Απόπειρα του ΚΑΣ να μηδενίσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική του Πειραιά!

Απόπειρα του ΚΑΣ να μηδενίσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική του Πειραιά!

-Ενιαίο αρχαιολογικό χώρο πήγε να χαρακτηρίσει ολόκληρο τον δήμο (12.000 στρέμματα)…

Με μια αδιανόητη, αποτρόπαια και εξαιρετικά… περίεργη ενέργειά της η κυβέρνηση… τραυματίζει θανάσιμα τον Πειραιά, χρησιμοποιώντας ως βραχίονα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο! Ο οικονομικός αφανισμός της πόλης αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όταν ο δήμαρχος αντιλήφθηκε τι πάνε να του κάνουν και σήμανε γενικό συναγερμό, υποχρεώνοντας το ΚΑΣ να αναδιπλωθεί, όχι όμως και να παραιτηθεί από το σχέδιό του.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν ως εξής: Τον Οκτώβριο του 2018 το ΚΑΣ είχε ενημερώσει τον δήμαρχο ότι σκόπευε να εντάξει ολόκληρη την έκταση του δήμου, μαζί με το Καστράκι και τον ενάλιο χώρο έξω από το λιμάνι και μέχρι το Φάληρο, σε έναν ενιαίο αρχαιολογικό χώρο! Δηλαδή, ολόκληρη η περιοχή του δήμου θα… νεκρωνόταν γιατί θα ήταν αρχαιολογική και δεν θα μπορούσε να γίνει το παραμικρό. Ο δήμαρχος διατύπωσε τις σοβαρές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του για τις προθέσεις του.

Και ενώ φαινόταν ότι το θέμα δεν είχε προχωρήσει, την περασμένη Δευτέρα, το ΚΑΣ, το υπουργείο Πολιτισμού ήταν έτοιμοι να βάλουν… ταφόπλακα στον Πειραιά! Θα αποφάσιζαν κρυφά την απαξίωση μιας ολόκληρης πόλης.

Φυσικά, μόλις ο δήμαρχος πληροφορήθηκε αυτή τη μεθόδευση ξεσήκωσε όλους τους φορείς της πόλης, τους βουλευτές, τους προέδρους των επιμελητηρίων και διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, όπου κατήγγειλε το ΚΑΣ δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει μια τέτοια απόφαση. Το ίδιο απόγευμα κατατέθηκαν και δύο σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, μία από την Ντόρα Μπακογιάννη και μία από τον βουλευτή της Α’ Πειραιά της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδο.

Έλαμψαν διά της απουσίας τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, που συνήθως για… ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατοι… Ακόμα και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπελαβίλας, τοποθετήθηκε τελευταίος και αφού η συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ όδευε προς αναβολή.

Το ύποπτο της υπόθεσης είναι ότι το ΚΑΣ… θυμήθηκε να φέρει το θέμα για έγκριση αυτήν την εποχή, που ο Πειραιάς –όπως είπε και ο δήμαρχος– έχει… λύσει χειρόφρενο και βαδίζει ολοταχώς στον δρόμο της ανάπτυξης. Ήδη προκηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για τον Πύργο, με δύο τουλάχιστον κολοσσούς του παγκόσμιου real estate να είναι έτοιμοι να καταθέσουν προσφορά, η ανάπλαση του Μικρολίμανου ξεκινάει οσονούπω, η αναγέννηση ολόκληρης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου έχει αρχίσει, η ΟΧΕ με έργο και παρεμβάσεις 80 εκατ. ευρώ έχει μπει σε στάδιο υλοποίησης, τα μεγάλα έργα στο λιμάνι έχουν πάρει αδειοδότηση από την ΕΣΑΛ κ.λπ.

Κύκλοι του λιμανιού τόνιζαν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το ΚΑΣ πήγε να περάσει το σχέδιό του αμέσως μετά την έγκριση της επέκτασης του λιμανιού από την ΕΣΑΛ, δηλαδή την επιτροπή που συγκροτείται από δέκα υπουργεία και έχει ως έργο την έγκριση ή μη των έργων της Cosco στο λιμάνι. Κύκλοι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είχαν εδώ και ενάμιση χρόνο οργανώσει σταυροφορία εναντίον της επέκτασης του λιμανιού.


Σχολιάστε εδώ