Γιατί θέλει εκλογές  τον Οκτώβριο ο Τσίπρας

Γιατί θέλει εκλογές τον Οκτώβριο ο Τσίπρας

Τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μαξίμου

-Για να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τον Επίτροπο
-Και για να αλλάξει το κλίμα με παροχές και μεταγραφές

Ο Αλ. Τσίπρας ψηφίζει… Οκτώβριο! Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην απόφαση να εξαντλήσει την τετραετία, κόντρα στην περιρρέουσα εκλογολογία και τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο ή ακόμη και τον Απρίλιο.

Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί έναντι της Νέας Δημοκρατίας 8 – 14 μονάδες. Οι λόγοι που υπαγόρευσαν την απόφαση αυτή του κ. Τσίπρα πολλοί και συγκεκριμένοι. Πολιτικοί, αλλά όχι μόνον.

Πιο αναλυτικά: Στη διάρκεια της θερινής περιόδου και μέχρι τον Οκτώβριο πρόκειται να επιλεγεί η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο, Συμβούλιο της Επικρατείας) και προφανώς ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να είναι εκείνος που θα επιλέξει τα πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό θα έχει «δικούς» του ανθρώπους σε κρίσιμα πόστα, που ενδεχομένως να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμα αν μετά τις εκλογές βρεθεί στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να υποδείξει στις Βρυξέλλες το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη Επιτρόπου για λογαριασμό της Ελλάδας. Αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο, την επιλογή του προσώπου θα κάνει προσωπικά ο κ. Τσίπρας.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ανάγκη να υπάρχει επιπλέον χρόνος προκειμένου να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξει (αμβλυνθεί) το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση. Και αυτό αναμένεται να γίνει με συγκεκριμένες κινήσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες. Πρώτον με παροχές και φιλολαϊκά μέτρα («κόκκινα» δάνεια, πρώτη κατοικία, προσλήψεις κ.ά.), προς ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν, να φτάσουν στους πολίτες, ούτως ώστε να έχουν πολιτικό (κομματικό) αντίκρισμα. Αυτά ως απάντηση στους κυβερνητικούς βουλευτές που υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που οι πολίτες γίνουν αποδέκτες των ευεργετικών μέτρων, αυτά θα πάψουν να έχουν σημασία.

Στο ίδιο διάστημα, μέχρι τον Οκτώβριο, ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να εντείνει τις κινήσεις πλαγιοκόπησης (άλωσης) του Κινήματος Αλλαγής. Με διπλό στόχο: Αφενός να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που ενδεχομένως είναι απογοητευμένοι είτε από τη Φ. Γεννηματά είτε από το όλο πολιτικό εγχείρημα. Αφετέρου να περιορίσει την εκλογική απήχηση του Κινήματος, με απώτερο σκοπό να μην έχει κυβερνητικό εταίρο ο Κυρ. Μητσοτάκης στην περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τα ανοίγματά του στον χώρο της Κεντροαριστεράς με τον προσεταιρισμό (μεταγραφές) στελεχών. Παράλληλα θα αναζητηθούν οι δυνατότητες να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που προέρχονται από την παλαιά δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον χώρο της λαϊκής Δεξιάς.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τη θεωρία της «κουτσής πάπιας» (σ.σ.: Όπως λένε οι Αγγλοσάξονες, «lame duck») για τον πρωθυπουργό, αλλά επιμένουν ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές το κλίμα δύναται να αλλάξει. Επί της ουσίας, πιστεύουν ότι είναι πολύ αλαζονική και βερμπαλιστική η συμπεριφορά του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η νίκη της ΝΔ έχει προεξοφληθεί, και ως εκ τούτου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξουν τους συσχετισμούς στον δρόμο προς τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός επιλέγει να μη γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τις βουλευτικές, προσδοκώντας σε μια μικρή και διαχειρίσιμη ήττα, που είναι μια φυσιολογική εξέλιξη λόγω και της κυβερνητικής φθοράς αλλά και της χαλαρής ψήφου στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα ευελπιστεί ότι σε καμία περίπτωση η νίκη της ΝΔ δεν θα είναι πάνω από πέντε – έξι μονάδες, άρα απόλυτα διαχειρίσιμη και επικοινωνιακά και πολιτικά, και θεωρεί ότι θα προκληθούν εντάσεις στη ΝΔ, καθώς εμφανίζεται να προηγείται με 10 – 12, ακόμα και με 15 μονάδες. Ουσιαστικά ο στόχος του είναι να προκαλέσει αναταραχή στη ΝΔ μέσω μιας ήττας μικρής κλίμακας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις για να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα.
Ένα από τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι η σκανδαλολογία – ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, οικονομικά κομμάτων. Είναι δε κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κρατήσει τα σκάνδαλα στην επικαιρότητα πάση θυσία. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ήδη μιλάει για σκανδαλολογία, ενώ κεντρικά στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας.

Το δίλημμα που θα προβληθεί είναι σαφές και φαίνεται από τις τοποθετήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και των βασικών του υπουργών. Από τη μία πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, και από την άλλη η νεοφιλελεύθερη ΝΔ, που συντάσσεται με τις διεφθαρμένες, διαπλεκόμενες και άνομες ελίτ της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και των επιχειρηματιών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση και στη δημιουργία του προοδευτικού μετώπου, με σκοπό να συναντηθούν πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Βασικός σταθμός στην προσπάθεια αυτή είναι η εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, στην οποία έχει ενεργή συμμετοχή η Λούκα Κατσέλη και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε αυτήν την εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι πρόθυμοι
Κομβικό σημείο όμως είναι η αυριανή συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Γέφυρα» για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Έτσι ονομάζεται η κίνηση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, που πραγματοποιεί αύριο το μεσημέρι στο «Polis Art Cafe» την πρώτη της εκδήλωση, δημοσιοποιώντας το προγραμματικό της κείμενο και δίνοντας στη δημοσιότητα τις ογδό­ντα περίπου πρώτες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί.

Ομιλητές θα είναι οι Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μπίστης, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση και Φωτεινή Σιάννου, ωστόσο δεν θα παραβρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ορισμένα μόνο μέλη της κυβέρνησης.

Στο μανιφέστο που θα παρουσιαστεί θα τονίζεται ότι απαιτείται η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα μας, για να αντιμετωπιστεί, σε Ελλάδα και Ευρώπη, η Ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός, αποστέλλοντας σαφή μηνύματα κυρίως προς το Κίνημα Αλλαγής αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ