Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος Πειραιά για τα 110 στρέμματα που δόθηκαν στην Cosco!

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Δήμος Πειραιά για τα 110 στρέμματα που δόθηκαν στην Cosco!

Το θέμα είχε αποκαλύψει το «Π»

Αποφασισμένος να διεκδικήσει και να διασφαλίσει την περιουσία του Δήμου Πειραιά, που αυθαίρετα παραχώρησε το κράτος στην Cosco, είναι ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν από έναν χρόνο το «Π», ύστερα από αναφορά που είχε κάνει στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης. Υπήρχε μια έκταση 180 στρεμμάτων στο λιμάνι που ανήκε στον Δήμο Πειραιά και είχε παραχωρηθεί επί Ελευθερίου Βενιζέλου στον νεοϊδρυθέντα τότε ΟΛΠ, για να ενισχυθεί και να σταθεί στα πόδια του ένας κρατικός οργανισμός. Όταν όμως ο ΟΛΠ έγινε ΑΕ και ιδιωτικοποιήθηκε, η παραχώρηση έπαψε να ισχύει. Έτσι ο δήμος ξαναπήρε τον χώρο του, τον έγραψε στο Κτηματολόγιο και τον κατοχύρωσε.

Όταν η κυβέρνηση παραχώρησε το λιμάνι στην Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ είχε συμπεριλάβει και τον χώρο αυτό στο λιμάνι και της τον παρέδωσε. Η Cosco ενέγραψε και αυτή τον χώρο στο Κτηματολόγιο ως δικό της και ξαφνικά έγινε διεκδικήσιμος! Υπάρχει όμως μια άλλη παράμετρος. Το κράτος πριν από χρόνια είχε απαλλοτριώσει 70 στρέμματα από τον χώρο αυτό για να μεγαλώσει το λιμάνι στη θέση Παλατάκι και είχε αποζημιώσει τον δήμο! Οπότε είχε αποδεχθεί την ιδιοκτησία του.

Τώρα ο δήμος διεκδικεί τα υπόλοιπα 110 στρέμματα. Όταν υπεγράφη η σύμβαση με την Cosco ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το θέμα και του είχαν πει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μη χαλάσει η δουλειά και εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Τα χρόνια πέρασαν με την κατάσταση να παγιώνεται. Για να μην αμφισβητηθεί λοιπόν η περιουσία του δήμου, ο δήμαρχος θα διεκδικήσει δικαστικά την κατοχύρωση του χώρου. Ο δήμος έχει ένα χρέος άνω των 120 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η αξία των 110 στρεμμάτων μέσα στο λιμάνι, σε έναν προνομιακό χώρο, υπερβαίνει το ποσό αυτό με τους μετριότερους υπολογισμούς.

Λύσεις υπάρχουν και αυτές θα αναζητήσει ο δήμαρχος. Άλλωστε ο ίδιος, πριν από μήνες, είχε δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι πριν λήξει η θητεία του θα έχει διευθετήσει την υπόθεση. Γι’ αυτό και τώρα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εναντίον του κράτους για να διασφαλίσει την περιουσία του δήμου και να κατοχυρώσει μια τεράστια έκταση μέσα στο λιμάνι, η οποία του ανήκει.


Σχολιάστε εδώ