τσίπρα, από κοινού με τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Χριστόφορο Βερναρδάκη, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, να εστιάζει τόσο στη μεγάλη εκδήλωση της επόμενης εβδομάδας, η οποία θα αποτελεί επίδειξη δύναμης για το imperium στον χώρο από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι τις προοδευτικές σοσιαλιστικές δυνάμεις, όσο και για την αποκέντρωση σε όλη την επικράτεια του μηνύματος για προοδευτικές συγκλίσεις.

Ως προς τη μεγάλη Συνδιάσκεψη της 6ης Απριλίου –μετατέθηκε, αντί της 27ης Μαρτίου, λόγω του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, ως ένδειξη καλής θέλησης–, η οποία θα κλείσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι επελέγη το κλειστό του Τάε Κβον Ντο, χωρητικότητας σχεδόν 4.000 θέσεων.

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Σπύρος Δανέλλης, Γιάννης Ραγκούσης, στελέχη από τη «Γέφυρα» αλλά και από το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» και την Αριστερή Πρωτοβουλία έχουν ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα και ειδικές εκδηλώσεις για τη συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων υπό τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ