Στο σκαμνί και οι θυρίδες. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γυρίσουν όλα στα στρώματα…

Στο σκαμνί και οι θυρίδες. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γυρίσουν όλα στα στρώματα…

…προς μεγάλη χαρά των κλεφτών

-Η Εφορία θα ψάχνει ακόμη και τα οικογενειακά κειμήλια

Μια αδιανόητη απόφαση, χωρίς ίχνος λογικής, πήρε η κυβέρνηση και την υλοποιεί η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου: Να ανοίξουν σε… ελεύθερη θέα οι τραπεζικές θυρίδες και να είναι στη διάθεση της Εφορίας – κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα.

Θύμα θα είναι οι ίδιες οι θυρίδες, που θα αδειάσουν, όχι γιατί ο κάτοχος κρύβει μίζες και αδήλωτα χρήματα, αλλά γιατί στο εξής θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις, π.χ., για τις μετοχές που έχει μέσα, για τα οικογενειακά κειμήλια, για τα κοσμήματα προσφιλών του προσώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ακριβά ρολόγια κ.ά., ίσως και για κάποια χρήματα που έχει για ώρα ανάγκης. Και δεν θα υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από δω και πέρα, με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή μια άλλη κυβέρνηση θα πάρει τη σκυτάλη και θα την πάει παραπέρα, π.χ., θα φορολογήσει και τα χρυσαφικά συγγενικών προσώπων που έχουν πεθάνει, για να σωθεί η πατρίς…

Πάνω από όλα, όμως, είναι το κλίμα που δημιουργείται, «θα μου τα πάρουν, πρέπει να τρέξω να προλάβω, να τα φυλάξω στο σπίτι, κάτω από το στρώμα, να ανοίξω έναν λάκκο στον κήπο, να τα σώσω». Και αυτό το κλίμα θα μεταφερθεί και στις καταθέσεις, με τους πολίτες να μην εμπιστεύονται πλέον τις τράπεζες.

Πάρθηκε αυτό το μέτρο, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, πρώτη είδηση στα κανάλια, και από την κυβέρνηση δεν ειπώθηκε λέξη για τον λόγο για τον οποίο πρέπει να βάλει χέρι στις θυρίδες, να τις… φακελώσει.

Για να είμαστε δίκαιοι, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε την εξήγηση ότι τα στοιχεία που θα εντοπισθούν θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον πιο… αποτελεσματικό έλεγχο της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας και του μαύρου χρήματος αλλά και για… ταχύτερες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις εναντίον όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Τα είπε όλα… Ανοίγεις τη θυρίδα και παίρνεις ό,τι έχει μέσα. Κι άντε μετά να τρέχει ο κάτοχός της να αποδείξει ότι δεν είναι φοροφυγάς… Γύρευε μετά από πόσα χρόνια θα ξεμπλέξει για να πάρει πίσω εκείνα που του πήραν.

Τελικά, κύριε πρωθυπουργέ, εκείνοι που θα είναι οι χαμένοι από αυτή την απόφαση θα είναι οι θυρίδες και οι καταθέσεις…


Σχολιάστε εδώ