Tριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)

Tριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)

Τσίπρας: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην ασφάλεια και την ενέργεια

Η συνεργασία των χωρών μας στον τομέα της ενέργειας, δημιουργεί γέφυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλώσεις στη Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι «η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία».

Kοινή δήλωση υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες – Αλέξης Τσίπρας, Μπένζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης- και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας, πως «θα υπερασπιστούν» Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο από τις «εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή»:

«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Pompeo υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστεί τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. Τόνισε πως οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, ενώ δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στην συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ν. Αναστασιάδης: «Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι αξιόπιστοι εταίροι των ΗΠΑ»

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

Η συμμετοχή Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Σχολιάστε εδώ