Οι εκλογές τον Μάιο, η τελευταία ευκαιρία για το Ποτάμι

Οι εκλογές τον Μάιο, η τελευταία ευκαιρία για το Ποτάμι

Μάχη επιβίωσης δίνει τους τελευταίους μήνες το Ποτάμι και οι εκλογές του Μαΐου θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα θα βάλει πιθανότατα τίτλους τέλους στο εγχείρημα του Στ. Θεοδωράκη. Άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει και ο ίδιος, όπως έχει δηλώσει, θα αποσυρθεί από την πολιτική.

Ο τελευταίος αντιλαμ­βάνεται την κρισιμότητα της αναμέτρησης και για τον λόγο αυτό έχει αποδυθεί σε μια αγωνιώδη προσπάθεια είτε να συσπειρώσει τους απογοητευμένους του κόμματος είτε να προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους. Υπό τις πλέον αντίξοες (πολιτικές) συνθήκες. Απεύχεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Μάιο, φοβούμενος ότι η πόλωση που θα επικρατήσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα «συνθλίψει» τα μικρότερα κόμματα, μεταξύ αυτών και το Ποτάμι. Αντίθετα, στις ευρωεκλογές, όσο και αν πολωθεί το κλίμα, η ψήφος των πολιτών είναι πιο «χαλαρή», κάτι που κατά κανόνα ευνοεί τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.

Προκειμένου να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας και να τονώσει το ηθικό όσων έχουν απομείνει να στηρίζουν το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης βάζει ψηλά τον πήχη, στις 500.000 ψήφους. Και να εκλέξει έτσι τρεις με τέσσερις ευρωβουλευτές. Στόχος που φαντάζει απλησίαστος, αν όχι ουτοπικός, αν υπολογίσει κανείς ότι στις ευρωεκλογές του 2014, όταν το Ποτάμι ήταν ακόμη στα «πάνω» του, είχε πάρει 6,6% με 376.629 ψήφους και είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές. Σήμερα, που το ποσοστό του κόμματος κινείται πέριξ του 1%, οι 500.000 ψήφοι είναι κάτι το εξωπραγματικό.

Στο μεταξύ ο κ. Θεοδωράκης συνεχίζει να ακολουθεί τακτική διπλής όψεως έναντι της κυβέρνησης, κάτι που κατά τους επικριτές του συνετέλεσε στη συρρίκνωση της εκλογικής απήχησης του κόμματος. Σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε την τελευταία τετραετία και στη συμβολή του σε σημαντικές αποφάσεις. «Αν δεν υπήρχε το Ποτάμι, πολλά νομοσχέδια δεν θα είχαν φτάσει στη Βουλή», ανέφερε, δίνοντας έτσι… τροφή σε όσους τον κατηγορούν ότι «έβαλε πλάτη» στην κυβέρνηση και… «έκανε τα ρεπό των ΑΝΕΛ και του Π. Καμμένου».

Την ίδια στιγμή γίνεται αποδέκτης της οργής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών για τη στάση του στο ζήτημα των Σκοπίων και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι τελευταίες εξελίξεις και οι προκλήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας κάθε άλλο παρά δικαιώνουν την επιλογή του. Ε­ντείνουν ωστόσο τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του.


Σχολιάστε εδώ