Δεν αποκλείει εκλογές τον Οκτώβριο ο Μητσοτάκης

Δεν αποκλείει εκλογές τον Οκτώβριο ο Μητσοτάκης

-Στόχος του, να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε εθνικές

Αν και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται για τριπλές εκλογές τον Μάιο, στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Εξ ου και προετοιμάζονται ανάλογα και για τα δύο αυτά ενδεχόμενα.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να συντμήσει τη θητεία της κυβέρνησης –μόνο που δεν στοιχηματίζει, λένε οι συνομιλητές του–, αλλά δεν θεωρεί και εντελώς απίθανο να κάνει το… απονενοημένο και να μεταθέσει τις εκλογές για τον Οκτώβριο. Στην Πειραιώς δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα διάφορα σενάρια που κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό εκ μέρους του πρωθυπουργού και προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Για διαφορετικούς λόγους σε καθεμιά από τις περιπτώσεις.

Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στη Νέα Δημοκρατία έθεσε επί τάπητος ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού. «Ή ο κ. Τσίπρας, πανικόβλητος, θα επιλέξει να κάνει τις εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές, όπου και στις τέσσερις κάλπες θα του στείλουμε ένα συντριπτικό μήνυμα: ‘‘Φύγετε επιτέλους, να ανασάνει η Ελλάδα’’», σημείωσε. «Ή, θα πάρει το ρίσκο να μην κάνει τις εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές», πρόσθεσε.

Στην πρώτη περίπτωση θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη διασπορά της οργής του κόσμου στις τέσσερις κάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές – δημοτικές), ώστε να μετριάσει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απογοήτευση και ο θυμός των πολιτών θα εκφραστεί σε όλες ανεξαιρέτως τις κάλπες», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Σε περίπτωση τριπλών εκλογών η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μία και ενιαία και θα έχει ως στόχο να εκφραστεί μαζικά και συνολικά η αποδοκιμασία της κοινωνίας για την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Αν ο πρωθυπουργός μεταθέσει τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο, πρόθεση της Πειραιώς είναι να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε… εθνικές εκλογές. Οπότε θα κινηθεί ανάλογα, προτάσσοντας στον προεκλογικό της λόγο θέματα Ευρώπης, αλλά και ζητήματα καθημερινότητας, π.χ., οικονομία, δημόσια ασφάλεια, δικαιοσύνη, Μεταναστευτικό κ.ά., σε υψηλούς πάντα τόνους κατά της κυβέρνησης. «Θα είναι το πρώτο βήμα, το πρώτο μήνυμα που θα πάρει ο κ. Τσίπρας:

Όχι απλά ότι αυτός έχει τελειώσει, αλλά ότι η Νέα Δημοκρατία, ανανεωμένη, έρχεται να δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι αν στις ευρωεκλογές η ΝΔ κερδίσει με διαφορά οκτώ έως δέκα μονάδων, κάτι πιθανό με τα σημερινά δεδομένα, όπως λένε, τότε η διαφορά αυτή θα διευρυνθεί κι άλλο στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. «Θα δημιουργηθεί στον κόσμο η βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και τις εθνικές εκλογές, με συνέπεια –όπως συμβαίνει συνήθως– μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων να αποστασιοποιηθεί (ε­γκαταλείψει) το κυβερνών κόμμα», υποστηρίζουν από την Πειραιώς.

«Παρακμή»
Στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει στους συνομιλητές του ότι «η κυβέρνηση έχει μπει σε περίοδο παρακμής και παρασύρει μαζί της και τη χώρα». Επιμένει δε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί –βαίνουσα προς το χειρότερο– και τους επόμενους μήνες. Επισημαίνει μάλιστα ότι όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο επιβεβαιώνουν όσα σε ανύποπτο χρόνο είχε πει: «Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, τις δουλειές, την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, αλλά θα αφορούν και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού έκανε λόγο για βουλευτές-γυρολόγους, που «ανταλλάσσουν την εφήμερη στήριξή τους στην κυβέρνηση με ένα υπουργείο».

Στηλίτευσε το γεγονός ότι οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών (Ν. Κοτζιάς) και Άμυνας (Π. Καμμένος) «χρησιμοποιούν ορολογία και γλώσσα που ταιριάζει περισσότερο στην Καμόρα».

Έκανε αναφορά και στην περίπτωση του Π. Πολάκη, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει αποστάσεις από εκείνον, διότι αν το έκανε «θα ήταν σαν απαρνιέται τον ίδιο του τον εαυτό».


Σχολιάστε εδώ