Διπλή ήττα για Τσίπρα και Ιερώνυμο

Διπλή ήττα για Τσίπρα και Ιερώνυμο

Ταφόπλακα από την Ιεραρχία στη «Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου»

-Όπισθεν ολοταχώς έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, που ξαφνικά ανακάλυψε ότι η συμφωνία δεν είναι φερέγγυα
-Εκνευρισμός στο Μαξίμου – Κάηκε το προεκλογικό χαρτί για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο
-Νίκη και δικαίωση για τους ιερείς

Ηχηρό μήνυμα έστειλε η Ιεραρχία στους δύο πρωταγωνιστές της περιβόητης «Συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους», τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό:

• Δεν συζητάει καμία αλλαγή στο μισθολογικό των ιερέων.
• Είναι ανοιχτή για έναν ειλικρινή διάλογο θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, έξω όμως από τελεσίγραφα και… αιφνιδιασμούς, ξεκινώντας από τη βάση ότι για την Ιεραρχία είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η οποία κατέληξε στα… αζήτητα. Η εξέλιξη αυτή συνιστά βαριά ήττα τόσο για τον Αλ. Τσίπρα όσο και για τον κ. Ιερώνυμο, καθώς χρεώνονται προσωπικά το «ναυάγιο» της υπόθεσης, δεδομένου ότι ήταν εκείνοι που, μυστικά και εν αγνοία όλων, είχαν καταλήξει στη συγκεκριμένη συμφωνία.

Και όλα αυτά όχι χωρίς συνέπειες. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, κάηκε ένα από τα δυνατά προεκλογικά χαρτιά του, που ήταν οι προσλήψεις 10.000 ατόμων στο Δημόσιο. Εξ ου και ο έντονος εκνευρισμός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά τον Αρχιεπίσκοπο, εκτός του ότι αναγκάσθηκε να κάνει πίσω ολοταχώς, η άρνηση της πλειονότητας των ιεραρχών να επικυρώσουν τη συμφωνία εκλαμβάνεται από ορισμένους ως «πρόταση μομφής» προς το πρόσωπό του.

Το ότι έχει χάσει πλέον την επιρροή του είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο. Νικητές και δικαιωμένοι της υπόθεσης, οι χιλιάδες ιερείς της χώρας.

Ιερώνυμος: Έγιναν λάθη, χρειαζόμαστε μια φερέγγυα συμφωνία…
Στην αντιφώνησή του στη Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίσθηκε απολογητικός προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της ήττας και να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις. Παραδέχθηκε ότι όχι μόνο έχουν γίνει λάθη αλλά και πρέπει να υπάρξει «μια φερέγγυα συμφωνία». Ομολόγησε επί της ουσίας ότι η συμφωνία που «εν χορδαίς και οργάνοις» ανακοίνωσε από κοινού με τον πρωθυπουργό δεν ήταν φερέγγυα. Δεν είχε τη συναίνεση της κοινωνίας και δεν διασφάλιζε τους κληρικούς, με ευθύνη όμως δική του.

Είπε συγκεκριμένα κλείνοντας την ομιλία του:
«Παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από εμένα τον ίδιο, υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα για να φτάσουμε σε μια φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας», θέσεις που είναι αυτονόητες.

Αναγνώρισε, επίσης, ότι «οι μονομερείς παρεμβάσεις ή, καλύτερα, επεμβάσεις της Πολιτείας στα εκκλη­σιαστικά ζητήματα, και ειδικά στα περιουσιακά – οικονομικά, είχαν πάντοτε επιζήμιο αποτέλεσμα για την Εκκλησία και την κοινωνία και, αντί να επιλύσουν ζητήματα, επισώρευσαν εκκρεμότητες και πλήγωσαν την ενότητα του λαού μας». Όλα αυτά, όμως, οδήγησαν στον διχασμό μέσα στην Εκκλησία και στον λαό.

Όλα ήταν στον αέρα, ομολογεί ο Γαβρόγλου
Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ΠΟΤΕ δεν κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σχέδιο νόμου. Απλώς… σκέψεις, προτάσεις κ.λπ. κατέθετε… Όλα, δηλαδή, ήταν στον αέρα…

Πάγωσε η κυβέρνηση
Η… εξήγηση του κ. Γαβρόγλου ήταν πως «η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι, εφόσον προκύψει επί της αρχής συμφωνία με την Εκκλησία, θα δημοσιοποιήσει και το πλήρες νομοσχέδιο»! Συζητούσαν, δηλαδή, στον αέρα… Στις δηλώσεις του για την απόρριψη της συμφωνίας, είπε πως είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και ότι «δεν μπορεί να διεξάγεται ο διάλογος με κόκκινες γραμμές και στείρες αρνήσεις», ενώ κατηγόρησε την Ιεραρχία γιατί δεν έκανε αυτό που δεν έκανε ο ίδιος, να καταθέσει, δηλαδή, στο τραπέζι του
διαλόγου ένα σχέδιο νόμου. Είπε συγκεκριμένα: «Η Εκκλησία δεν κατέθεσε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή αντιπρόταση». Πολύ αργά το θυμηθήκατε, κύριε Γαβρόγλου. Το… γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…

Παραλίγο σεισμός…
Όπως είχε προγραμματιστεί, την περασμένη Τετάρτη έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης, Περιστερίου και Γλυφάδας. Στις δύο πρώτες έγινε ό,τι είχε προαναγγελθεί:

• νέος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης είναι ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Γιαννουσάς με 71 ψήφους.
• νέος Μητροπολίτης Περιστερίου είναι ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης με 63 ψήφους και
• νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Βουλιαγμένης είναι ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου, Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, η εκλογή του οποίου εξελίχθηκε σε θρίλερ, και μάλιστα καρδιοχτύπησε πολλούς. Και τούτο γιατί στην ψηφοφορία ισοψήφησε με τον Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο: Και οι δύο πήραν από 38 ψήφους. Κάποιοι είπαν ότι έγινε λάθος στην καταμέτρηση, κάποιοι «ψίθυροι» ανέφεραν… νοθεία, τελικά όμως δεν υπήρξαν αμφισβητήσεις και εκλέχθηκε ο Αντώνιος με βάση τα πρεσβεία, καθώς είναι Επίσκοπος, ενώ ο Αλέξιος Αρχιμανδρίτης.


Σχολιάστε εδώ