«Βόμβα» Μοσκοβισί: Μη ρεαλιστικές οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα ως το 2060

«Βόμβα» Μοσκοβισί: Μη ρεαλιστικές οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα ως το 2060

-Ως μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» και μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».

Για το ζήτημα των πλεονασμάτων ο Μοσκοβισί απάντησε, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω, η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, μία δημοσιογράφος με ερώτησε, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. και είπα ότι όντως, “pacta sunt servanda” οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν τον πρότεινε η Κομισιόν.

Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου. Λέγοντας αυτό βέβαια, σέβομαι και πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν.

Τώρα, το για το ότι ο κ. Βέμπερ, είναι ένας άνθρωπος, πολύ καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά, το ΕΛΚ είναι ένα κόμμα το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό, όμως ανήκει στο CDU στη Γερμανία, μη το ξεχνάμε. Ότι ο εκπρόσωπος CDU και CU που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, αν λάμβανε τότε μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς, όμως δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία θέση, απλώς η Κομισιόν είναι εδώ για να κάνει σεβαστούς τους κανόνες, θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία που θα φαινόταν κάπως χαλαρή, όμως αυτό δεν μπορώ να το κάνω, γιατί αυτό θα μπέρδευε την κατάσταση. Τέλος πάντων, θα πρέπει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, ενόψει των εθνικών εκλογών να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το τι έχει γίνει και το πώς βλέπουμε την Ευρώπη να εξελίσσεται».

Πηγή: iefimerida.gr


Σχολιάστε εδώ