Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τo 1821 με καλεσμένο τον Τούρκο Πρόεδρο! Ε, αυτό έλειπε…

Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τo 1821 με καλεσμένο τον Τούρκο Πρόεδρο! Ε, αυτό έλειπε…

– Ε, αυτό έλειπε…

Απορίες και ερωτηματικά εξακολουθεί να προκαλεί η αποκάλυψη (protothema.gr) –δεν διαψεύσθηκε– σύμφωνα με την οποία ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν (5 Φεβρουαρίου) του πρότεινε η Τουρκία να είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021. Πρόταση… εξωφρενική από κάθε άποψη.

Πρώτον, διότι τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, που έβαλε τέλος σε μια οθωμανική κατοχή 400 χρόνων. Οπότε μια τέτοια «τιμή» προς την Τουρκία, στην περίπτωση που αποδεχόταν την πρόταση ο κ. Ερντογάν, θα συνιστούσε ιστορική πρόκληση και προσβολή στον Αγώνα και τις θυσίες του ’21.

Δεύτερον, διότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το 2021 το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένες τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας στο Αιγαίο (βάση ποιας λογικής θα τιμηθεί μια χώρα που διεκδικεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας;).

Τρίτον, διότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να δεσμεύει –έστω και προφορικά– την επόμενη κυβέρνηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 2021 ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ο πρωθυπουργός είχε αποφύγει –όπως ήταν αναμενόμενο– να αναφερθεί στο γεγονός αυτό καθαυτό και στη συγκεκριμένη πρότασή του. Δεν είχε επίσης δημοσιοποιήσει ότι ο Τ. Ερντογάν, στο αίτημα του κ. Τσίπρα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα το άνοιγμα του τζαμιού Φετιχέ, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.


Σχολιάστε εδώ