Επίθεση του Τσίπρα κατά πάντων…

Επίθεση του Τσίπρα κατά πάντων…

Τα… εγκαίνια έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΟ

-Για συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ
-Οι Πρέσπες έχουν κάνει μεγάλη ζημιά
-Οι βορειοελλαδίτες βουλευτές δεν μπορούν να πάνε στην περιφέρειά τους

Βαρύ κλίμα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώθηκε πλήρως και στην προ ημερών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου υπήρξαν αντεγκλήσεις και διαξιφισμοί, σε σημείο που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Βούτσης ανέλαβαν ρόλο… πυροσβεστών, προτού χειροτερεύσει η κατάσταση.

Η εικόνα που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα τις τελευταίες ημέρες είναι εικόνα διάλυσης και απογοήτευσης, καθώς πολλοί βουλευτές διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν πάει καλά στην πορεία προς τις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο ημέρες ακυρώθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες –ουσιαστικές ή επικοινωνιακές– που πήρε η κυβέρνηση.

Η βόμβα που έριξε ο Γιώργος Κυρίτσης περί «αθώων» μολότοφ, τα tweets της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Λοΐζου και η κατακραυγή που ακολούθησε για τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας ακύρωσαν την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην ΚΟ επέλεξε την οδό της πόλωσης και έτσι θα πορευθεί έως τις ευρωεκλογές, ενώ θα επιχειρήσει να αλλάξει τους συσχετισμούς με την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία. Αν και δεν αλλάζει όνομα επί της ουσίας, ο ίδιος θέλει να δώσει την αίσθηση της πανστρατιάς και γι’ αυτό και η ονομασία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα αποτυπωθεί στο προεκλογικό υλικό.

Όπως φάνηκε από την προ ημερών θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, η γραμμή έως τις εκλογές θα είναι επίθεση κατά πάντων, με ιταμό πολλές φορές τρόπο και με μια τάση θυματοποίησης της κυβέρνησης, η οποία πάντα θα εμφανίζεται διωκόμενη από τα… μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ, τους ολιγάρχες κ.λπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν βουλευτικές εκλογές πριν από τον Οκτώβριο, όπως επιμένει ο πρωθυπουργός. Το Μέγαρο Μαξίμου αμφισβητεί τις έρευνες γνώμης, αλλά επικαλείται δικές της «μυστικές» τις οποίες δεν ανακοινώνει, κάτι που, όπως λένε, δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, οι δε βόρειοι βουλευτές δεν μπορούν να πάνε ούτε στις περιφέρειές τους προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους, τόσο για την ονομασία όσο και για όλα τα υπόλοιπα θέματα.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση οδηγείται σε μια προεκλογική περίοδο όπου το μόνο όπλο που της απέμεινε είναι η λάσπη στον ανεμιστήρα και η ακραία πόλωση.

Εκτιμούν στο Μαξίμου ότι η γραμμή του ασύμμετρου πολέμου, οι επιθέσεις κατά ολιγαρχών, ελίτ, επιχειρηματιών, Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και με αστήρικτες κατηγορίες, θα καλύψει την απογοήτευση, το κλίμα ηττοπάθειας, τις γκάφες ή τις αδυναμίες στη διακυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια στιγμή, με το αντισυνέδριο, λίγα μάλιστα εικοσιτετράωρα πριν από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, θα επιχειρηθεί να δοθεί το μήνυμα της πανστρατιάς και της προοδευτικής συστράτευσης. Στις 27 Μαρτίου θα γίνει η μεγάλη συνδιάσκεψη μελών του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας για να εκδοθεί ένα κοινό μανιφέστο εν όψει των ευρωεκλογών και από εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει νέο μήνυμα για συστράτευση έναντι της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Μάλιστα προ ημερών, στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός, έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τα μέλη της ΠΓ Έφη Καλαμαρά, Πάνο Λάμπρου, Αντώνη Κοτσακά, Κατερίνα Κνήτου, Νίκο Σκορίνη, Ράνια Σβίγκου καθώς και τους υπουργούς Χριστόφορο Βερναρδάκη και Χρήστο Σπίρτζη, με εκπροσώπους των συλλογικοτήτων καθώς και με τις προσωπικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ευρείας αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Μανώλης Αλεξάκης («Γέφυρα»), Σωτήρης Βαλ­ντέν («Γέφυρα»), Θάνος Βούρδας, Αναστάσιος-Ιωάννης Γιαννόπουλος (PES Activists), Μενέλαος Γκίβαλος (καθηγητής ΕΚΠΑ), Τάνια Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Καραχάλιος (γ.γ. «Πράττω»), Ζωή Καρκούλια, Τάκης Κορμάς, Χρήστος Κουτσονάσιος (ΠΓ «Πράττω»), Χρήστος Μαχαίρας («Γέφυρα»), Νίκος Μπίστης («Γέφυρα»), Γιώργος Μπιτάκος, Οδυσσέας Ντριβάλας («Πράττω»), Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου («Γέφυρα»), Θανάσης Παπαθανασίου (Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών), Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Θανάσης Τσαλδάρης (PES Activists), Ιωάννης Χαρωνίτης καθώς και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.

Εκεί υπογραμμίστηκε ότι, κατά κοινή παραδοχή, αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών.

«Όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξει η Ευρώπη, να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να απομονωθούν οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις αλλά και να προωθηθεί ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας», ήταν το μήνυμα που προέκυψε από τη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το επόμενο διάστημα, προς την κατεύθυνση της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά, στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Τέλος, υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναγκαιότητα της συγκρότησης και περαιτέρω ανάπτυξης τοπικών πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές της περιφέρειας, ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η προοδευτική συμμαχία πρέπει να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά και να εμπλέξει προοδευτικούς πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Σχολιάστε εδώ