Τσίπρας: Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 – Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία

Τσίπρας: Η ΝΔ φοβάται την αναδρομική ισχύ του άρθρου 86 – Απέσυρε βουλευτές της από την ψηφοφορία

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι στην πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση «απέσυρε» βουλευτές της ώστε η ερμηνευτική δήλωση να πάρει μόνο 179 ψήφους, γιατί ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της, όπως ο Άδ. Γεωργάδης, με την Δικαιοσύνη επικρίνοντάς την στάση της στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Παρακάτω διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.

» Μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε τι πήγε στραβά με τον κοινοβουλευτισμό, με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων. Να σκεφτούμε πάνω στα λαϊκά αιτήματα που αναδύθηκαν μέσα από την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού μας συστήματος.

» Να προτείνουμε μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση. Που θα επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας-κράτους, θα θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών.

» Στην εποχή μας ο κοινοβουλευτισμός -η δημοκρατική αρχή δέχεται πιέσεις από πολλαπλά κέντρα: Από τις αγορές χρήματος, από τις εντολές και παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, από δεκάδες ανεξάρτητες αρχές, διεθνείς οργανισμούς και όργανα που αγνοούν συνήθως την λαϊκή ετυμηγορία.

» Γι’αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί το κοινοβούλιο παράλληλα με την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Σε αυτό αποσκοπούν οι ρυθμίσεις που θέλουν να εγγυηθούν έναν ομαλό πολιτικό κύκλο & οι προτάσεις για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της βουλής.

» Η εποικοδομητική ψήφος εμπιστοσύνης, η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου, η κατοχύρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος λειτουργούν ως αλληλοσυμπληρούμενες ρήτρες με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών θεσμών από εξωγενείς παρεμβάσεις.

» Μια κυβέρνηση με εγγυημένο τετραετή κύκλο & ένα κοινοβούλιο που θα μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την κυβερνητική πολιτική μέσω της καθιέρωσης αναλογικού εκλογ.συστήματος. Ένα σύστημα θεσμών που θα λειτουργεί ως μηχανισμός εξισορρόπησης & ελέγχου πιθανών κυβερνητικών αυθαιρεσιών.

» Με την κατάργηση της διάταξης περί ευθύνης Υπουργών και τον περιορισμό της ασυλίας των βουλευτών αποκλειστικά σε αδικήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντα τους, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε όρους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

» Να καταπολεμήσουμε το πελατειακό κράτος και την οικογενειοκρατία. Με την πρότασή μας για κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους και την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου κάνουμε ένα ώριμο και αναγκαίο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

» Η συζήτηση για τη συνταγμ. αναθεώρηση ενίοτε γίνεται εξαιρετικά τεχνική, όμως αντανακλά τη σύγκρουση δύο υπαρκτών τάσεων στην κοινωνία. Από τη μια πλευρά, την τάση που επιδιώκει ενίσχυση του αυταρχισμού, απαξίωση των δημόσιων αγαθών, υποταγή της πολιτικής σε τεχνοκράτες και ελίτ.

» Από την άλλη πλευρά έχουμε την τάση που επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας, της λαϊκής παρέμβασης, την ενισχυμένη προστασία κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης στον κοινοβουλευτισμό και την άμεση εμπλοκή του λαού στη λήψη αποφάσεων.


Σχολιάστε εδώ